Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mia Parnevik ändrade livet efter skräcken i tv

Mia Parnevik trodde att hon drabbats av en hjärnblödning – ett drama tittarna fick se i gårdagens "Parneviks".
Foto: Robert Eklund
Nu berättar hon om hur hon tvingats ändra livet efter skräckdagen.
Mia och maken Jesper Parnevik.
Foto: Stefan Söderström
Mia Parnevik.
Foto: Eric Josjö

I gårdagens avsnitt av realityshowen "Parneviks" hamnade hon akut på sjukhus med misstänkt hjärnblödning orsakad av stress.

Nu övar Mia Parnevik, 48, på att inte alltid ta ansvar för precis allt.

– Sjukhusbesöket blev en tankeställare för både mig och Jesper, säger fyrabarnsmamman.

Högra sidan av ditt ansikte förlamades, men det visade sig vara en kraftig migränattack och inte en hjärnblödning?

– Ja, jag hade lagat frukost till 40 personer i teamet runt inspelningen av "Parneviks" och vi är visserligen vana vid att ha många personer omkring oss hela tiden, men det blev lite utöver det vanliga när det dessutom skulle vara kameror i gång. Jesper och jag älskar att ha folk här i huset, men då kan man gå åt sidan korta stunder och pausa.

– När jag hamnade på sjukhuset under inspelningarna i november hann jag tänka så himla mycket. Nu, fem månader senare, försöker jag att inte springa omkring lika mycket. Jag är väldigt social och engagerar mig i styrelser och välgörenhet i barnens skola, men nu jobbar jag till exempel på att säga nej till lite mer på den fronten. I dag när Jesper är hemma efter gårdagens tävling och ska vidare igen i morgon tänker jag inte gå utanför dörren mer än för att köpa mjölk. Hade det varit före sjukhusincidenten hade jag säkert uträttat 300 ärenden...

En GP-krönikör blev alldeles matt av din effektivitet i programmen. "Hon tar emot och hjälper gästerna till rätta, genomför någon sorts fördjupande samtal med dem så att kamerateamet får sitt, medlar när hennes tonåring till man misslyckas med att tillrättavisa hennes tonåringar till barn", konstaterar Johanna Hagström och tycker att du i nästa säsong ska lämna man och barn och sina öden och sno med dig golvstålar...

– Det var förstås roligt skrivet, men hennes bild av läget ligger så långt i från verkligheten man kan komma. Till sanningen hör att Jesper gör så ini helskotta mycket - jag är den lata av oss. Jeppe är ju den som kan stå och skotta sand och hålla på i tio timmar. Vi gör olika saker, naturligtvis. Han kan röja i trädgården hur mycket som helst, vilket jag hatar, och när han är hemma kör han lika mycket till barnens aktiviteter, träningar och skola. Sådant var jag mer eller mindre ensamstående att sköta när han tävlade för fullt. Vi lever ett helt annat liv nu. Han är visserligen tillbaka i golfen nu, men det första han gjorde när han kom hem i går var att han sätta sig och snacka med våra tjejer. Jag gör det jag tycker är kul och försöker ta hjälp med det man inte tycker om, det som tiden inte räcker till.

Vänner som har au pairer säger att det är speciellt att vara arbetsledare i sitt eget hem?

– Jo, men när jag kommunicerar är jag väldigt tydlig. Och på den tiden vi hade au pairer ville vi förstås att de skulle trivas så bra som möjligt, det gagnade även våra barn. En del kom hit så pass unga att det blev lite grann som att ha två barn till att ta hand om, men de var uppskattade extra händer och vi har än i dag kontakt med 15 av 17. Elin (Nordegren, tidigare gift med golfproffset Tiger Woods, reds anm) bor ju bara fem minuter härifrån.

Ja, hur ser umgänget med Elin Nordegren ut?

– Vi har jättebra kontakt och ses nästan varje dag. Vi hänger med ungarna och hon är med i ett tjejgäng som spelar tennis. Hon och jag har alltid haft en speciell kärlek till varandra. Det är som att ha en lillasyster som bor här, nära.


Foto: Eric Josjö

LÄS MER: Mia Parnevik akut till sjukhus


Det låter inte alldeles enkelt att ha fyra barn och på den tiden följde ni med Jesper över hela världen under touren?

– Jesper hade nog kunnat tänka sig fler barn, men för mig var det perfekt med fyra. Å andra sidan är den största skillnaden när man går från ett barn till två, därefter kan man nästan ha hur många som helst.

Jesper skröt om att du födde era barn utan bedövning?

