Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Yohio om hoten:"Folk skriver att jag ska dö"

Anonym världsstjärna. "Om mitt namn står med kan de som verkligen hatar mig leta upp min lillasyster eller min familj. De kan hamna i fara", säger Yohio. Foto: Sven Lindwall

KARLSKRONA. Yohio är redan en stjärna på uppåtgående i Japan - och sedan i höstas börjar även Sverige intressera sig för 17-åringen.

Men all uppmärksamhet är inte positiv, han får även ta emot hot och elaka kommentarer - något som lett till att han inte vågar uppge sitt riktiga namn.

- Folk skriver att jag ska dö, säger han.

Charmar i smink och klänning

Ålder: 17.

Bor: Sundvall.

Bakgrund: Började som 14-åring spela i bandet Seremedy som fick en karriär i Japan. Blev för ett år sedan signerad som soloartist till Universal music Japan, där han gör succé inom musikgenren visual kei. Sminkad och klädd i lolitaklänning har han charmat publik i alla åldrar.

Aktuell: Tävlar i Melodifestivalens första deltävling i Karlskrona i morgon med låten "Heartbreak hotel".

Yohio har varit en stjärna i Japan i drygt ett år. Sedan i höstas har även intresset i Sverige tagit fart. Efter en intervju i Dagens Nyheter och i SVT:s Skavlan fick Christer Björkman upp ögonen för 17-åringen som sysslar med japans svar på glamrock - visual kei, och tjatade fram en medverkan. Nu vill han försöka öppna sinnet på folk och göra dem mer toleranta.

- Jag hoppas verkligen att Sverige accepterar hur vi ser ut, för låten är ju helt ofarlig, det är inget konstigt med den, säger han.

"Det finns hatare överallt"

Men han har märkt att alla inte har samma tolerans.

- Det finns hatare överallt. De som är mest hatiska är killar i min egen ålder. De är inte så mogna och kan inte acceptera att man inte är en sådan som säger fula ord och låter mycket.

Förekommer det rena hot riktade mot dig?

- Ja, det gör det också. Folk skriver att jag ska dö. Jag hoppas ju att de som hotar mig inte skulle våga göra något. Jag försöker att skratta åt det. Jag bryr mig inte om sådant, säger han.

Men senare under intervjun visar allvaret sig, när Yohio ber om att vi inte ska skriva ut hans riktiga namn.

- Det får ni absolut inte göra. Om mitt namn står med kan de som verkligen hatar mig leta upp min lillasyster eller min familj. De kan hamna i fara, säger han.

- Det var en tidning som skrev ett namn, men jag har inte bekräftat det och var inte okej med att de skrev det. Det är för min och min familjs skull.

Har ett säkerhetsskydd

Han är medveten om att när han nu medverkar i Melodifestivalen och får ett större genomslag är det ännu viktigare att tänka på säkerheten.

- När det är bra så ökar det dåliga också. Så är det tyvärr.

- De uttrycker sig allvarligt, men förhoppningsvis så är det ingen som vågar på riktigt. Och gör det de, ja då har jag säkerhetsåtgärder. Det har jag alltid kvar.

Axel Ekblad, produktionsansvarig på Blixten & Co säger att de inte finns någon hotbild mot någon av deltagarna i Karlskrona, men att de har förebyggande åtgärder.

- Vi har ett säkerhetsskydd som bland annat innefattar ackreditering så vi vet vad alla heter och vilka alla är på arenan. Det gäller säkerheten för alla som är där.

 

TÄVLING

Tävla och vinn biljetter til Melodifestivalen 2013.

Varje vecka kan du vinna exklusiva Melodifestival-biljetter - till deltävlingarna, andra chansen och finalen.

Tävlar gör du på Facebook och allt du behöver göra är att svara på sex frågor i Expressens quiz.

Klicka HÄR för att tävla!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!