Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Metallicas stora stjärnor uteblev på Polarpriset

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Metallica är i Sverige för att ta emot årets Polarpris.

Men bara två av medlemmarna kommer att närvara vid ceremonin.

- Jag vet inte var de andra är.., kanske på Hawaii? säger världsbandets basist Robert Trujillo till Expressen.

När Metallica mottar årets Polarpris är heavy metalbandet, kända för sin hårda men framgångsrika thrash metal, representerade av basisten Rob Trujillo, 53, och danske trummisen Lars Ulrich, 54.

Sångaren James Hetfield och gitarristen Kirk Hammet har fått ledigt.

- Det kanske ändå är rytmsektionen som är viktigast, säger Trujillo med ett skratt.

- Jag vet inte var de andra är. Kirk bor på Hawaii så han kanske är där och James är väl antingen i Colorado eller på Hawaii? Jag har faktiskt ingen aning om vad de håller på med.

Till skillnad från flera andra pristagare av det svenska hederspriset i musik hade Rob Trujillo full koll på Polar Music Prize när beskedet om att det tilldelats Metallica kom.

Promenerat Stockholm runt

- Jag är god vän med Joni Mitchell och när hon fick priset 1996 berättade hon en del för mig. Det är en stor ära att få ett pris som ganska få men väldigt stora artister fått innan oss.

Rob Trujillo berättar att han varit i Stockholm i några dagar, för att stävja sin jetlag. Tillsammans med sin fru promenerade han genom staden under hela måndagen.

- Jag har varit i den här vackra staden många gånger tidigare – första gången var med mitt dåvarande band Suicidal Tendencies, som var förband till Metallica i Stockholm 1989! – men jag har aldrig promenerat så mycket som nu... Det brukar inte vara så vackert väder.

Basisten berättar att medlemmarna i Metallica till stor del lever helt separata liv, även när de är på turné tillsammans.

Litet umgänge inom bandet

- Vanligtvis brukar jag komma till staden där vi ska spela två dagar innan konserten - det är långt innan de andra killarna ansluter. De landar från olika håll vid fyratiden samma dag som vi ska spela och så åker de direkt till arenan och soundcheckar, sedan är de som zombies efteråt, haha.

Rob Trujillo är artig och uppskattande mot svensk musik, som han menar har en "förbluffande djup talangpool". Några exempel:

- Jag minns att jag gick och såg Cardigans på den tiden när det gick bra för dem, och jag blev ett fan. 

- Ghost är ett band som jag verkligen, verkligen respekterar. 

- Abbas arrangemang och uppbyggnad av låtarna är fantastiskt bra, och jag har precis upptäckt vilken otrolig basist de hade (Rutger Gunnarsson, 1946-2015). Herregud vilket bra basspel, det låter som att den där snubben kommer från Detroit eller nåt.

Meshuggah är favoriterna

Men hans största favoriter är Umeåbandet Meshuggah.

- Jag ordnade en grillfest till deras ära i mitt hus i Venice Beach för tjugo år sedan. De kom dit med en svensk flagga som jag fick dem att signera, berättar Trujillo.

- Jag spelade i Ozzy Osbournes band på den tiden, och en dag i studion kom gitarristen Zak Wylde med en cd med några svenska dårar som spelade sjukt hårt. Han sa att de fick oss att låta som bebisar. Men de var inte bara tunga, de var väldigt skickliga och melodiösa musiker. Jag blev helt golvad. Sedan spelade de förband på "Ozzfest", och vi lärde känna varandra. Än i dag är de det svenska band som jag älskar och respekterar mest.

Spelade Abba i Stocholm

I maj spelade Metallica i Stockholm, på den världsturné som inleddes i fjol och avslutas nästa år. Under den första konserten spelade de en cover på Europes "The final countdown", under nästa kväll gjorde de en metaltolkning av Abba.

- Vi spelade "Dancing queen". Det är många fans som tycker att det var mot reglerna, men vi gör det med den största respekt och nyfikenhet. Vi lägger alltid ner en massa reptid och research på våra coverval. Det är den nyfikenheten och experimentlustan som definierar Metallica. Det är bakgrunden till varför vi spelat in album med Lou Reed, och spelat med en symfoniorkester.

- Vi har nästan för många idéer om hur vår musik ska låta och det är därför våra låtar ibland blir så långa och progressiva. Vi älskar musiken fortfarande. Vi tar på oss våra instrument – och blir som tonåringar igen. Det är helt galet. Det är förmodligen inte många band som varit med så länge som har det så.

Kommer tillbaka till Sverige

Turnén beskriver han som en fantastisk upplevelse så här långt, och kommer med ett litet avslöjande:

- Det ser faktiskt ut som att turnén kommer att förlängas till 2020. Jag tror att turnén kommer att komma tillbaka till Sverige till och med. Vi får se om något år. 

Först ska metalkungarna få träffa Carl XVI Gustaf.

- Jag har aldrig träffat en kung tidigare så det är väl spännande, säger Trujillo och tänker efter en stund.

- Framför allt känns det väldigt surrealistiskt. Men jag antar att det är så det ska vara?

Fakta/Metallica

Metallica bildades i Kalifornien 1981. De består i dag av James Hetfield (sång/gitarr), Kirk Hammett (gitarr), Rob Trujillo (bas) och Lars Ulrich (trummor). I maj gav de två konserter i Globen, på sin "Worldwired tour" – döpt efter bandets tionde studioalbum "Hardwired … to self-destruct". Under torsdagen kommer de att motta Polarpriset vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.