Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mia sökte hjälp för sin ilska – efter hårda orden

Mia Parnevik sökte hjälp efter att kärleken Jesper Parnevik sagt åt henne på skarpen. Foto: Anders Ahlgren
Huset försökte paret e gång sälja för 13 miljoner dollar. Foto: Anders Ahlgren
Parets barn har flyttat - nu är bara yngsta sonen snart kvar i huset. Foto: Anders Ahlgren
Det varma vädret i Florida beskriver Mia som en nyckel till att deras förhållande fungerat så bra. Foto: Anders Ahlgren
Men det har också varit tuffa stunder, som Mia berättar om. Foto: /IBL / /IBL

JUPITER, FLORIDA. Det är nya tider hemma hos familjen Parnevik i Florida.

Nu är det Mia som satsar på karriär och hälsa.

Men vägen dit har varit lång – och tårfylld.

– Mia har aldrig förstått min prestationsångest. Under alla år med golfen var det bara ”sätt bara putten älskling, du vinner!”, nu är det hon som suttit och grinat och känt pressen, säger Jesper Parnevik.

Under tre säsonger har svenska folket fått lära känna familjen Parnevik när de tagit emot kändisar i TV3-programmet ”Parneviks”. Under tiden har de fyra tonårsbarnen vuxit upp och snart är det bara minstingen Phoenix kvar i huset i Palm Beach, Florida.

– Det är en ny fas i livet. En ny frihet. Ibland tänker jag att jag vill ta båten och bara dra i tre månader. Kan man göra det, undrar Mia Parnevik.

Vi sitter i vardagsrummet, med båten förtöjd vid bryggan utanför. Det är 30 grader varmt, sandstrand, jet ski, turkost hav, ett hus så stort att det förtjänar en egen artikel och så Mia som är precis som på tv, kallar en ”hjärtat” och ”vännen” och bjuder på svenskt fika i samma stund man kliver över tröskeln.

Hit till huset återväder flera av de gäster som varit med i paretsprogram i TV3. Foto: Anders Ahlgren

På övervåningen rösttränar Peggy, inspelningen av nya EP:n är precis klar och i sommar väntar en lång turné. Peggy bor mest i Sverige med pojkvännen Filip, programledaren Kristin Kaspersens son ni vet, japp Lill-Babs barnbarn, men är hemma i Florida några dagar. Penny är barnvakt (för att ha råd att producera systrarnas podcast nu när föräldrarna slutat betala) och Philippa och Phoenix är i skolan för terminens sista prov.

Och så Jesper då, som snart kommer att kliva in genom dörren.

Peg Parnevik med kärleken Filip Kaspersen. Foto: TOMMY HOLL / /IBL
När Mia hade många projekt på gång gick det ut över relationen med Jesper Parnevik, berättar hon. Foto: Anders Ahlgren

Mia Parnevik bröt ihop av stressen 

Mia Parnevik mår bra, bättre än på länge. I sista säsongen såg vi henne gråta när hon pratade om stressen. Hon skulle precis lanserat sitt eget vin, hade gjort en pyjamaskollektion för Ellos och spelat in den egna tv-serien ”Den största dagen”. Det var så mycket på samma gång att det gick ut över både hälsan och relationen, berättar hon. Sedan dess har hon börjat förändra livet – med målet att hålla i många år till.

Ett steg var kosten. Först rök pasta, ris och potatis. Sen bestämde hon sig för att rivstarta med en pulverdiet och samtidigt börja konditionsträna. På fem veckor har hon gått ner sju kilo och i höst springer hon för första gången Tjejmilen.

– Det här är en stor skräck för mig, men de ville ha folk som inte gillar att springa så det passar ju perfekt. Jag har haft den sämsta träningsdisciplinen du kan tänka dig, säger hon och skojar om alla gånger Jesper försökt få med henne till gymmet och hon ”hellre skurat toaletten”.

Dottern Peg är hemma och hälsar på föräldrarna - annars bor hon för det mesta i Sverige, Foto: Anders Ahlgren

Vill gå ner i vikt

Nu vill hon hitta en hälsosam livsstil ”så man kan leva i 100 år till” – och gärna tappa ytterligare 15 kilo.

– De senaste fyra, fem åren har jag stadigt gått upp i vikt så det handlar om att ta hand om mig själv, inte att min kropp ska se ut på ett visst sätt i en bikini.

Men det är också för barnens skull. De har sett kompisars föräldrar drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar, berättar hon.

