Debutant. I morgon deltar Rikard Wolff för första gången i Melodifestivalen. Foto: Cornelia Nordström
Debutant. I morgon deltar Rikard Wolff för första gången i Melodifestivalen.  Foto: Cornelia Nordström

Wolff: "Jag är en känslomissbrukare"

Publicerad

GÖTEBORG. I över 30 år har han syndat, skrattat - och älskat - som om det inte fanns någon morgondag.

Med sjukdomen fick Rikard Wolff drastiskt ändra sitt liv, från vild festprisse till skötsam familjefar. Men den ständiga förälskelsen och närheten till skratt finns kvar även om det mesta nuförtiden sker hemma i lägenheten snarare än på krogen.

- Jag tror att kärleken kommer att komma igen. Jag är jätteberedd, helt öppen för förslag, säger 54-åringen som i morgon debuterar i Melodifestivalen.

Mitt hem är min borg, ett talesätt som stämmer väl in på Rikard Wolff. De flesta intervjuer, till och med hans senaste "Vinterprat", görs från den högt belägna lägenheten på Södermalm i Stockholm, med fantastisk utsikt över stan, till och med en snödisig dag som den här. (Men tro inte att den privata skådespelaren bjuder in allt för mycket, han har en separat lägenhet intill där hans och dotterns sovrum finns).

- Jag tycker om att vara hemma, det är skönt. Det är lättare att prata om man är i sin egen miljö. Sedan har det ju att göra med att jag har det här problemet med lungorna, som gör att det är svårt för mig att flytta på mig.

- Varje gång jag ska ut på stan, framför allt när det är kallt, så blir det problem, säger han och hostar.

- Det stressar mig eftersom det plötsligt kan bli akuta problem, och då är det bättre att vara hemma.


2010 tog livet
en plötslig vändning för Rikard. Hans ärftliga lungemfysem och astma orsakade ständiga attacker med akuta sjukhusbesök. Han låg inlagd på sjukhus i månader och till råga på allt drabbades han av hepatit, gulsot, till följd av en blodpropp i armen efter en kanyl som suttit för länge under en sjukhusvistelse.

- 2010 var verkligen mitt skräckår. Då vet jag inte hur många gånger jag åkte in. Det hade accelererat och jag hade inte lärt mig alla delar som jag nu hjälpligt klarar av med kyla, ansträngning, stress, damm, cigaretter, sprit. Allt roligt i livet, säger han och ler.

Hur är det i dag?

- Jag får ju inte attacker på det sättet. Däremot har jag en extremt disciplinerad livsplanering. Jag har fått lägga om mitt liv totalt. Men det är ju att föredra jämfört med alternativet, som är att jag inte klarar mig.

- Jag rökte och slarvade i 25 år ungefär. Sedan, runt 50, var det som om ridån gick ner. Jag har aldrig varit alkoholist men jag har druckit väldigt mycket och tyckt att det var kul att göra det.


I helgen lämnar han dock sin vrå på södermalm för Melodifestivalen i Göteborg, med "En förlorad sommar" skriven av Tomas Andersson Wij, inspirerad av Rikards självbiografi "Rikitikitawi".

- Det är en väldigt personlig låt och så fort jag hörde den kände jag att det här är en låt där han har lyssnat in vem jag är. Jag har fått så många låtar genom åren där det är någon idé om att jag är någon slags fransk cabaretartist, och det har jag inte alls någon lust med. Det får inte bli en kliché.

- Det är inte någon depplåt, utan en låt som handlar om livets ständiga pånyttfödelse, att man alltid kan börja om. Och det är ett tema som jag har, att nederlagen eller det som blir knasigt i livet givetvis är skit, men också en chans att göra något nytt.


Som att bli pappa till exempel. Rikard Wolff har tillsammans med filmaren och journalisten Stina Gardell en sjuårig dotter som de har delad vårdnad om.

Var det självklart för dig att skaffa barn?

- Jag behöver ju inte ljuga så här i efterhand, nej det var det inte. Jag ville ha barn och det var någonstans i 40-årsåldern. Fram tills dess var jag så upptagen av min karriär.

