Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mia Skäringers kamp – berättar om sjukdomen

Mia Skäringer Foto: OLA KJELBYE / SVT
Mia Skäringer Foto: OLA KJELBYE / SVT
Mia Skäringer Foto: OLA KJELBYE / SVT
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
1 / 8

Mia Skäringer är aktuell med tv-serien ”Kroppshets” på SVT och berättar i en intervju med Amelia hur den egna anorexin och bulimin nästan hade ihjäl henne.

Samtidigt gjorde viktnedgången att den unga Mia Skäringer fick uppmärksamhet av killar, något som ledde till ett osunt bekräftelsebehov.

– Jag blev utnyttjad av äldre killar och hela tiden hatade jag min kropp, hatade den så intensivt, säger hon i intervjun.

Skådespelaren och komikern Mia Skäringer, 42, är aktuell med tv-serien ”Kroppshets” på SVT Play.

I en intervju med tidningen Amelia berättar Mia Skäringer om sina personliga erfarenheter av att kämpa mot anorexi och bulimi.

Från att ha varit överviktig hela sin barndom rasade Mia Skäringer i vikt när hon gick i högstadiet.

– Jag frös hela tiden och kunde inte koncentrera mig på skolarbetet. Samtidigt fick jag en helt annan sorts uppmärksamhet från killar, vilket kändes väldigt bra. Jag gick snabbt från överviktig till smal och plötsligt var jag inte bara bra på fotboll och rolig, jag var en flickvänskandidat, säger hon i tidiningen och fortsätter:

– Mitt bekräftelsebehov slog över. Jag sökte mig till äldre killar, jag kunde inte få nog av deras uppmärksamhet nu när jag äntligen dög. Alkoholen kom in i mitt liv tidigt, så jag åt knappt någonting men drack desto mer. Jag blev utnyttjad av äldre killar och hela tiden hatade jag min kropp, hatade den så intensivt. Det var destruktiva år. 

Mia Skäringers självdestruktivitet visade sig på alla tänkbara sätt. Under ett besök på en ungdomspsykiatrisk mottagning upptäckte vuxna att hon hade skurit sig själv hela vägen upp längs armarna och behövde akut hjälp.

Mia Skäringer kämpar fortfarande: ”Demonerna finns kvar”

Än i dag kan Mia Skäringer komma på sig själv med ätstörda tankar. Skillnaden är att hon numera kan upptäcka dem och ta kontroll.

– Jag hade själv nästan ihjäl mig med en ätstörning, säger hon till Amelia och fortsätter:

– Demonerna finns kvar, jag kan höra dem fortfarande. Ibland kommer jag på mig själv med att tänka att det varit en bra dag, eftersom jag inte ätit så mycket. Men jag vet att det är en sjuk tanke. Och jag kan snacka ner de där rösterna nu, jag vet hur jag ska överrösta dem. Jag låter dem inte ta över.