– Jag älskar att laga mat och eftersom vi alltid har folk här så blir det lätt att man ställer fram ostar, gottigottgott och efterrätter men nu försöker jag att också sätta fram bättre alternativ.

Den nya livsstilen har också blivit en boost för förhållandet, avslöjar hon.

Familjen Parnevik: Mia, Jesper, Peg, Penny och Phoenix - Philippa är inte med på bild. Foto: Anders Ahlgren

Jesper och Mia träffades 1986 när de bara var 21 respektive 18 år gamla. 30 år senare verkar passionen fortfarande finnas där.  

Hemligheten? Svaret kommer blixtsnabbt: ”Vädret”. Och hon skojar inte ens .

– Det är inte lätt att hålla ihop det när det är mörkt och tråkigt. Ni vet hur svenskar är på sommaren? Alla är lite mysigare, man grillar, man träffar andra människor och har lite mer energi. Så har vi det varje dag i nästan hela vårt liv. Plus att vi har haft privilegiet att få resa. Och så har vi alltid haft roligt ihop. Humorn är allt. Då vill man ju mysa och ligga med varandra. 

Expressens reporter Anne-Sofie Näslund med familjen Parnevik i Florida. Foto: Anders Ahlgren

"Har alltid mått väldigt bra men allt blev plötsligt svart"

Men det fanns en period när livet var allt annat än lustfyllt. För sju år sedan hade Jesper opererat höften samtidigt som Mia genomgick en hysterektomi och opererade bort både livmodern och äggstockarna i rädsla för cancer. Mia Parnevik var bara 42 år och kastades rakt in i klimakteriet.

– På två dagar gick jag från att vara mig själv till en svettrinnande rabiat, helt sjuk i huvudet, kvinna. Jag fattade inte ens vad som hände. Jag har alltid mått väldigt bra men allt blev plötsligt svart.

Tidigare hade hon knappt förstått hur människor kunde vara deprimerade, erkänner hon.

–  Jag fick mycket mer empati efteråt. Innan var jag mer så där ”det är väl bara att bita ihop”.

Men det jobbigaste var ändå ilskan.

– På tre sekunder blev jag arg. Alltså otroligt förbannad, för ingenting. Jag dolde det ganska bra för andra, men inte för Jesper. Barnen fick nog också sina doser tyvärr.  

"Det är helt otroligt att Jesper stod ut", säger Mia om när hon mådde som sämst. Foto: Anders Ahlgren

Sökte hjälp efter Jesper Parneviks uppmaning

Så där dåligt mådde hon i över två år. Än i dag är Mia förvånad att relationen överlevde.

– Det är helt otroligt att Jesper stod ut. Men min man har ett fantastiskt tålamod.

Hon kan inte låta bli att skratta åt några orimliga utbrott men då var det på ”liv och död”, förklarar hon.

Var du orolig att Jesper skulle lämna dig?

– Han sa faktiskt en gång ”det spelar ingen roll hur mycket du håller på, jag kommer aldrig lämna dig för jag älskar dig för mycket, men nu får du figure this shit out”. 

– De orden fick mig att inse att det var dags att söka hjälp.

En läkaren skrev ut antidepressiva men Mia upplevde att de bara fick henne att må sämre. Inte heller naturmedel som skulle balansera kroppen hjälpte. Men till slut, tack vare terapi började det ändå vända.

– Terapin fick mig att förstå en massa saker. Det är mycket skuld när man mår så där dåligt. Som förälder och fru. Det fick jag reda ut och vi pratade om det tillsammans. Det är något jag rekommenderar, inte nödvändigtvis terapi men en tredje part, så man inte snöar in på att vinna diskussioner utan att förstå vad som handlar om en själv. 

 

Musikrummet - och en del av Jesper Parneviks troféer från golfen. Foto: Anders Ahlgren
Paret bjuder gärna sina vänner på middag. Foto: Anders Ahlgren
På våning två ligger köket. Foto: Anders Ahlgren
Baksidan har en pool som många TV3-tittare känner igen efter succéserien. Foto: Anders Ahlgren

Så får de kärleken att hålla

Jesper har kommit hem från sina ärenden. Han är brun som bara en golfspelare i Florida kan vara och klädd i rosa shorts – inte helt olika de där rosa J. Lindeberg-byxorna från tävlingen i Texas som gav honom stämpeln golfmode-pionjär.

– Vi pratar om hur det kommer sig att vi lyckats hålla ihop, säger Mia. Kan du förklara det?

