Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots Youtube-läckorna – ändrar inte reglerna

Christer Björkman avslöjar: Det är han mest nervös för
Robin Bengtssons vinnarlåt har läckt på Youtube.
Foto: OLLE SPORRONG
Likaså Dotters bidrag.
Foto: OLLE SPORRONG
”Det tar väldigt mycket energi, men anledningen till att vi har den regeln är att vi vill att alla finalister ska ha samma förutsättning när vi släpper låtarna, så att de tävlar på så lika villkor som möjligt”, förklarar Christer Björkman.
Foto: OLLE SPORRONG

Melodifestivalen rullar på, samtidigt som SVT kämpar med ett problem med läckta vinnarlåtar.

Alla vinnarnas låtar från de två första deltävlingarna har hamnat på Youtube – men trots det vill produktionen inte ändra reglerna så att vinnarlåtarna får släppas när de har tävlat.

– Vi ser också att marknaden utanför uppskattar det, det blir verkligen en boost när de släpps, säger Christer Björkman.

Melodifestivalen är i full gång, och på lördagen hålls den tredje deltävlingen, den här gången i Luleå.

Men SVT har haft problem med läckta vinnarlåtar. Medan bidragen som åker ut ur tävlingen och går till andra chansen får släppas på streamingtjänster så fort programmet är slut, måste vinnarbidragen som gått direkt till final vänta tills alla låtarna har spelats. Alltså ska de inte gå att hitta på Youtube och Spotify förrän efter den fjärde deltävlingen.

Det har inte riktigt gått som SVT vill dock. De fyra bidragen som redan har gått till final – The Mamas, Robin Bengtsson, Anna Bergendahl och Dotter – har alla gått att hitta på Youtube dagarna efter sina framträdanden i tv.

SVT stoppar läckorna

Eftersom det bryter mot reglerna måste SVT vara noggranna med att plocka ner låtarna från videotjänsten – något som tar tid och kostar pengar.

– Så fort vi upptäcker att det har läckt och att det finns ute på Youtube är vi på den grejen. Vi har folk som har hand om och tar ner låtar, säger Karin Gunnarsson, tävlingsproducent för Melodifestivalen.

Samtidigt finns det inga planer på att slopa regeln om att vinnarlåtarna måste vänta med att publiceras, slår Christer Björkman fast.

– Det tar väldigt mycket energi, men anledningen till att vi har den regeln är att vi vill att alla finalister ska ha samma förutsättning när vi släpper låtarna, så att de tävlar på så lika villkor som möjligt. Det tycker vi är bra. Vi ser också att marknaden utanför uppskattar det, det blir verkligen en boost när de släpps. Det är det rättvisaste sättet, säger Christer Björkman.

Q&A: Vem är den kändaste Mariette Hansson har kysst?

Q&A: Vem är den kändaste Mariette Hansson har kysst?