Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mia Skäringers svar efter kritiken mot Persbrandt

Efter att Mia Skäringer kritiserade SVT:s beslut att låta Mikael Persbrandt läsa ”Nyårsklockan” på nyårsafton har hon mötts av flera hatkommentarer. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Valet av Mikael Persbrandt har även kritiserats av skådespelare som Helena Bergström, Bahar Pars och Helena af Sandeberg. Foto: JOHN RASIMUS/PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter beskedet om att Mikael Persbrandt läser "Nyårsklockan" i SVT på nyårsafton riktade Mia Skäringer kritik mot kanalens val av uppläsare, i ett inlägg på sin Instagram.

Nu ger Mia Skäringer svar på tal till de som skrivit hatkommentarer till henne på grund av hennes åsikter om Persbrandt.

"Jag ifrågasätter ett val som SVT gjort. Med tanke på det senaste året tycker jag att man borde tänkt annorlunda" skriver Mia Skäringer i ett inlägg på Instagram.

Under fredagen blev det officiellt att skådespelaren Mikael Persbrandt kommer läsa den klassiska dikten "Nyårsklockan" i SVT:s sändning från Skansen på nyårsafton.

Ett val som hyllades på sina håll, men också möttes av skarp kritik, främst från kvinnliga skådespelare. Mia Skäringer ifrågasatte SVT:s val av nyårsläsare på sin Instagram, och fick snabbt uppbackning från bland annat Helena Bergström, Bahar Pars och Helena af Sandeberg.

Skäringer, som är aktuell med sin populära show "No more fucks to give" som säljer slut arenor över hela Sverige, möttes av hat och hot från följare som inte höll med henne, efter orden på Instagram.

Nu ger Mia Skäringer svar på tal i ett nytt Instagram-inlägg under lördagen.

"Aldrig förr har så många manliga följare kommit in och skrivit av sig sina känslor i mitt kommentarsfält. Följare som aldrig visat sig tidigare. I någon endaste fråga. Kommentarer om fittstimmet. Om hatet vi kvinnor föder. Om vårt eviga gnäll. Om psykiskt sjuka kärringar" skriver Mia Skäringer på Instagram.

 

 

Skäringer skriver om hatet hon mötts av i ett nytt inägg på Instagram. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Berättar om hatet hon mötts av

Hon berättar att flera anklagat henne för att bara vara avundsjuk på att Persbrandt har fått det prestigefulla uppdraget, och hur folk poängterat att de båda har diagnoset bipolaritet.

"Att jag är en avundsjuk liten hora som bara vill nyårstala själv. Jag har raderat det värsta nu. Jo. Jag har en fitta. Jo. Jag är själv bipolär. Nej, jag vill inte nyårstala." skriver Skäringer vidare.

Skådespelaren avslutar med att förklara att det enda hon menade med sitt inlägg var att hon ifrågasatte public service-kanalens val av uppläsare.

"Jag ifrågasätter ett val som SVT gjort. Med tanke på det senaste året tycker jag att man borde tänkt annorlunda. Det var vad jag sa. Ingenting annat" skriver Mia Skäringer på Instagram.

 

 

https://www.instagram.com/p/BrHe-a4nYqL/?utm_source=ig_embed

 

Alexandra Rapaport var en annan skådespelare som ifrågasatte SVT:s val av Persbrandt – och även hon tvingas försvara sitt inlägg med ett nytt på Instagram.

"Min kritik i förra inlägget riktar sig mot SVT och deras tondövhet inför sin framtid", skriver Rapaport.

Skådespelaren menar att kanalen borde tänkt annorlunda i sitt val av uppläsare.

"Därför tycker jag att SVT just detta år, detta år som präglats av så mycket hårt och mödosamt arbete med ifrågasättande av könsmaktsstrukturer och manliga konstnärsgeniers breda plattform i samhället, kunde ha valt en anna skådespelare. Och ja, gärna en kvinna."

 

Expressen söker Mia Skäringer och Alexandra Rapaport.

https://www.instagram.com/p/BrHzfD9hZdO/

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.