Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusses känslosamma start – var nära att bryta ihop

Tusses flykt till Sverige – berättar om tuffa uppväxten
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

I kvällens Melodifestival får artisterna själva presentera sig genom att läsa boken om deras liv mellan åren 2002 och 2021.

För Tousin ”Tusse” Chiza, 19, som flydde från hemlandet Kongo när han var fem år gammal, blev det känslosamt.

Vid flera tillfällen var han nära att bryta ihop.

Inget program har hittills varit det andra likt i årets Melodifestival. I den tredje deltävlingen fick artisterna själva presentera sig genom att läsa en fiktiv bok som summerade deras liv mellan 2002 och 2021 – åren som Christer Björkman varit festivalgeneral.

För Tusse var det känslosamt.

– Jag har haft det väldigt skakigt eftersom jag kom till Sverige utan mina föräldrar, sa han i en intervju tidigare i veckan.

Han växte upp i flera olika fosterfamiljer, och har inte träffat sina föräldrar sedan flykten från Demokratiska republiken Kongo, 2007.

– Det har varit en utmaning att flytta från familj till familj, av olika anledningar. Det har varit svårt, men nu tycker jag att jag har hittat rätt, och det känns mycket bättre.

Trots att han haft kontakt med båda sina biologiska föräldrar så minns han inget av deras liv ihop.

– Jag har kontakt med farsan. Min mamma gick bort 2016, jag hann prata med henne men jag hann inte besöka henne. Jag hade planerat att åka ner efter att jag fyllt 18, men så ställde corona till det.

Elisas känslosamma ord till dottern i låten: ”Betyder jättemycket”