Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya anklagelser mot Jackson – ska ha sexutnyttjat sjuårig pojke

Foto: DANNY MOLOSHOK / AP TT NYHETSBYRÅN
Michael Jackson nekade under sin livstid till att han någonsin sexutnyttjat barn.
Foto: RUSTY KENNEDY / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK/STOCKHOLM. Två i dag vuxna män träder nu fram i en skakande dokumentär och hävdar att Michael Jackson begick sexövergrep mot dem när de var små.

Jackson ska ha iscensatt ett bisarrt låtsasbröllop med då sjuårige Wade Robson och sedan lovat pojken presenter som kompensation för sexövergrepp.

– Du och jag fördes samman av gud, ska Jackson ha sagt till Wade Robson.

Det är det mest uppmärksammade fallet av sexövergreppsanklagelser i USA sedan Metoo briserade hösten 2017.

Men till skillnad från då, när kvinnor som vittnat om hur såväl kända män som doldisar i maktposition utnyttjat dem, är det andra roller här. 

Två pojkar, som inte ens var tonåringar när det ska ha inträffat, riktar grova anklagelser mot den tidens största popstjärna – Michael Jackson, “The King of pop”. 

Den fyra timmar långa HBO-dokumentären "Leaving Neverland" premiärvisades på Sundancefestivalen i Utah i USA under fredagen, och har skakat om landet.

I filmen träder flera män fram och berättar om fasansfulla saker som hände dem inne på Michael Jacksons ranch Neverland när de var små, rapporterar bland andra The Guardian.

Den firade popstjärnan beskrivs som en manipulerande pedofil som utnyttjade barn för sex i åratal.

Wade Robson och James Safechuck träder fram och berättar om sexövergrepp som Michael Jackson ska ha utsatt dem för. I mitten regissören Dan Reed.
Foto: TAYLOR JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Huvudpersoner är Wade Robson, 36, och James Safechuck, 40. Båda var som barn stora Michael Jackson-fans och kom på olika sätt i kontakt med den världsberömda popstjärnan. 

Wade Robson vann en tävling hemma i Brisbane i Australien som gick ut på att dansa som Michael Jackson. Förstapriset var ett möte med "Jacko".

Hela familjen bjöds in till Neverland och fick bo där. Sedan ska Jackson ha övertygat Wades mamma om att pojken skulle få stanna några dagar själv, medan resten av familjen åkte vidare på resan. Han var då sju år gammal.

https://twitter.com/guardian/status/1089108052903641088

I filmen hävdar Wade att Jackson förklarade att "kvinnor inte går att lita på och att båda skulle hamna i fängelse om någon fick reda på vad då höll på med".

Vad de höll på med var enligt Wade avancerade orala och anala sexövergrepp.

I en scen minns Wade Robson att Michael Jackson arrangerade ett märkligt låtsasbröllop med pojken. Wade fick en guldring av Jackson och de ska ha utväxlat bröllopslöften. Han hävdar att Jackson lovade honom smycken och presenter, skriver The Guardian.

Filmen "Leaving Neverland" har fått stor uppmärksamhet efter premiärvisningen på fredagen.
Foto: DANNY MOLOSHOK / AP TT NYHETSBYRÅN

– Det är fortfarande svårt för mig att inte skylla på mig själv, säger Robson i filmen.

Enligt anklagarna ska Jackson ha "groomat" dem och försökt få dem att hata sina egna föräldrar. Speciellt deras mammor. Jackson ska även ha sagt till båda pojkarna att hans äktenskap med Lisa Marie Presley "inte betydde någonting".

James Safechuck mötte Michael Jackson efter att han fått en roll i en reklamfilm för Pepsi, Jacksons sponsor.

Placerade pojken mamma på annan våning

De blev vänner och James fick följa med Michael Jackson på turné. Han var tio år då.

Safechuck beskriver i filmen att Jackson ville lära honom att onanera.  Pojkens mamma var med på turnéresan, men Jackson såg till att hennes hotellrum låg på en annan våning så att pojken kunde smyga in till honom.

Vid ett tillfälle ska Jackson ha uppmanat James att kasta sina kalsonger efter ett sexövergrepp för att mamman inte skulle upptäcka något, uppger han i filmen enligt USA Today. 

Michael Jackson, även kallad King of pop, blev 50 år. Bilden togs 2009, samma år som han avled av en överdos lugnande mediciner.
Foto: JOEL RYAN / AP

Enligt Safechuck ska Jackson vid ett tillfälle berättat att han våldfört sig med oralsex på tioåringen medan pojken låg och sov i hotellsängen.

Filmen har fått ett enormt genomslag i USA, där alla från tungviktare som New York Times och Al-Jazeera till samtliga ledande nöjessajter och -kanaler skrivit om anklagelserna mot Jackson. 

New York Post har rubriken “Jacko film shock” över halva förstasidan på lördagen. 

New York Posts förstasida på lördagen.

Michael Jacksons efterlevande gick direkt till motattack mot filmskaparna och kallade filmen “ännu en hemsk produktion” som på ett “fruktansvärt och patetiskt sätt försöker utnyttja och tjäna pengar på Michael Jackson”, skriver New York Post. 

Jacksons familj anklagar också pojkarna för mened, eftersom de i en rättegång 1993 ska ha vittnat om att Jackson aldrig gjort något otillbörligt med dem. Då handlade det om Jordy Chandler, som anklagade Michael Jackson för sexuella övergrepp. Robson och Safechuck uppger att de blev coachade att svara nej på alla frågor i rättegången. Chandler ska ha nått en uppgörelse värd miljoner dollar utanför rätten, uppger Post. 

Myndigheterna väntade ett stort protestuppbåd vid filmfestivalen, eftersom Jacksons fans fortfarande är synnerligen hängivna, men enligt New York Times var det bara ett par personer som tagit sig till Utah för att stå upp för sin idol. Däremot har protestgrupper i sociala medier bildats där man kräver att dokumentärfilmen stoppas.

Berättade efteråt: Hade svårt att tro det

Efter filmen visats mötte Robson och Safechuck pressen. De fick frågan om de hade något att säga till Jacksonfansen som hade svårt att tro på vad de säger. 

– Jag känner inte att jag behöver säga något till dem, förutom att jag förstår att det är väldigt svårt att tro på, eftersom jag själv var i en liknande position för inte så länge sedan, säger Robson. 

– Trots att det hände mig, så hade jag svårt att tro på det. Jag kunde inte tro att det Michael gjorde mot mig var något dåligt. Det är först när vi är redo som vi kan acceptera och förstå något sådant. 

Michael Jackson dog 2009. Han förnekade flera gånger medan han levde att han gjort sig skyldig till sexövergrepp mot barn.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.