Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thorsten Flinck diskas från Melodifestivalen

Står åtalad för olaga hot och skadegörelse • Detta har hänt.
Thorsten Flinck diskas från Melodifestivalen.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / STELLA PICTURES ANDREAS L ERIKSSON
Thorsten Flinck, som skulle delta i andra deltävlingen, tillsammans med låtskrivaren Thomas G:son.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Thorsten Flinck diskas från Melodifestivalen.

Detta efter att SVT fått veta att skådespelaren står åtalad för olaga hot och skadegörelse. 

– Eftersom han är mitt i en pågående rättsprocess kan vi inte låta Thorsten Flinck medverka som tävlande, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen.

Flinck skulle ha medverkat i den andra deltävlingen som avgörs i Göteborg på lördag.

– Thorsten och vi i hans team är otroligt ledsna över detta men självklart har vi full respekt för SVT:s beslut, skriver Thorsten Flincks presskontakt, Johanna Boström Stone, i ett sms. 

Den 58-årige skådespelaren, regissören och artisten skulle ha tävlat i Göteborg på lördag med bidraget ”Miraklernas tid”, som är skrivet av schlagerveteranen Thomas G:son.

Thorsten Flinck diskas från Melodifestivalen 

Men under söndagen lämnar SVT beskedet att Thorsten Flinck diskas. 

Till Expressen skriver SVT:

”Det har kommit till SVT:s kännedom att Thorsten Flinck är åtalad för olaga hot och skadegörelse och därför har SVT tagit beslutet att han inte kan delta i Melodifestivalen 2020”. 

– Vi beklagar detta djupt. Vi hade verkligen velat se Thorsten Flinck på Melodifestivalens scen på lördag. Men eftersom han är mitt i en pågående rättsprocess kan vi inte låta Thorsten Flinck medverka som tävlande, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen.

Vidare skriver SVT:

”Bidraget Miraklernas tid, skriven av Thomas G:son, kommer att tävla med en annan artist i Göteborg på lördag. Processen att hitta en ny artist är påbörjad och så snart beslut har fattats kommer SVT att meddela vem som ersätter Thorsten Flinck.”

Expressen söker Thorsten Flinck, som hittills inte gått att nå. Johanna Boström Stone, Thorsten Flincks presskontakt: 

– Thorsten och vi i hans team är otroligt ledsna över detta men självklart har vi full respekt för SVT:s beslut. Vi kommenterar inte vidare utan hänvisar till SVT, skriver hon i ett sms.

Olaga hot

Expressen har tagit del av åtalet, det var i maj förra året som en person körde bil i centrala Varberg, med Thorsten Flinck i passagerarsätet. 

I åtalet berättar en man och en kvinna att de plötsligt blir omkörda av bilen på en gata där det var mycket ont om plats.

I förhör berättar kvinnan, som körde bilen, hur hon valde att tuta mot bilen som kört om dem.

De båda männen ska då ha stormat ur bilen och Thorsten Flinck uppges ha gått fram och slagit näven i motorhuven på kvinnan och mannens bil – något som resulterade i en buckla på huven.

Han ska också ha hotat med ”stryk”. 

Skådespelaren: ”Hetsade oss”

Enligt kvinnan och mannen betedde sig båda männen i den omkörande bilen aggressivt, men att det var Thorsten Flinck som gick längst. Kvinnan berättar hur hon upplevde det hela som obehagligt och att hon blev rädd. 

Skådespelaren själv säger i förhör han slog näven i den andra bilens front, efter att kvinnan och mannen varit ”mycket otrevliga”. Han menar vidare att kvinnan tutade ett tiotal gånger och ”hetsade oss”. 

Flinck åtalas för olaga hot och ringa skadegörelse och riskerar att betala skadestånd på 5 000 kronor.

Han varken erkänner eller nekar till anklagelserna om olaga hot, samtidigt som han i förhör erkänner anklagelserna ringa skadegörelse.

SVT: Kan börja med bakgrundskontroll

Trots att händelsen skedde redan i maj förra året kom åtalet inte till SVT:s kännedom förrän tidigare i veckan.

– Vi fick reda på det här för ett par dagar sedan, säger Anette Helenius.

– Det varit ett väldigt svårt beslut och vi har behövt få alla fakta på bordet. Men vi har inget val.

– Vi känner att det här är ett väl grundat beslut, sedan så har vi så klart haft en väldigt tät dialog med hans musikbolag, vilket vi har haft hela tiden. Så det har varit svårt, men vi är säkra på att det är rätt beslut. 

Anette Helenius säger att situationen med Thorsten Flinck kan leda till att SVT ändrar sina rutiner gällande bakgrundskontroller av Melodifestivalen-artister.

– Vi har inte haft anledning att göra bakgrundskoller på våra artister. Vi har ett väldigt bra samarbete med musikbolagen och våra samarbetspartners där vi tillsammans gör en bedömning av vilka artister som är lämpliga för tävlingen.

– Vi har inte sett någon anledning att göra det i det här fallet heller, men efter det här, och det här året som är, så får vi diskutera med bolagen om det är någonting som vi ska införa framöver. Men det är ingenting som vi kommer att börja göra från och med nu. 

SVT överväger bakgrundskontroller efter diskvalificeringen.

Thorsten Flinck bröt regler redan i höstas

Flincks medverkan i årets upplaga av Melodifestivalen var skandalomsusad redan från början. Han avslöjade själv sin medverkan i tävlingen i en intervju med lokaltidningen Ttela innan SVT hade hunnit presentera artisterna.

Det i sig är ett brott mot public service-bolagets Melodifestivalregler. 

SVT sade dock då att det aldrig var aktuellt att diskvalificera Thorsten Flinck.

– Vi har ett regelverk för att ha något att luta oss emot och ha riktlinjer. Vi har det inte för att stjälpa människor, sa SVT:s seniore producent Christer Björkman då.

– Allt är inte diskning bara för att man inte exakt följer det som är angivet.

Thorsten Flinck själv valde då att lämna SVT:s artistpresentation utan att svara på några frågor men han sa i en kommentar:

”Jag är jätteglad att vara med en andra gång, då jag inte trodde att jag skulle kunna få en bättre låt än sist – men det fick jag! Och nu är min stora fråga, kommer JAG vara ännu bättre?”

Dömda artister får tävla

Tidigare i veckan uppmärksammades det att två andra deltagare, båda i OVÖ, dömts för brott.  

Jean-Willy Akofely, 32, dömdes 2017 till skyddstillsyn och dagsböter för penningtvättbrott efter att han låtit sitt bankkonto användas vid annonsbedrägerier. Han dömdes också att betala tillbaka pengar – totalt 81 500 kronor – till de nio målsägande.

Nickie Osenius Kouakou, 31, dömdes i höstas till skyddstillsyn för narkotikabrott. Han har tio tillfällen dömts för narkotikarelaterade brott, enligt Aftonbladet. 

Enligt Anette Helenius är det en stor skillnad om man redan är dömd jämfört med ett åtal.

– Är man aktuell i en rättsprocess just nu är det svårt att kombinera det med att medverka i vårt program, säger hon till Dagens Nyheter.

Expressen har också sökt Thorsten Flinck.

Fyra saker som kanske bara hänt Thorsten Flinck

Hans hjärta stannade i åtta minuter.