– Det är sant att jag gjorde det. Jag har ganska hög smärttröskel och det var därför han fattade att det var allvar när jag ringde och grät i avsnittet med den kraftiga huvudvärken. Då blev han rädd. Att jag skippade smärtstillande under förlossningarna berodde på att det bakåt i såväl Jespers som min släkt fanns folk som blivit paralyserade vid födseln. En del springer maratonlopp, men jag bestämde mig för att föda utan epidural. Det handlar ju bara om en dag i mitt liv för vardera förlossningen. Men jag tycker att alla andra får göra som de vill med smärtstillande.

På sociala medier strömmar det in lovord om er realityshow. Men det var inte självklart för er att medverka?

– Nej, alla våra vänner var ganska nervösa för vår skull. De tyckte nog att det skulle bli bra tv, men var oroliga att den svenska avundsjukan skulle komma till uttryck. Jesper hade stor ångest innan vi sa ja. Vi hoppade in i något som vi inte visste vad vi gav oss in på.

Du sade i en intervju att du tvivlade på din egen förmåga?

– Alltså, jag är hela tiden mig själv, sådan som jag är nu i telefonen är jag på tv också. Det kändes töntigt om jag skulle ha att ett sminkteam, för det har jag ju inte i vanliga fall och det är inte jag. Jag vill inte i tv berätta något som inte är sant. Jag älskar att lyssna när Jesper gör presskonferenser för han gör det jättebra, men jag har aldrig sökt den där uppmärksamheten och jag håller på att spy om jag någon gång hör min röst på radio. Jag önskar att jag vore lite mer som Carina Berg, men jag är inte så lång och snygg och smal.

Men du ringde Carina Berg för att få stöd när programmen skulle klippas ihop?

– Hon blev en av Jespers och mina bästa vänner - och Kristian (Luuk, reds anm) - också när hon gjorde "Berg flyttar in" om Jesper. När det kändes som värst ringde jag henne och frågade hur hon kunde se så cool och naturlig ut. Man inser att det är mycket mer jobb än man tror att göra tv och få det att verka avslappnat. Carina är mitt största fan, vi peppar varandra i hela livet, också kring vanliga vardagsgrejer. Hon sa åt mig att tänka bort vissa saker, att fotografen kunde klippa bort ett och annat och att jag skulle lyssna på Jesper.


Foto: Eric Josjö

LÄS MER: Mia Parnevik: "Var ett mörker"


Stämmer det att Jesper och du blev ett par efter att han och en vän singlat slant om vem av dem som skulle prata med dig och din väninna och att han "förlorade"?

– Ja, storyn är sann. Han förlorade - fick mig. Men andra dagen vi träffades efter att ha suttit och snackat hela kvällen före, dansat och hängt där de bodde, badat och varit på beachen lärde vi känna varandra. Då insåg vi hur roligt i hade ihop.

Nu har ni varit ett par i 29 år. Hur har ni lyckats att fortsätta välja varandra?

– Jag tror inte att det finns någon lätt, enkel väg. Vi har haft turen att kunna lyssna på varandra och ha den där kärleken som gör att även när det är tufft ibland så finns den där känslan kvar. Sex är förstås viktigt, men mer på så sätt att man behöver fortsätta ha fysisk kontakt, också när man är nyblivna föräldrar. Även när jag var nyförlöst och trasig och hade mjölktuttar gjorde Jesper alltid så att jag kände mig jäkligt snygg - och jag hoppas att jag gjort likadant gentemot Jesper. Att bli sedd när man inte känner sig så jäkla bra, att den andre gör det där lilla extra för en - det betyder så mycket! Vi gör inte rättvisetabeller, det skapar bara en gnällig situation. Vi försöker vara flexibla och se varandra.

Men för fyra år sedan var det extra tufft i äktenskapet?

– Ja, Jesper hade precis opererat sin höft och veckan senare bestämde vi oss för att jag skulle operera livmodern och äggstockarna eftersom det fanns cancer i min släkt. Då kom vår gamla nanny Celie Sparre hit i sex veckor och skjutsade barn, fixade te och öste kärlek över oss. Det hon gjorde för oss då... Jesper och jag är två vuxna människor som är vana att ha 100 järn i elden och nu fick vi plötsligt knappt röra oss. Vi hade kunnat bli hur osams som helst, men den flickan är så full av kärlek och energi. Vi är gudföräldrar till hennes barn, men kommer aldrig kunna återgälda det hon gjorde för oss då. Alla skulle ha en Celie Sparre under de värsta åren i äktenskapet, ha ha!

Du är engagerad i Childhood. Vad gör du där?

– Några av mina kompisar från New York puttade ihop mig med prinsessan Madeleine. Jesper hade träffat henne tidigare och när hon ringde och frågade om jag kunde hjälpa till när de skulle göra en insamling i Florida sa jag givetvis ja.

 Hur lärde prinsessan och du känna varandra?

