Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dotterns första ord om Michael Nyqvist

Ellen Nyqvist talar nu ut om sin stora saknad efter pappan Michael.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
Michael Nyqvist dog i sviterna av cancer.Foto: STEWART COOK/REX/SHUTTERSTOCK / STEWART COOK/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: GRAHAM WHITBY BOOT / GRAHAM WHITBY BOOT/STARTRAKSPHOT STARTRAKS PHOTO

För ett år sedan kom beskedet att en av Sveriges mest folkkära skådespelare, Michael Nyqvist, hade gått bort i sviterna av cancer.

Nu berättar hans dotter Ellen Nyqvist, 27, för första gången om sorgen efter sin pappas död.

”Kan inte förstå att det gått ett år. Kan inte förstå att du är borta. Förstår ingenting. Min finaste människa. Älskade pappa”, skriver hon i ett känslosamt inlägg på Instagram.

Den folkkära och omtyckta skådespelaren Michael Nyqvist avled den 27 juni förra året. Han blev 56 år och sörjs närmast av sin fru Catharina Nyqvist Ehrnrooth och sina två barn, Ellen Nyqvist, 27, och Arthur Nyqvist, 22.

På årsdagen av sin pappas bortgång berättar Ellen Nyqvist för första gången om sorgen i ett känslosamt inlägg på Instagram:

”Ett år i dag pappa. Väntar fortfarande på att du ska komma hem från en jobbresa. Jag ska möta dig i hallen när du kommer. Vi har verkligen längtat efter varandra, den här gången har det vart en lång och kämpig resa och vi har så mycket att prata om.

Du kramar mig länge och sen blir du arg för att jag har på mig din skjorta. Jag får inte låna dina saker utan att fråga, jag vet det. Tänker ofta att det kommer bli så jobbigt att samla ihop alla dina grejer nu igen när du kommer hem”.

Ellen Nyqvist beskriver en overklig och stor saknad efter sin pappa. Hon kan fortfarande komma på sig själv med att glömma bort att han inte längre finns ett telefonsamtal bort. 

”Tar fortfarande upp mobilen för ett ringa dig. Ser dig ofta på gatan. Kan inte förstå att det gått ett år. Kan inte förstå att du är borta. Förstår ingenting. Min finaste människa. Älskade pappa”.

 

LÄS MER: Nyqvists hemlighet – det sista året vid liv 

 

https://www.instagram.com/p/BkhgWa5FxbS/?taken-by=ellennyqvist

Har lämnat ett stort tomrum efter sig

Michael Nyqvist drabbades av lungcancer omkring ett år före sin död, men trots sjukdomen fortsatte han att arbeta.

Michael Nyqvist blev känd för en lång rad framträdande roller från film- och teaterscenen, exempelvis ”Så som i himmelen” och ”Millenium”. Han fick senare i karriären ett internationellt genombrott och spelade i storfilmer som ”Mission Impossible”.

Efter skådespelarens bortgång grundande hans änka Catharina Nyqvist Ehrnrooth ”Michael Nyqvists stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft” - där hon själv ingår i styrelsen. Till talesperson utsåg familjen Thomas Perlmann, professor vid KI och vän till Michael Nyqvist sedan tonåren.

– Det är en tung och viktig dag. Han rycktes bort alldeles för tidigt. Det blir en dag att känna av honom och komma ihåg honom. Men också att glädjas åt allt som han bidrog med, säger Thomas Perlmann.

 

Filmaren Susanne Cederberg var en nära vän till Michael Nyqvist. Hösten 2016 kom hennes dokumentärfilm ”Michael Nyqvist – ett porträtt”.

– Det är fortfarande svårt och overkligt att han är borta. Det är tomt att inte kunna prata med honom, det är mycket jag skulle vilja diskutera med honom som har hänt det här året, säger hon.

Den nära vännen och skådespelarkollegan Thomas Hanzon beskriver tomrummet Michael Nyqvist har lämnat efter sig.

– Jag fick beskedet en timme efter att han gått bort, det var oväntat att det skulle ske. Vi hade pratat i telefon bara två dagar tidigare. Det förändrar ens liv när sådant händer. Han var en god vän. Vi är några vänner som kommer att skåla för honom på årsdagen. Det har vi gjort många gånger det här året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.