Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4-stjärnans angrepp mot Jon Henrik Fjällgren

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

LEKSAND Jon Henrik Fjällgren ligger själv bakom sitt bidrag i Melodifestivalen, som han skapat i samarbete med låtskrivare som Fredrik Kempe.

”Norrsken” anklagas för att vara ett plagiat, men artisten hävdar att han aldrig ens har hört låtarna den jämförs med – flera inom musikbranschen hävdar att påståendet inte är trovärdigt.

– Jag misstänker att upphovsmännen känner till Avicii och Axwell & Ingrossos hits, Fredrik Kempe brukar ha koll, säger Nikki Amini.

Melodifestivalen skakas av plagiatanklagelser. Jon Henrik Fjällgrens låt ”Norrsken” har beskyllts för kopiering av Avicii och Axwell & Ingrosso, och Andreas Johnsons ”Army of us” har kritiserats för att likna Avicii.

Efter anklagelserna riktar Stims (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) expert Jonas Nordin kritik mot Melodifestivalen.

– Låtarna i Melodifestivalen är nästan inte låtar. Många är karikatyrer på andra låtar, säger han till Aftonbladet.

Christer Björkmans ilska

Stim-expertens uttalande får tävlingsproducenten Christer Björkman att reagera kraftigt.

– Det är ett väldigt märkligt uttalande. I hans roll ska man vara saklig och inte använda för stora ord. Man ska undvika att generalisera och gå till överdrifter. Hans trovärdighet kan ifrågasättas efter att ha uttalat sig på det sättet, säger han.

Christer Björkman trodde först att uttalandet var ett skämt, och menar att det är synnerligen omdömeslöst.

– Jag hade hoppats att han skämtade, det hade kunnat passera. Men det här tycker jag är synd. Att våra upphovsmän är med i en organisation med en sådan åsikt, säger han.

 

 

Efter sveket – kräver ursäkt

Enligt Christer Björkman har Stims representant brustit i sin uppgift som saklig och objektiv bedömare. Han anser att angreppet är ett svek mot de 81 upphovsmän som är med i årets tävling.

– Stim är våra upphovsmäns organisation. De lutar sig mot dem när det kommer en sådan här konfliktsituation – om det nu finns en sådan. Jag tycker synd om våra upphovsmän som ska representeras av någon som inte är objektiv och saklig, säger Björkman.

Melodifestivalen-producenten tycker att en ursäkt från Stim är på sin plats – och att de bör göra en utredning av experten.

– Ja. De borde fundera över om person som har det uppdraget ska uttala sig på det sättet, säger han.

Stim backar

Nu försöker Stim tona ner plagiatexpertens uttalande.

”Skulle det gjorts den typen av uttalanden, är det ingenting som vi står bakom”, skriver Eleonor Otterdahl, kommunikationsansvarig på Stim, i ett mejl och fortsätter: 

”Det speglar inte Stim som organisation. Vi värderar inte och har inte åsikter om musikens kvalitet på det sätt som framställs i artikeln. Vi älskar all musik och Melodifestivalen är ett fantastiskt arrangemang för att lyfta både låtskrivare och artister”.

Jon Henrik slår tillbaka mot anklagelserna

Jon Henrik Fjällgren har själv skrivit ”Norrsken” tillsammans med Fredrik Kempe, David Kreuger och Niklas Carson Mattson.

Men kritik har framförts om att ”Norrsken” påminner om världsstjärnan Aviciis musik – och att det dessutom finns slående likheter med singelettan ”Sun is shining” av houseduon Axwell och Ingrosso.

Artisten själv slår tillbaka mot plagiatanklagelserna och menar att han inte ens har hört de hits som ”Norrsken” jämförs med.

 

 

– Jag har inte hört de här låtarna. Bidrag i Melodifestivalen kommer alltid att jämföras, alla poplåtar är i stort sett lika varandra. Den här låten är skriven utifrån upplevelser från mitt liv, säger han.

Nikki Amini: ”Upphovsmännen känner till Avicii”

Men flera inom den svenska musikbranschen ifrågasätter påståendet – och menar att låtskrivarna är influerade av andra verk.

Fredrik Kempe är en av de mest framgångsrika låtskrivarna i Melodifestivalen under 2000-talet och ligger bakom vinnarlåtar som: ”Hero”, ”La Voix”, ”Popular” och ”Undo”. 

”Idol”-jurymedlemmen Nikki Amini har tidigare arbetat på Universal Musics huvudkontor i London. Hon menar att det är osannolikt att Fredrik Kempe och de andra upphovsmännen bakom ”Norrsken” inte skulle ha hört musiken den liknas vid. 

– Säger Jon Henrik att han inte har hört låten tror jag honom. Däremot misstänker jag att upphovsmännen känner till Avicii och Axwell & Ingrossos hits, Fredrik Kempe brukar ha koll. Man kan alltid hitta inspiration, men låtarna i sig ska vara originella, säger hon.

Kollegerna vill se skärpta krav

Låtskrivaren Anderz Wrethov ligger bakom flera av årets låtar i Melodifestival. Bland annat har han varit med och skrivit Rebecka Karlssons ”Who I am” som tävlat mot Jon Henrik Fjällgren i den tredje delfinalen. Han menar att låtskrivare bör stå för att de lyssnar på och influeras av andra verk.

– Alla vi som skapar musik inspireras av andra. Till och med Max Martin tackade i sitt Polarpristal andra låtskrivare: Abba, Kiss, Prince – och Lasse Holm, säger han.

Wrethov tycker att det finns bidrag i årets tävling som är slående lika andra låtar. Han menar att det är positivt att det uppmärksammas och att det kan leda till en förbättring.

– Det är bra att det blir kritik, att låtskrivarna tänker på att folk reagerar och försöker tänka på det i fortsättningen, säger han.

Anderz Wrethov får medhåll av en kollega med många års erfarenhet av låtskrivande – Ingela ”Pling” Forsman.

– Ingen uppfinner hjulet. Man blir påverkad, medvetet eller omedvetet, från alla möjliga håll och kanter, säger hon. 

Expressen har sökt Fredrik Kempe, Sebastian Ingrosso och Axel Christofer ”Axwell” Hedfors.

https://youtu.be/HK1uXzLpjDY