– En kompis till mig som också är Madeleines bästa kompis sa att de behövde komma bort från New York och undrade om Madeleine kunde få komma och bo hos mig. Hon bodde här någon vecka och vi blev goda vänner. Det är världens finaste tjej, hon är så god och gullig och fin och enkel och tar ingenting för givet. Sedan har vi hängt ihop lite, Chris och hon har varit här några gånger för de har ett ställe i Palm Beach.


Jesper och Mia Parnevik.
Foto: Torsten Laursen

LÄS MER: Johnsons berättelse rör Mia till tårar


Jag måste fråga om ekonomin också. För några år sedan låg er lyxvilla ute till försäljning, men nu verkar ni klara er bra?

– Vill du höra min eller min mans version? Det är jag som slösar och köper alla bilar och Jesper som ser till att det blir bra. Skämt åsido, så ser vi till att inte lägga alla ägg i samma korg utan att sprida våra investeringar. Vi har haft tur i oturen vissa gånger, men det var inte lätt när han var skadad och inte hade någon inkomst. Nu är han hel och frisk och spelar igen. Jesper har varit smart i mångt och mycket och gjort kloka saker. Det mesta löser sig. Med golfen kommer mycket företagsdagar och människor man lär känna och Jesper har samarbetat med många sådana. Jag är väldigt involverad i att ta hand om alla gäster vid dessa företagsdagar.

När jag ringde svarade Jesper och bad mig återkomma om en kvart när han hittat dig i huset. I min lägenhet går det ganska snabbt att konstatera om någon är där eller inte, ha ha. Hur har er klassresa varit?

– Jag vet, huset är skitstort, men det känns inte så himla stort när man väl är i det. Det är stora ytor och om jag är i källaren och han här uppe kan det ta en liten stund innan vi får tag på varandra. Men vi har gjort exakt samma saker som mina tjejkompisar som jag har kvar från Örebro, vi har det inte ett dugg pretentiöst i huset och har faktiskt inte förändrats alls. Man slänger ihop en pytt i panna eller spagetti bolognese och bjuder över lite folk, det gjorde vi även när vi var unga och bodde i Monaco eller när jag bodde i Örebro. Det enda som har förändrats är att man har mer och roligare leksaker. Och det är roligare att dela med sig av det man har till så många mer, det är vår kick att se den här tillvaron genom våra gästers ögon. De kan komma från ett solfattigt november-Sverige, äta frukost med frukt och grönsaker hos oss i solen och sätta sig på jetskin.

Blir det någon mer säsong av "Parneviks"?

– På det kan jag varken svara ja eller nej. Jag vet att alla vill att vill att det blir en fortsättning. Jag tycker att det är kul, men Jespers golf går bra och vi vet inte hur vi ska få ihop det logistikmässigt. Vi älskade att göra programmen, människorna som vi jobbade med är våra vänner för livet.


Mia Parnevik

NAMN: Mia Ellinor Parnevik.

ÅLDER: 48.

YRKE: Hemmamamma. Arbetar också med välgörenhetsprojekt och är involverad i makens affärer.

BOR: I en palatsliknande 1 400 kvadratmeter stor villa med strandtomt i Jupiter, några mil norr om Miami i Florida (USA).

FAMILJ: Maken Jesper Parnevik, 50, golfproffs. Gemensamma barnen Peg, 19, , Penny, snart 18, Philippa, snart 16, och Phoenix, 14.

SOMMARSTÄLLE: Radhus i Åkersberga utanför Stockholm.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Örebro som lillasyster till tre år äldre Petra.

MAMMA ÄR: Ulla Sandsten, 76, pensionerat skolmåltidsbiträde.

PAPPA ÄR: Bengt Åke "Målis" Sandsten, 76, pensionerad lagerchef.

UTBILDNING: Tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet.

KARRIÄR: Har jobbat som au pair, receptionist, flygvärdinna och mäklare.

AKTUELL: Med TV3:s realityserie "Parneviks".

GODA EGENSKAP: "Stort hjärta".

SÄMRE EGENSKAPER: "Har svårt att säga nej. Kan vara lite för på och för mycket av allt".

HISSAR: "Livet".

DISSAR: "Näthat".

Så var mötet

■ Första gången jag ringer svarar Mias make Jesper Parnevik. "Ge mig 15 minuter så ska jag försöka hitta henne någonstans i huset", säger han. En kvart senare har jag Mia på linjen.

■ Dagen före hade Parneviks fem svenska familjer med totalt 16 barn på grillfest för att fira Jespers fjärdeplacering i en golftävling och Mia är fortfarande glad över hur lyckat det blev. Hon pratar med värme om barn, vänner, inspelningspersonal och tidigare barnflickor.

■ "Tänk om våra program kunde bli en motvikt till allt näthat - och om det blev inne att intressera sig för människor och visa omtanke", säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.