Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännernas hårda ord - efter sketchstöld i SVT

Manusförfattaren Edward af Sillén tillsammans med Sarah Dawn Finer. Foto: Tommy Pedersen
Expressen.se tidigare på söndagen.

SVT:s sketch i Melodifestivalen i går anklagas för att vara stulen rakt av – ord för ord.

Manusförfattaren Edward af Sillén har kritiserats hårt efteråt – både från kollegor och tittare – och stängde på söndagen ner sitt konto på Twitter efter "elaka kommentarer."

– Vi trodde att folk skulle tycka att det var kul med en svensk version, säger Edward af Sillén till Expressen.se.

Manusförfattaren Edward af Sillén har hyllats för att vara mannen bakom Petra Medes och Gina Dirawis fräcka skämt under deras programledarinsatser.

Men efter gårdagens sketch med Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer har kritiken varit hård – och anklagelser om sketch-stöld många.

– Detta var varken vårt öppningsnummer eller mellanakt. Bara ett litet upptåg med Sarah. Vi har varit helt öppna med att det är vår version av Neils sketch. Vi trodde folk skulle tycka att det var kul med en svensk version, säger Edward af Sillén.

"Folk skrev elaka saker"

Tidigare under söndagen avslutade han även sitt konto på Twitter efter att han fått ta emot massiv kritik för sketchen:

– Folk började skriva elaka saker. Sådant överlever jag utan.

"Det var en parodi på sig själv"

Det är inte bara tittarna som har reagerat på den plagierade sketchen. Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson skrev tidigare under söndagen på Facebook:

"Ja vi satt hela After Dark gänget i går och sa att det var en parodi på sig själv. Ha ha vi hade alla sett originalet."

Manusförfattaren och koreografen Hans Marklund, som just nu är aktuell med en kommande Sverigeturné med showen "R.E.A", var betydligt hårdare i tonen:

"Det finns en sorts hederskodex inom humorvärlden att man inte får stjäla. Att säga att det var en uppenbar svensk version håller inte då det är nästan ord för ord samma sketch. Hade det varit en svensk version så måste man skriva det i rutan, under tiden sketchen spelas eller i efter-texterna(...) Bara för att något är kul på Youtube så får man inte ta det och låtsas att det är man själv som har skrivit det."

Tv-kritikern Kjell Häglund, som även är editorial director på DG communications, säger han att han tycker att Edward af Sillén gick för långt när han använde sketchen:

– Att sno skämt av varandra är något komiker har gjort i alla tider, det tillhör kulturen. Och det är jämförbart med att sno riff till en låt, en textrad, en ackordföljd. Men att kopiera hela sketcher, med identiska repliker, är snarare detsamma som att plagiera en hel låt, säger Kjell Häglund till Expressen.se.

Kommer att fortsätta som planerat

Trots kritiken meddelar dock Edward af Sillén att man kommer att få ta del av hans skämt och sketcher under resten av Melodifestivalen.

– Jag förutsätter att arbetet kommer att fortsätta som planerat. Jag hoppas att folk har haft roligt när de har tittat på programmen.

Har det förts några diskussioner om att samarbetet med SVT ska avslutas?

– Absolut inte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!