Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"The Ark stal min låt"

Barry Mason anklagar the Ark för att ha stulit The worrying kind från hans egen hitlåt Love grows (Where my rosemary goes. De har stulit min vers. Det är min låt, säger Mason i sin lägenhet i centrala London. Hade de bara frågat hade jag gett dem lov att låna delar av låten.
LONDON. The Ark anklagas för att ha stulit sitt bidrag i kvällen delfinal i schlager-SM.
Nu överväger den världskända låtskrivaren Barry Mason att stämma svenskarna.
- Det är fusk, rasar Barry Mason.
Barry Mason, en av världens mest framgångsrika låtskrivare med artister som Tom Jones, Rod Stewart, Barbara Streisand, The Drifters, Englebert Humperdink och Elvis Presley, menar att The Arks "The worrying kind" är en kopia av hans hitlåt "Love grows (Where my rosemary goes)".

"Det är min låt"

Edison Lighthouses version av låten låg etta på den brittiska singeltoppen i fem veckor 1970. Den var också en hit i USA. - De har stulit min vers. Det är min låt, säger Mason i sin lägenhet i centrala London. Mason är styrelsemedlem i British Academy of composers and songwriters. Han föreläser regelbundet om låtstölder. Han är van vid att artister plagierar hans musik. Mason avslutade nyligen en rättstvist med en artist som stulit Tom Jones "Delilah". - Då fick vi ekonomisk kompensation, säger Mason. Han överväger att stämma Ark. - Jag måste prata med min förläggare om det här. Mason arbetar ofta med unga band. Han uppträder även gratis för välgörenhetsprojekt över hela världen. Mason ställer flera frågor om Ark till Expressen. Han frågar bland annat om medlemmarnas ålder. - Hade de bara frågat hade jag gett dem lov att låna delar av låten. Jag hjälper ofta unga band och artister. Jag var själv en ung kille när jag skrev låten. Men det är fel att plagiera. - Och jag tror inte det är bra för musikklimatet att band anser att de kan använda andra människors musik som sin egen. Det dödar originalitet. Och det är fusk.

"Väldigt stolt"

Han fortsätter: - Genom att erkänna plagiatet så skulle de dessutom tipsa sina fans om Edison Lighthouse. Jag är väldigt stolt över att mina äldre låtar lever vidare än idag, men jag vill inte att de ska leva vidare som någon annans musik.

FAKTA

Edison Lighthouse
    Edison Lighthouse hade en hitlåt, "Love Grows". Den skrevs av Tony Macauley och Barry Mason. Rocklåten var etta på den engelska singellistan i fem veckor 1970. Två av bandmedlemmarna Stuart Edwards och Dave Taylor uppträder fortfarande som Edison Lighthouse. - Jag är inte förvånad att det är just "Love grows" som de anklagas för att ha plagierat, säger Edwards. - Men det här är Barry Mason och Tony Macauleys problem eftersom de skrev låten. Barry Mason
      Barry Mason har skrivit låtar åt bland annat Tom Jones, Rod Stewart, Barbara Streisand, The Drifters, Englebert Humperdink och Elvis Presley. Hans har sålt över 60 miljoner ex av sina hitlåtar. Han arbetar fortfarande som låtskrivare och turnerar jorden runt som artist och föreläsare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!