Yohio tycker inte om att visa sig utan smink - särskilt inte sina ögon. Lösningen: Han döljer dem med solglasögon eller linser. Foto: Sven LindwallYohio tycker inte om att visa sig utan smink - särskilt inte sina ögon. Lösningen: Han döljer dem med solglasögon eller linser. Foto: Sven Lindwall
Yohio tycker inte om att visa sig utan smink - särskilt inte sina ögon. Lösningen: Han döljer dem med solglasögon eller linser. Foto: Sven Lindwall
Yohio på scenen under torsdagens repetitioner. Foto: Sven LindwallYohio på scenen under torsdagens repetitioner. Foto: Sven Lindwall
Yohio på scenen under torsdagens repetitioner. Foto: Sven Lindwall
På lördag står Yohio på scenen under den första delävlingen i Melodifestivalen. Låten heter "To the end". Foto: Sven LindwallPå lördag står Yohio på scenen under den första delävlingen i Melodifestivalen. Låten heter "To the end". Foto: Sven Lindwall
På lördag står Yohio på scenen under den första delävlingen i Melodifestivalen. Låten heter "To the end". Foto: Sven Lindwall

Yohio om sina ögon: "De har aldrig visats"

Publicerad

Hysterin blev för mycket - men efter en paus är Yohio nu tillbaka i Melodifestivalen.

Då gömmer han sig bakom solglasögon och linser för att hålla sig undan uppmärksamheten.

– De har aldrig visats. Jag är inte här som privatperson, säger Yohio om sina ögon.

Yohio, 18, blev folkets favorit i Melodifestivalen förra året. Men hysterin blev för stor - han tvingades bland annat polisanmäla hot mot honom som skett via sociala medier.

– Bara för att man är lite annorlunda kan man drabbas av obehagliga typer, läskiga typer, säger Yohio Rehn som har förstärkt säkerhet kring sig under tävlingen.

Uppmärksamhet får fler konsekvenser - för utseendet. Under torsdagens repetitioner valde sångaren att uppträda i keps, och stora svarta solglasögon med diamanter på. Allt för att inte visa sig utan smink - framför allt inte ögonen.

– De har aldrig visats. Jag har alltid linser, säger Yohio.

– Jag är inte här som privatperson, därför visar jag mig inte så.

"Det var kaos i huvudet"

Han syns ogärna utan smink överlag.

– Det är olika. Det är nog inte direkt någon som går upp på morgonen och tänker "fan vad snygg jag är". Jag är van med båda delarna, men jag ser det som två helt olika personer.

Han beskriver fjolårets deltagande som "galet".

– Allt var så nytt, och jag gick vidare fast jag inte trott på det. Det var kaos i huvudet, och svårt att göra ett bra jobb. Även om det gick bra så var jag inte nöjd med min prestation. Nu får jag en chans att ta revansch.

Uppmärksamheten lär dock inte minska, Yohio är en av förhandsfavoriterna från första deltävlingen i Malmö på lördag.

– Det har ändå varit ganska lugnt nu i vinter när jag inte varit ute så mycket. Men nu är det här i gång igen och det kommer bli galet. Det gäller att förbereda sig mentalt på att det kommer bli så, det visste jag inte förra gången.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag