Frans under Melodifestivalen Foto: Sven LindwallFrans under Melodifestivalen Foto: Sven Lindwall
Frans under Melodifestivalen Foto: Sven Lindwall
Frans under Melodifestivalen Foto: Sven LindwallFrans under Melodifestivalen Foto: Sven Lindwall
Frans under Melodifestivalen Foto: Sven Lindwall

Utreder Frans låt: "De är slående lika"

Publicerad

Frans Jeppsson-Wall, 17, är en av storfavoriterna inför lördagens Melodifestivalen.

Men flera har reagerat på att artistens låt är väldigt lik en annan – nämligen Matt Simons hit "Catch & release".

Nu kan Expressen berätta att det internationella skivbolaget bakom Matt Simons, Pias Recordings, håller på att utreda likheten:

– Låtarna är otroligt lika varandra. Det kan vi konstatera, sen var det betyder, det vågar jag inte ens gå in på, säger Henrik Nyström, general manager för Pias i Norden.

Frans Jeppsson-Walls låt "If I were sorry" toppar Spotify-listan i Sverige och hans låt har spelats flest gånger utav alla bidrag som kommer att vara med i finalen av Melodifestivalen på lördag.

Men uppmärksammade läsare har hört av sig till Expressen för att berätta att låten är väldigt lik en annan. Nämligen den amerikanska artisten Matt Simons låt "Catch & release" som kom ut år 2014.

"Vi undersöker saken"

Uppgifter som även har nått Matt Simons skivbolag Pias Recordings, som har kontor världen över.

– Jag har bara hunnit lyssna snabbt en gång men kan konstatera ganska snabbt att likheterna är slående. Vi håller på att undersöka saken vidare nu, säger Henrik Nyström, general manager för Pias I Norden.

 

LÄS MER: SVT-profilens ilska mot Samir Badran

 

Enligt Nyström har skivbolaget känt till informationen under ett par dagar, efter att personer från utlandet har hört av sig och reagerat på likheterna.

Nu ska huvudkontoret i London titta närmare på det.

– Folk har reagerat över att låtarna låter likadant. Den informationen har nått fram till huvudkontoret i England från olika håll och de kommer att undersöka saken närmare, säger Nyström.

"Låtarna är slående lika

Kan du säga mer konkret vad ni vidtar för åtgärder nu?

– Det kan jag inte svara på. Jag vet att vi tittar på det, men mer kan jag inte säga.

Men vad kommer att hända härnäst?

– Det får vi se. Det är svårt att spekulera i saken. Det vi kan säga är att vi tittar på saken, för låtarna är slående lika, säger Nyström.

Han säger även att han inte vågar gå in på vad detta betyder.

– Låtarna är otroligt lika varandra. Det kan vi konstatera, sen var det betyder, det vågar jag inte ens gå in på, säger Henrik Nyström.

 

LÄS MER: De gick vidare från Andra chansen

 

Henrik Nyström har ingen information att ge kring om skivbolaget har varit i kontakt med SVT eller med låtskrivarna bakom Frans låt "If I were sorry".

– Nej, det vet jag inte, säger han.

Matt Simons låt "Catch & Release" kom ut 2014 efter att artisten gav ut den själv. Låten plockades senare upp av skivbolaget Pias Recordings och blev en hit i flera länder.

– Den blev stor i Tyskland, Belgien och Holland. Men kanske inte i Sverige, säger Henrik Nyström.

Tove Blum, Frans presskontakt på skivbolaget Sony Music vill inte kommentera händelsen i nuläget. Men:

"Dock är min personliga åsikt, nu när jag hört båda låtarna, att jag inte kan höra likheten", skriver hon i ett sms.

Expressen har sökt SVT för en kommentar, de har inte återkommit.

 

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag