Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Michael från Göteborg i världsberömd studio

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nytänd. Michael Ilbert fick chansen att hyra in sig i klassiska inspelningsstudion Hansa i Berlin, där han jobbat i två år.
Foto: Kai Martin

BERLIN. Han bestämde sig för att flytta när inspirationen började tryta. 

Han kunde lätt tagit Manhattan - men först blev det Berlin. 

- Jag har fått en nytändning här och gör ett bättre jobb. Berlin är Europa, säger Michael Ilbert.

Han fick skivkontrakt som gymnasievalp. Som 20-åring stod han som producent till sin första skiva. Blev ett allt mer uppskattat namn. Började jobba med Ulf Lundell, Roxette, mer Per Gessle-pop och Max Martin.

 Nu, 42 år gammal, kan han se tillbaka på en enastående karriär där han sitter i en av rockvärldens mest omtalade studior – Hansa Tonstudio i Berlin där David Bowie, U2, Depeche Mode med flera spelat in.

 – Det är en sådan frihet att jobba här. Nu kan jag bidra med en annan energi, säger han om sin nytändning.


Självklart val

 Han förklarar att Berlin blev ett alltmer självklart val ju mer han funderade – staden han varit i som skolkille och under turnéer med Sator.

 – Jag hade bestämt mig för att bygga en studio. Men inte i Göteborg. Oslo, Stockholm och Köpenhamn hade jag jobbat i tidigare. London var inte intressant och USA ingick inte i planerna. Jag hade börjat jobba mot Tyskland och knutit kontakter där, förklarar han.


Fick kontakt

 Genom producentkollegorna Moses Schneider och Peter Schmidt, som båda utbildats i Hansa Tonstudio, fick han kontakt med ägarna till Hansa.

 – Jag hade en studio på gång i Kreuzberg. Men förhandlingarna om den lokalen kollapsade – två gånger, säger han.

 – Så fick jag höra om att det fanns en öppning i Hansa Studio.

 Men även där sprack möjligheten, för att sedan dyka upp från ett annat håll.

 – Den tyska schlagerverksamheten, som är Vikingarna upphöjt till tio, hyrde en av studiorna. Men ägarna vill avsluta verksamheten med dem. När kontrakten gick ut förlängdes det inte, förklarar Michael Ilbert.


Geografiskt perfekt

 Så för snart två år sedan blev Göteborgskillen Michael Ilbert med nya arbetsplats. Och han är nöjd.

 – Berlin är geografiskt perfekt. En timme från allt. Så det har bara varit att damma av skoltyskan, även om artistbranschen mest snackar engelska, säger han.

 Men han erkänner också:

 – Jag har svensk tv – annars skulle jag inte stå ut…

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.