Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skäringers svåra tid som barn – ”Var farligt tjock”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mia Skäringer berättar om sina ätstörningar i sin podcast ”Skäringer & Mannheimer”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mia Skäringer.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Mia Skäringer.
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Mia Skäringer var bara ett barn när hon gick med i Viktväktarna.

I podcasten "Skäringer & Mannheimer" berättar den hyllade skådespelaren och komikern om ätstörningarna hon drabbades om som liten.

– Det var läskigt för ju smalare jag blev desto mer populär blev jag, säger hon i podden.

Mia Skäringer, 40, är en av Sveriges mest hyllade komiker. Hon har också valt att vara öppen med det självskadebeteende hon hade som tonåring och i en intervju med Expressen har hon tidigare berättat om hur hon hon drabbades av bland annat ätstörningar.

I det senaste avsnittet av podcasten "Skäringer & Mannheimer" berättar Mia Skäringer nu om 

– Jag var ju tjock ända tills jag började sjuan då jag fick gå med i Viktväktarna. Det var jag som införde åldersgräns hos Viktväktarna. Detta är dagens sanning. Jag fick stå med de här tanterna som sprang ut och kissade så mycket de kunde innan de skulle upp på vågen, säger hon i podcasten.


LÄS MER: Skäringers väg tillbaka efter den svåra tiden 


Det var Mia Skäringers mamma som såg till att hennes dotter gick med i Viktväktarna.

– Vad skulle hon göra? Hon var ju tvungen att hjälpa mig. Jag var på riktigt farligt tjock. Det var ju bra att hon fick in mig men det var också helt fel för de hade ju inget förhållande till barn. Det sjuka var att de hade ett belöningssystem. Hade man gått mer än typ ett kilo på en vecka fick man en guldstjärna. Vad triggar detta hos en liten ung flicka? Jag dalade långt ner under min målvikt. Och det var läskigt för ju smalare jag blev desto mer populär blev jag.

Mia Skäringer om ätstörningarna

Mia Skäringer drabbades till slut av ätstörningar.

– Det gick käpprätt åt helvete bokstavligt talat. Jag var riktigt mager ett tag och såg inte frisk ut. Läkaren förbjöd mig att vara med i Viktväktarna. Men då var ju viktraset i gång så det bara fortsatte. Efter det gick jag till BUP i fyra år med mamma. Det var från Viktväktarna med vägning och guldstjärnor och invägning till ätstörningsmottagning med vägning där.

Mia Skäringer drabbades först av anorexi och sedan bulimi. Frisk blev hon först i 18-19-årsåldern.


LÄS MER: Mia Skäringer om dödsångesten


I en intervju med Expressen från 2015 berättar Mia Skäringer om beslutet att vara så öppen med sin bakgrund i sina föreställningar och i intervjuer.

– Öppenheten har nog kostat mig saker. På olika plan. Mest av allt har jag vunnit på det. Frigjort mig från mina skamfläckar. Plötsligt säger jag något som jag tidigare velat gömma. Och det visar sig att det sitter en hel publik som börjar skratta och jag inser "hur har jag kunnat göra skammen till min, när den delas av så många?". Det har varit en enorm terapi för mig, sa hon då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.