Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timoteij kan bli diskade från Melodifestivalen

GÖTEBORG. De fyra skrälltjejerna i Timoteij skakades sent  i natt av ett stort låtstöldsbråk bakom kulisserna. 

Per Sonerud på Sonerud records anklagar dem för att ha stulit schlagerkollegorna Sareks låt "Vinterland" och ska stämma dem på miljonbelopp - det hela ledde omedelbart till krismöte. 

Nu riskerar vinnarbidraget att diskvalificeras från tävlingen. 

- Det här är ett enormt övergrepp på upphovsrätten, säger skivbolagsdirektören.

Lyckan och glädjen visste inga gränser för tjejerna i Timoteij. Deras "Kom" fick flest röster av samtliga bidrag och gick direkt till Globen. En av de största skrällarna  i modern Melodifestivalhistoria är ett faktum.

 - Det är inte sant! Tårarna bara sprutar. Vi kan inte sluta gråta. Det stod helt still i skallen på oss. Vi var så, så chockade och kommer inte ihåg någonting från efter det att vårt namn ropades upp, jublar sångerskan och gitarristen Cecilia Kallin efteråt.

Glädjen förbyttes mot oro

 Men på ett ögonblick förbyttes debutanternas enorma glädje till stor vånda och oro.

 Deras succélåt "Kom" anses nämligen vara alldeles för lik schlagerkollegorna Sareks låt "Vinterland".

 Direkt efter att deltävlingen är avslutad säger skivbolagsbossen Per Sonerud på Sonerud Music:

 - Det är inget snack om att det här är "Vinterland". Och jag har förlagsrättigheterna. Visst, låtar kan vara lika, men det här är ju ton för ton. Och det är ju det som det hela handlar om. Så får det inte vara. Det här är ett enormt övergrepp på upphovsrätten.

 Hur kommer du att agera?

 - Jag kan ju inte gå med på det här gratis. Jag ska självklart ha pengar för det här. Och då pratar vi siffror mellan 100000 kronor och en miljon.

 Per Sonerud fortsätter:

 - Jag kommer att undersöka hur jag ska gå vidare juridiskt. Jag ska definitivt anmäla det här till Stim.

 Skivbolagsbossens utspel ledde i natt till att efterfesten på Hotell Odin i Göteborg blev rejält infekterad.

 Låtskrivarna bakom "Kom", Niclas Arn, Gustav Eurén och Karl Eurén, går omedelbart till motattack mot anklagelserna.

 - Jag tycker att det är extremt märkligt att han sköter sånt här  i media. Jag trodde Per och vi var kompisar. Jag såg att jag hade fått ett mejl av honom nu, men har valt att inte kolla vad det står. Vi har definitivt inte hört "Vinterland" och har inte snott någon låt. Några pengar blir det inte för hans del, säger Gustav Eurén.

Medger att de kan diskas

 Thomas Hall, projektledare för schlager-SM, medger att det vilar ett diskningshot över Timoteij.

 - Jag måste kolla med EBU hur de ser på det hela, om det skulle komma ett utslag från Stim. Jag ringer deras jurister på måndag. Vi måste prata om det finns något mer bakomliggande.

 Hur kunde det här hända?

 - Vi går igenom de låtar vi tar ut och kollar upp dem. Uppfattar vi att det finns tveksamheter tar vi in folk. Här har vi inte haft några problem, men det kan visa sig att Per Sonerud har rätt...

FAKTA

Misstänkta låtstölder i schlagern


2007. Tomas Ledin anklagar Anna Book och hennes låtskrivare Thomas G:son för att ha skrivit "Samba sambero" på en karbonkopia av "Snabbköpskassörskan".
Barry Mason anklagar svenska vinnaren The Ark för låtstöld med "The worrying kind", som han menar liknar hans "Love grows (where my rosemary grows)".
2004. Melodifestivalens ledning gick ut och berättade att Anders Borgius tävlingsbidrag "Just like me" specialgranskats på grund av plagiatmisstankar.
2001. Friends-låten "Lyssna till ditt hjärta" friades med minsta möjliga marginal, 4-3, från plagiatmisstankar inför den internationella finalen.


Lyssna på ”Vinterland” här:


Låter "Kom" som "Vinterland”?

Låter "Kom" som "Vinterland"?