Det kan han inte, men gör ändå ett försök:

– Även när vi var yngre så tyckte jag alltid att det var roligare om Mia var med, det spelade ingen roll om jag skulle ut med killgänget. Det var aldrig lika kul om inte Mia var där. Samtidigt har vi haft stor förståelse för varandra och låtit den andra få göra sin grej. Andra blir kanske sura eller svartsjuka, men när Mia vill bjuda hit 30 vänner på tjejfest känner jag bara ”gör det”.

Jesper har tidigare berättat hur han som nyblivet proffs var på en bar med golfaren Johan Ryström och hur de singlade slant om vem som skulle få ragga på Mias kompis. Jesper förlorade och fick Mia – ”sitt livs bästa förlust”.

Kraschade favoritbilen 

Men det hade kunnat ta slut redan efter vecka, avslöjar han nu.

– Det var så lång tid det tog innan hon kraschade min bil. Som svensk var det coolaste man kunde köpa en gammal Trans am T-top. Det var min stora, stora pojkdröm. Burt Reynolds hade en sån. Den fick Mia låna – och pajade. Första dagen skar motorn.

– Satte jag inte klackarna i lacken också när jag skulle ta en snygg bild, säger Mia.

Huset har totalt fem våningsplan. Foto: Anders Ahlgren

Insikten efter vännernas skilsmässa

Vi har gått ner till den privata stranden för att ta bilder innan eftermiddagssolen försvinner. Det är samma gapskratt som alla som sett ”Parneviks” känner igen från serien. Jesper försöker få Mia att släppa ut håret eftersom hon är så ”jäkla snygg i burrigt hår” och Mia som skojar om att en tv-tekniker sagt att hon ser yngre ut med uppsatt.

Plötsligt kommer Jesper på att han faktiskt har ett relationsråd:

– Det var en period när alla våra kompisar skilde sig, precis alla! Och ungarna fick panik eftersom de kände barnen. Det här var kanske fem, sex år och säkert tolv par, alla i 40-årsåldern, skulle plötsligt skilja sig och börja om. 

En efter en kom de till Mia och Jesper i Florida för att tala ut och ge sin bild av den kraschade relationen.

– Och då märkte vi att det var ju bara smågrejer, de var bara uttråkade och sen när de träffade nästa partner så var det snart samma problem igen, säger Jesper.

– Min poäng är: Den gröna sidan finns inte! Man måste inte hålla på att söka efter den. Man kan ha lika roligt tillsammans med den man är med.

Gjorde av med 250 000 kronor i veckan

Under åren Jesper Parnevik for runt på PGA-touren hängde familjen alltid med. Det var nödvändigt för att hålla ihop livet, men höll samtidigt på att kosta dem drömhuset. För hur mycket pengar Jesper än spelade in skenade kostnaderna. De gör lätt det med privatplan och ett drömhus på 1 300 kvadratmeter. Sen kom skadorna och bostadskraschen.

Man har förstått att ni fick dra i bromsen men hur oroliga var ni egentligen?

– Jesper och jag har alltid levt 300 procent i allt vi gör, säger Mia. All in hela tiden. Vi har gillat att bjuda folk på saker och ha kul och det har ju varit en del vilda satsningar.

Jesper konstaterar att de nog borde ha sålt huset:

– Det var en peak och vi försökte sälja men begärde väldigt mycket. 13 miljoner dollar, men fick inget bud och ett halvår senare så kraschade allting och då gick det inte längre att sälja. 

I samma veva blev Jesper skadad för andra gången och verkligheten började komma ikapp:

– Andra idrottare har ju ett kontrakt i några år med en garanterad summa oavsett skador men i golf är man aldrig garanterad några pengar. Jag började väl inse att det är en ganska riskabel business. Spelar man inte tjänar man noll. 

Jesper Parenvik på golfbanan. Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP

Golf är den enda sporten där man bara får betalt efter prestation, förklarar han. Man går fyra rundor och efter två varv är det en ”cut” där halva startfältet försvinner utan att få betalt. Alla spelare betalar dessutom sina egna resor och hotell.

– Så där åkte vi runt på touren med sex familjemedlemmar, två barnflickor och en caddie. Det var kopiösa mängder pengar, säger Jesper.

– Vi tyckte det var värt det för att hålla ihop familjen så vi brände ju bara, säger Mia.

Jesper nickar. Men jodå det var ändå värt det, säger han:

– I den här åldern, när barnen flyttar ut, känner många att ”shit, vad jag jobbade när barnen var små”. Tänk vilken ågren jag haft om jag varit ute själv i 20 år och bara träffat ungarna någon gång i månaden. Men du kan ju tänka dig hur mycket pengar det gick. Nio personer som skulle flyga varje vecka och bo på hotell.

