THE KING OF POP ÄR DÖD. Michael Jackson slutade andas efter att han kollapsat i sitt hem. Foto: FOX NEWS
THE KING OF POP ÄR DÖD. Michael Jackson slutade andas efter att han kollapsat i sitt hem. Foto: FOX NEWS

Michael Jackson död

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK/STOCKHOLM. Michael Jackson slutade andas efter att han kollapsat i sitt hem.
Han fördes i ilfart till sjukhus med ambulans - men läkarna lyckades inte återuppliva honom. 14.26 lokal tid dödförklarades världsstjärnan. I natt inledde polisen en utredning för att ta reda på hur Michael Jackson dog.
Michael Jackson, 50, var i sitt hem i Holmby Hils i Bel Air, Los Angeles, när han plötsligt kollapsade och drabbades av hjärtstillestånd vid lunchtid i går lokal tid.
Han hittades av en av sina anställda – som genast ringde larmnumret 911. Larmet kom in 12.21 lokal tid.

Kaos på sjukhuset

När räddningspersonal kom fram till den gigantiska lyxvillan andades inte stjärnan och låg enligt CNN i djup koma.
En läkare som befann sig hemma hos Michael Jackson hade då redan påbörjat hjärtlungräddning för att försöka återuppliva honom.
– När ambulanspersonalen anlände såg de att Jackson inte andades, säger Steve Ruda, talesman för Los Angeles brandkår, till nöjessajten E Online.
Återupplivningsförsöken fortsatte under den sex minuter långa transporten till Ronald Reagan UCLA Medical center i Los Angeles.
När ambulansen kom fram med den medvetslöse stjärnan rådde det kaos på sjukhuset. Flera fans skrek åt läkarna:
– Ni måste rädda honom! Ni måste rädda honom!
Men inte heller de läkarna lyckades rädda popstjärnans liv.
– Han dödförklarades på sjukhuset i Los Angeles klockan 14.26 på eftermiddagen lokal tid, säger Fred Corrall, ansvarig rättsläkare i Los Angeles, till CNN.
Los Angeles-polisen och familjen Jacksons livvakter spärrade i natt av entrén till akuten vid UCLA Medical center.

”Alla är så ledsna”

Inne på sjukhuset sörjde delar av Michael Jacksons familj sin son och bror.
– Michaels familj tröstar varandra. Hans mamma Katherine och flera av hans syskon finns därinne. De bara håller om varandra, det finns inget att säga, säger popstjärnans advokat och vän Brian Oxman till tv-kanalen KCAL 9.
– Alla är så ledsna, det finns inte ord som beskriver hur de känner sig.
– Ingen säger något, de bara kramar om varandra.
Utanför avspärrningarna samlades i natt hundratals fans till Michael Jackson för att sörja sin idols död.
För att hylla stjärnan spelade de flera av hans största hits – och musiken nådde in till familjen och de närmaste vännerna inne på sjukhuset.
– Michaels låtar ekar mellan väggarna, det är surrealistiskt, säger Brian Oxman.
Även utanför Michael Jacksons hem i Bel Air samlades i natt grannar och fans efter nyheten att världsstjärnan avlidit.
Han lämnar tre barn efter sig – sonen Prince Michael, 12, dottern Paris Katherine, 11 och sjuårige Prince Michael II.
Michael Jackson, som själv ville bli kallad King of Pop, blev 50 år gammal.
Sent i natt, svensk tid, startade polisen i Los Angeles en utredning kring popstjärnans död.
 Flera av de mest kända mordutredarna vid LAPD:s rotel för rån och mord gick in i Jacksons hyrda jättevilla för en ingående undersökning.
De hoppas kunna kartlägga hans sista timmar i livet och hitta en orsak till vad som orsakade hans hjärtstillestånd.

Full utredning

Popstjärnan uppges under perioder av sitt liv ha varit beroende av smärtstillande medel. Det är ännu oklart om han hade tagit några såna medicineri går.
– Anledningen till att vi går in i hans hem och gör en undersökning nu beror på att rättsläkaren inte vill skriva under dödsintyget innan en full utredning är gjord kring omständigheterna i samband med hans död, säger poliskommissarien Greg Strenk till KCAL 9.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag