Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Veckans schlagersjua – deltävling tre

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

■ Två veteraner är redan i final: Magnus Carlsson och Jessica Andersson.

■ När Melodifestivalen flyttar till Östersund är det dags för ännu en rutinerad schlagerräv. Andreas Johnson deltar för sjunde gången.

■ Till helgen stundar även jojk, när hemmasonen Jon Henrik Fjällgren gör schlagerdebut.

■ I ett jämnt startfält befolkat av sju soloartister kan dock två andra namn känna sig som knappa förhandsfavoriter: Kristin Amparo och Andreas Weise.

1. Kristin Amparo ”I see you”

Foto: Anna-Karin Nilsson

Text och musik: Kristin Amparo, David Kreuger, Fredrik Kempe.

Nunstedt om låten: Pampig soulmacka som förefaller ha åkt räktrålare från de brittiska öarna med Adele som kapten och Procul Harum som besättning. Bekant, men bra.

Det visste du inte: Tävlade i "X factor" och har sjungit med Oskar Linnros, Cleo och Daniel Adams-Ray. Rösten bakom Albins "Din soldat" och John De Sohns "Dance our tears away".


2. Andreas Weise ”Bring out the fire”

Foto: Anna-Karin Nilsson

Text och musik: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Henrik Janson, Thomas G:son.

Nunstedt om låten: Robbie Weise.

Det visste du inte: Arnes pöjk, med välbekanta meriter från "Idol" och "Let’s dance", är skidfantast och har laddat med att kolla på världscuptävlingar i Östersund i helgen.


3. Andreas Johnson ”Living to die”

Foto: Anna-Karin Nilsson

Text och musik: Andreas Johnson, Bobby Ljunggren, Karl-Ola Kjellholm.

Nunstedt om låten: Introt är suggestivt och stråkarna är vemodiga. Mr Johnson har lämnat 60-talet bakom sig och tagit på sig John Barrys mest klassiska James Bond-smoking.

Det visste du inte: Med två jazzmusiker till föräldrar föll äpplet inledningsvis en bit från trädet. Men 2008, nästan tio år efter "Glorious"-succén gav han ut jazz-cd:n "Rediscovered". 


4. Jon Henrik Fjällgren ”Jag är fri (Manne Leam Frijje)”

Foto: Anna-Karin Nilsson

Text och musik: Jon Henrik Fjällgren, Erik Holmberg, Tony Malm, Josef Melin.

 Nunstedt om låten: En Lejonkungenmusikal flyttad från Afrikas savann till Jämtlands vidder. Jojk, etnotrummor och en refräng där det svårt att uppfatta orden men lätt att snappa melodin.

Det visste du inte: Den jojkande samen, som precis som Kristin Amparo föddes i Colombia, vann "Talang" i fjol arbetar till vardags som renskötare i Mittådalens sameby i Härjedalen.


5. Isa ”Don't stop”

Foto: Anna-Karin Nilsson

Text och musik: Isa Tengblad, Johan Ramström, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin, Oscar Merner.

Nunstedt om låten: "Ösig" Katy Perry-pop som åker rutschkana rakt ner i ett kulört bollhav där den flörtar med alla som råkar studsa förbi. Kalaskul eller bara irriterande? Vi får väl se.

Det visste du inte: Isa Tengblad, 16, var med i "Småstjärnorna" när hon var fem, i "Talang" när hon var tio, och Junior Eurovision Song Contest när hon var tolv.


6. Ellen Benediktson ”Insomnia”

Foto: Anna-Karin Nilsson

Text och musik: Ellen Benediktson, Anderz Wrethov.

Nunstedt om låten: Stråkklätt drama som inledningsvis går ner på knä och, på knacklig engelska, bönar om att få bli ett soundtrack. Sen kommer refrängen, uppbyggd som en viss "Euphoria". 

Det visste du inte: Ellen är medlem i Feministiskt Initiativ och medverkade på partiets valskiva med en låt hon, precis som i detta fall, skrivit tillsammans med Anderz Wrethov. 


7. Kalle Johansson ”För din skull”

Foto: Anna-Karin Nilsson

Text och musik: Martin Eriksson, Thomas G:son, Thomas Karlsson.

Nunstedt om låten: Schlagerpop i den gamla svensktoppiga Patrik Isaksson-skolan. Och så lite Ulrik Munther-körer på det. Inget som kommer att rita om kartan för hur popmusik ska låta.

Det visste du inte: Kalle Johansson kvalade in via tävlingen "Svensktoppen nästa". Han är 17 år, kommer från Söderåkra i Blekinge och går fortfarande i plugget.