Nej, det kan jag faktiskt inte. Hur mycket pengar pratar vi?

– Lätt 200 000 kronor i veckan. Eller 250 000 om jag ska vara ärlig. 250 000 och då var det bara en utgift man knappt tänkte på. Vi har aldrig hållit igen om man säger så.

När du började spela igen på seniortouren – hur mycket var det för att du saknade golfen och hur mycket var det för pengarna?

– Dels var det för att jag varit skadad och ville prova igen och sen gick det ju helt okej. Annars hade jag inte fortsatt, så kul är det inte. Men golfen är lyxig för det är fortfarande riktiga tävlingar, inte mest en show som för John Mcenroe och Borg. Och så är det kul att få träffa alla man inte sett på tio år. Alla legender är ju där ute. 

Elin Nordegren, tidigare gift med Tiger Woods, har varit barnflicka åt Parnevik-barnen. Foto: SHAUN BEST / REUTERS X00027

Apropå barnflickor. Familjens mest kända – Elin Nordegren som gifte sig med Tiger Woods och… ja resten minns ni – räknas fortfarande till familjen och bor bara tio minuter bort.

– Hon är som min lillasyrra, säger Mia. Nu när jag jobbar så mycket och reser brukar jag lämna mina barn hos henne om de inte vill sova själva.

– Våra barn är jättetighta och mina barn brukar sitta barnvakt åt hennes barn. Så det har gått ett varv runt nu kan man säga. 

Träffar ni Tiger också?

– Vi har faktiskt aldrig umgåtts med Tiger. Jesper träffar honom på golfbanan så klart men det är inte mer än så. Men no hard feeling. De är båda på en bra plats i livet. Har de gått vidare får väl jag också göra det.

Det är ju inte så konstigt om det tog ett tag efter allt det där?

– Nej, precis. Men det måste jag säga – vilket föredöme till bra föräldrar de är. Above and beyond. Det är jag stolt över.

Peggys ursäkt till Zara Larsson efter pappa Jespers ord

För både Jesper och Mia har det varit viktigt – att vara bra föredömen för barnen. Det var det som Jesper tyckte var jobbigast efter att hans uppmärksammade skämt om Zara Larsson på Twitter efter terrordådet i Nice – att han fick skämmas inför barnen.

– Det var en sån idiotgrej. Jag har alltid sagt till barnen att tänka sig för vad de gör i sociala medier och jag hatar verkligen personliga påhopp. Dessutom var det ett så dåligt skämt. Skitdåligt faktiskt. 

Efteråt förklarade han att hans tweet (”Ryktet säger att det var en man och en kvinna som körde lastbilen, men jag slår vad om att Zara Larssons utbrott kommer att låta: Jag hatar alla män”) berodde på att han tagit en sömntablett:

– Jag har ju gjort så där en gång tidigare. Vi var involverade i några restauranger i Vegas och det var ett jävla bråk med aktieägarna. Jag skulle gå in och medla och skickade ett mejl till 110 aktieägare. Jag hade tagit en sömntablett men trodde jag skulle få i väg mejlet innan det slog in. Nästan morgon när jag läste mejlet var det som en total LSD-tripp med flygande guldkor. 

Jesper skickade i väg ett nytt långt mejl till alla 110 för att förklara och be ursäkt.

– Sen träffade jag en av aktieägarna på en fest som sa att de inte fattat någonting för tydligen hade jag bara skickat första mejlet till en enda aktieägare. 

Jesper har inte sett Zara Larsson sedan dess men Mia och Peggy träffade henne på Allsången.

– Jag bad om ursäkt och Zara tog emot den bra, så det var skönt. Men jag skämdes inför mina barn.

Dottern Peg Parnevik bad om ursäkt för sin pappas ord när hon träffade Zara Larsson. Foto: GEPA PICTURES/ CHRISTIAN WALGRAM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Inga mer sömnpiller, eller?

– Nja, när man kommer från Sverige och ska tävla någonstans…

Förra säsongen av familjens program i TV3 blev känslosam. Foto: Anders Ahlgren

Mia brukar skoja om att de blir kompisar med alla som någonsin kommer innanför dörren. Både gamla barnflickor (de har kontakt med minst 15 av dem), kamerateam och kändisgäster brukar återvända på semester. Även prinsessan Madeleine har haft huset som sin hemliga tillflykt. Efter att hon och Jonas Bergström bröt förlovningen flyttade prinsessan tillfälligt in. Och det dröjde inte länge innan familjen hade henne och nya pojkvännen Chris på besök för första gången, berättar Mia.

