Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melodifestivalens städer är klara

Robin Stjernberg på scen under Eurovision Song Contest i Malmö Arena. Det är också där den första deltävlingen i Melodifestivalen 2014 äger rum.
Foto: Jessica Gow / Scanpix
Håkan Hellström på scen i Cloetta Center, Linköping. Den andra deltävlingen i Melodifestivalen kommer till samma arena den 8 februari.
Foto: Olle Sporrong
Frölunda möter Färjestad i Scandinavium. Och ja, det tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2014 äger rum i Göteborg.
Foto: Lennart Rehnman
Fjällräven Center i Örnsköldsvik ser ut så här. Det är där Melodifestivalens fjärde deltävling äger rum den 22 februari.
Foto: Mats Andersson
Andra chansen blir det i Sparbanken Lidköping Arena.
Foto: Anders Ylander
Den 8 mars är det dags för finalen i Melodifestivalen 2013. Friends arena i Solna är platsen.
Foto: Nils Petter Nilsson

STOCKHOLM. Finalen hamnar på Friends Arena och Lidköping får sin första deltävling.

Nu är det klart vilka städer som arrangerar Melodifestivalen 2014.

År 2002 infördes systemet med deltävlingar i Melodifestivalen med det uttalade målet att förbättra tävlingen, vaska fram en vinnare i Eurovision Song Contest och sedan få arrangera den europeiska finalen.

I maj i år slutfördes uppdraget då Sverige och Malmö stod värd för tävlingen efter att Loreen vunnit i fjol.

Men nu är det dags att ladda om och SVT behåller konceptet med fyra deltävlingar, Andra chansen och en storslagen final i Stockholm även 2014.

Traditionsenligt

Det är numera praxis att Malmö (inleder, 1 februari) och Göteborg (15 februari) får varsin deltävling och att finalen går i Stockholm. Men SVT har nu definitivt brutit med traditionen att Globen ska arrangera finalen. I år fick splitternya Friends Arena i Solna ha finalen (8 mars) inför 29 000 åskådare och så blir det även nästa år.

Sedan tidigare är det känt att Örnsköldsvik får en deltävling (22 februari). Nu kan det även avslöjas att Linköping arrangerar den andra deltävlingen (8 februari) och att Lidköping (1 mars) får ta hand om andra chansen i sin nybyggda Lidköping Arena där bland annat bandylaget Villa Lidköping huserar.

Lidköpingsdebut

Det blir första gången Lidköping får besök av Melodifestivalen.

"Att vi börjar i Malmö känns extra roligt i och med att Eurovision Song Contest 2013 gick av stapeln där. Lidköping har vi aldrig varit i och det är alltid fantastiskt kul att komma till nya orter", säger Maria Ilstedt, projektledare för Melodifestivalen 2014, i en skriftlig kommentar.

Hugade låtskrivare har på sig till den 18 september att skicka in bidrag till nästa års tävling.

Melodifestivalen 2014

Deltävlingarna:

1/2 Malmö Arena, Malmö.

8/2 Cloetta Center, Linköping.

15/2 Scandinavium, Göteborg.

22/2 Fjällräven Center, Örnsköldsvik.

Andra chansen

1/3 Sparbanken Lidköping Arena, Lidköping.

Finalen

8/3 Friends Arena, Solna.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.