Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Yohio styr hela sin karriär på egen hand

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Satsar på världen. För Yohio är Melodifestivalen ett steg mot att slå i Europa.

Från Japan - till segertippad i Melodifestivalen.

Yohio har redan vunnit svenska folket, och satsar samtidigt på resten av världen.

Men till skillnad från andra unga stjärnor saknar han ett storbolag i ryggen - i stället styr han själv över precis allting.

Allt från musiken, kläderna och PR kontrolleras av 17-åringen - med lite hjälp från ett independentbolag och pappa Tommy Rehn som ger honom fria tyglar.

- Man vill vinna för allas skull, och för min turnésommars skull, säger chefen Yohio inför finalen.

Yohio är 17-åringen som kom från ingenstans och nu seglat upp som oddsfavorit inför Melodifestivalens final på lördag.


Yohio med Gackt, en av de största inom genren visual kei.

- Jag försöker inte tänka på det, säger han om oddsen.

Ingenstans är förresten Japan. Där har karriären rusat fram, vilket Sundsvallsbon som egentligen heter Johio Rehn fått förklara överallt under Melodifestivalen. Direkt efter att ha säkrat finalplatsen gick färden också till Japan.

Där är han sponsrad av japanska gitarrmärket ESP, och på Expressens bilder från Japanbesöket träffar han chefer på hotell, samt möter en av Japans största inom visual kei-genren, Gackt.

- Gackt är en vän till Yohio, precis som hans tidigare barndomsidoler. Men den här resan var ändå ganska lugn, med mycket månadsmagasin och liknande inför släppet av "Break the border" i april, säger Yohios pappa och manager Tommy Rehn.

"Yohio bestämmer"

Han, independentbolaget Ninetone Records, samt distributören Universal, står bakom Yohio. Men det är frontmannen själv som håller i trådarna.

- Det finns ingenting som görs som inte Yohio godkänt. Han är intresserad och kunnig i alla delar av artisteriet. Han bestämmer vilka kläder han ska bära, hur allting ska låta och vilka avtal som ska slutas, säger Tommy Rehn.

Intresset för samurajer som liten har minst sagt växt genom åren, i dag pratar Yohio japanska och har stenkoll även på sin image.

Han ställer till exempel inte upp på intervjuer om tidningen inte godkänner att inte publicera hans fullständiga namn.


Yohio tävlar i Melodifestivalen med bidraget
Foto: Foto: Sven Lindwall

- Han vill inte det. Det finns två anledningar. Den främsta är att jag, som manager och musiker, är offentlig och köper det. Men hans mamma och syskon är det inte, och vill inte heller vara det. Han vill inte utsätta dem för detta, och deras efternamn är väldigt ovanligt. Den andra anledningen är att han inte är intresserad av sitt privatliv. Han heter ju Yohio på riktigt, och det är den han är som artist. I Japan bryr sig ingen om vad hans fullständiga namn är, hur det gick i skolan eller något sådant, säger Tommy Rehn.

- Det här är ju en låtsasvärld, och handlar om underhållning, fortsätter han.

Någon hotbild finns inte under Melodifestivalen, enligt produktionsansvarige Axel Ekblad på Blixten & Co.

- Vi hanterar samma artister som tidigare på turnén och det är samma säkerhetsnivå. Alla personer i produktionen hanterar vi på samma sätt, säger han.

SVT:s evenemangschef Thomas Hall:

- Han är hos oss och uppträder som artist. Hans artistpersona är Yohio, och vill han upprätthålla det på vår presskonferens är vi okej med det, säger han.

"Blir Europasatsning på en gång"

För Yohio är Melodifestivalen ett steg mot att utvidga artistskapet från Japan.

- Vinner han på lördag blir det en Europasatsning på en gång. Det hade så klart varit jätteroligt. Men vinner han inte satsar man på Sverige lite mer, och skjuter fram Europa. Oavsett hur det går är han en vinnare i detta, och har fått visa upp sig för svenska folket, säger Tommy Rehn.

Yohio efter att ha säkrat finalplatsen:

- Det är så mycket folk runt mig också som velat att jag ska gå vidare, all personal och skivbolag med flera. Det läggs mycket pengar på det. Att ta sig runt med turnébuss, hotell och sådant - det är som ett bet. Man vill ju vinna för allas skull, och för min turnésommars skull. Vi har tänkt ha väldigt mycket spelningar, och det påverkas ju av detta. Efter finalplatsen ramlade det in fyra spelningar direkt, det blir skitbra, säger han.

Om satsningen på världen säger han:

- Vi kommer satsa på Tyskland efter Sverige, sedan resten av Europa och USA. Det är en bit kvar, men det går i ganska raskt tempo.

Och Yohio själv fortsätter att styra sin egen framtid.

- Han är redan manager åt ett eget band, och funderar på att starta eget bolag då han fyller 18. Nu ringer ju alla stora bolag, men han trivs med att ha kontrollen och tryggheten hos ett independentbolag, samtidigt som Universal kan hjälpa till med mycket, säger Tommy Rehn.

Samtidigt som karriären rusar, försöker 17-åringen ta sig tid att njuta mitt i allt.

- När jag ligger hemma njuter jag. Och på hotellrummet kan jag ibland känna att "gud vad kul det här är". Medan man gör något är det svårt,men efteråt är det roligare, säger han.