– Det var inte vi som presenterade dem. Utan vi kände Madeleine först, men vi har vänner som känt Chris hela livet. De är underbara båda två. Så söta och har så roligt ihop.

Jesper håller med:

– Chris är fantastisk. Jag älskar Chris!

– Vi älskar båda Chris. Han har humor så in i helskotta men det verkar svenskarna ha missat litegrann, säger Mia.

De beskriver Chris som smart, med glimten i ögat och en torr brittisk humor.

– Man kan skoja och säga lite fel saker, men det är aldrig någon fara med honom, säger Jesper.

Samtidigt förstår de att de där sidorna kan vara svåra att få fram.

– Det är ju svårt när man är kunglighet… Chris kan skämta på ett sätt som missförstås och medierna kanske bestämde sig lite väl snabbt för en bild. Men vi har bara fantastiskt roliga minnen tillsammans med dem.

Prinsessan Madeleine i "Skavlan". Foto: REX SHUTTERSTOCK

Många har ju fått bilden att han skulle vara lite av en bad boy.

– Nej, nej, nej! Jag villa ha med dem i ett avsnitt av ”Parneviks” så svenska folket skulle fått se hur fantastiska de är, säger Mia.

Frågade ni?

– Ja, men det var svårt. Det skulle gå genom kungahuset och de är väldigt hårt hållna. Men de gjorde ju Skavlan sen. Jag sa till Madeleine att det var skitbra för de kom fram lite mer, men de är faktiskt ännu bättre i verkligheten. 

Jesper och Mia var bjudna på bröllopet och beskriver det som en riktig dunderfest.

– Hela bröllopet var bara kärlek.

– Och Chris tal var fantastiskt. Vi grät! Han pratade om sin pappa och Madeleine och lyckade verkligen fast det var så höga förväntningar.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill är goda vänner till Parnevik. Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL

Festen höll på så sent att Jesper till slut frågade Mia när han skulle få gå hem.

– Vi har haft mycket fester, men det där var skitkul. Men man fick ju inte gå innan kungen, det finns ju såna regler, och klockan blev fyra och det var fortfarande full rulle.

Jag måste fråga en till sak. Hur bra är Chris på golf?

– Chris är duktig, tillräckligt bra för att kunna spela svåra banor.

Du behöver inte skämmas när du tar med honom till proffsbanan?

– Nej, då har jag vänner som är betydligt sämre. (Ottawa-stjärnan) Erik Karlsson till exempel är klart bättre på hockey än golf om man säger så. 

Är du bättre på hockey än vad han är på golf?

– Nej. Jag kan inte åka skridskor, sedan jag var liten har jag åkt på lädret vilket var jävligt pinsamt så jag la av och det blev golf i stället.

 

Myshörnan i huset. Foto: Anders Ahlgren

Mia brukar fortfarande följa med Jesper på tävlingarna, men under våren har hon även varit i Nepal med Penny för att spela in ett nytt program. Och så har hon ju vinet. Det röda och vita finns som beställningsvara på Systembolaget. Rosé och bubbel är på gång.

Jesper som i vanliga fall inte gillar vitt vin berättar hur glad han blev när han smakade  – ”jag måste ha fördruckit mig på vitt när jag ung för jag brukar tycka att det smakar spya och att slasken är det äckligaste som finns men här smakar till och med sista klunken gott” – vilket verkar vara högsta betyg i sammanhanget.

Och Mia är stolt. Men vägen dit var lång. Hon berättar att hon grät om kvällarna över alla beslut och att Jesper fick trösta.

– Det här är första gången jag gör något själv och jag vill att det ska bli skitbra. Men för att det ska hamna på hyllorna så krävs det så mycket.

För Jesper var det en ny sida hos Mia.

– Under alla år jag spelat har Mia aldrig förstått min prestationsångest. ”Ut och lira bara!” När jag nojade sa hon så: ”Det lööööser sig. Sätt bara putten älskling så vinner du.” Det här var första gången Mia kände att ”shit, tänk om det inte blir bra”.

Och du bara: ”Så har jag känt i 30 år?!”

– Exakt.

Ändå är Mia noga med att hon aldrig behövt stå tillbaka på grund av Jesper.

– Aldrig. Men det var ju många som sa sånt till mig. Det här var under en tid när det började bli ganska fult att som tjej inte vilja göra en egen karriär och det var jobbigt att känna att man alltid behöva förklara sig och känna hur folk dömde en. Men jag har gjort precis vad jag velat och det tror jag folk äntligen börjar förstå.