- Jag har ju varit mera duktig på mitt jobb än mitt personliga liv, så jag har ju inte haft något stort familjebygge att vårda. Jag har inte varit duktig på långa relationer.

- Men någon där efter 40 så hade Jonas och Mark väldigt seriöst börjat gå in för det där, och vi är ju så nära varandra. Jag kände bara att det är nog något som jag egentligen skulle vilja.

Hur har du förändrats av att bli pappa?

- Väldigt mycket handlade om att jag plötsligt kände att att man inte är den enda i sitt liv. Jag har aldrig riktigt låtit någon kliva på till hundra procent.

- Det ställde den fåfänga kampen efter kärlek som jag har hållit på med i ny dager. Jag känner mig inte lika hetsad av det längre.

Men du har sagt att du har lätt att bli förälskad, samtidigt som du är rädd för att vara ensam. Det låter som en livsfarlig kombination?

- Haha, ja det är klart att det är. Det är precis så det är. Jag blir kär jämnt. Jag ser till att bli förälskad för att jag ska ha den energin. Det är mitt syre i livet, att längta.

- Det finns säkert en diagnos för det. Känslomissbrukare, jag tror att jag är det..

Är du förälskad nu?

- Haha, ja jag är förälskad i någon nu. Men jag är singel. En förälskad singel.

Jag har tänkt på att samtidigt som du inte drar dig för att berätta om ditt tunga förflutna är du väldigt privat i nutid.

- Jo men i nutid får man ju ta hänsyn till andra människor runtomkring. När jag var tillsammans med André, det blev väldigt omskrivet och det tyckte jag var så jobbigt.

- Han var så ung och en ung människa som precis hade gått ur skolan, det kan inte jag ta ansvar för hur det påverkar hela hans värld att synas i pressen hela tiden. I vårt fall var det intressant att han var så ung, det vet jag ju. Vi hänge ihop mellan han var 18 och 23.

Vad har ni för kontakt nu?

- Vi har väldigt bra kontakt. Men som vänner. Jag har väldigt många ex som vänner. Jag tänkte på det i går, att jag har ett ex per decennium som jag har kontakt med.


Ett kapitel i Rikards självbiografi handlar om ett ex - Kjell. Under rubriken "Han som gav mig livet" berättar skriver Rikard om ett möte 2002, då de två möts igen för första gången på många år. Om svartsjukan och den gången Rikard höll på att slå ihjäl både honom och en kvinnlig vän av svartsjuka. Om hur de skiljs åt tidigt, rädda för att gå för långt.

"På hotellrummet är jag upprymd. Det piper till i mobilen. 'Tack för i kväll. Du är underbar.' Vad ska jag svara? Jag kan ju inte säga att varje gång jag möter en kille kommer han att bli jämförd med dig. Jag kan inte berätta att varje beröring, varje doft under resten av mitt liv kommer att jämföras med din."

- Det drabbade mig. Jag har skrivit mycket om honom. Sånger, ett filmmanus som inte blivit filmat än. Det där ögonblicket när vi möttes igen var så speciellt. Man är liksom närmare 50 år och möts igen.

Är han din största kärlek?

- Han var min första kärlek. Jag har haft flera Stora kärlekar, men han var den första och Kjell var helt livsavgörande för mig. Jag visste inte hur det var att bli så otroligt beroende av någon. Vi var 20 båda två, och träffades på Skara Skolscen.

- Nu kan jag tänka: kommer det bli så där igen eller har jag förverkat det där? Med André var det också så himlastormande. Herregud. Men jag tror att kärleken kommer att komma igen. Jag är jätteberedd och öppen för förslag. Haha.

 

TÄVLING

Tävla och vinn biljetter til Melodifestivalen 2013.
Varje vecka kan du vinna exklusiva Melodifestival-biljetter - till deltävlingarna, andra chansen och finalen.
Tävlar gör du på Facebook och allt du behöver göra är att svara på sex frågor i Expressens quiz.
Klicka HÄR för att tävla!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag