Yohio var en av förhandsfavoriterna inför tävlingen och fick också stöd av svenska folket - men de europeiska jurygrupperna svek och Yohio slutade tvåa. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Yohio var en av förhandsfavoriterna inför tävlingen och fick också stöd av svenska folket - men de europeiska jurygrupperna svek och Yohio slutade tvåa.  Foto: Maja Suslin / Scanpix

Yohio efter förlusten: "Europa är trångsynt"

Publicerad

Tittarna rasar efter att Yohio fått flest röster men ändå inte vunnit.

Också stjärnan själv var besviken - och menar att Europa ligger efter Sverige.

- Europa är trångsynt, säger Yohio till Expressen.

Yohio, 17, eller Kevin Johio Rehn, som han egentligen heter, höll för favoritskapet, och fick flest tittarröster av alla tävlande.

Men Europa var inte lika imponerat.

Stjärnan fick näst minst röster av de internationella jurygrupperna och slutade därför totalt på andra plats - efter vinnaren Robin Stjernberg, 22.

När alla röster var räknade skilde det bara 33 poäng mellan ettan och tvåan.

- Jag är utmattad. Det har varit pressat att sitta här och vänta på besked, säger Yohio.

- Vi snubblade på mållinjen.

Tackade svenska folket

Stjärnan hade efteråt svårt att förstå att han inte vunnit - trots att han fått flest röster av svenska folket.

- På ett sätt är det svårt att känna att man fått flest röster när man inte vinner, säger han.

- Det känns bra att ha haft svenska folkets stöd. Jag vill säga tusen tack till de tittare som röstade.

- Det betyder mycket att få tillföra något till tråkiga gråa Sverige.

Fick medhåll på Twitter

Många tittare höll med stjärnan.

"Så några musiker i Europa gillade inte Yohio, så då lyder vi snällt och skickar en helt vanlig kille i stället", skriver Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand på Twitter.

Radioprofilen Thomas Nordegren ville att de internationella jurygrupperna ska tas bort.

"Yohio är vinnaren i Melodifestivalen. Avskaffa den internationella juryn, strider mot hela grundtanken", skriver han.

Domen över de internationella jurygrupperna - och Europa - var stenhård också från Yohios sida.

- De lever bakåt i tiden. Sverige ligger före dem, i hur de tänker och hur man ser på saker. Sverige har accepterat något nytt, säger han.

- Europa är trångsynt.

- Vi står för något de andra länderna inte förstår. De fattar inte.

Pappan "jävligt förbannad"

Artisten är besviken över att SVT använder internationella jurygrupper.

- För mig är det surt att de skulle införa det, säger Yohio.

- Jag ställer nog inte upp nästa år.

Yohio fick medhåll av sin pappa och manager, Tommy Rehn.

- Tävlingsmänniskan i mig är jävligt förbannad nu. Det hade liksom räckt med någon placering till efter den internationella juryn. Jag förstår att folk är förbannade, och hade väntat mig att Europa skulle fatta. Nu satsar vi på Sverige helt enkelt, en andraplats är en vinnarplats i kväll. Man har ju redan innan tänkt på Anna Bergendahl-scenariot också, så vi ska fira i kväll, säger han.

På SVT ser man inget problem med att de internationella jurygrupperna har så pass stort inflytande.

- Det här har vi väntat på, dagen då folket är så pass splittrat att utländska juryn avgör. Det skulle hända förr eller senare, säger Thomas Hall, evenemangschef.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag