Christer Björkman Foto: Sven LindwallChrister Björkman Foto: Sven Lindwall
Christer Björkman Foto: Sven Lindwall
Finalartisterna i Melodifestivalen Foto: Sven LindwallFinalartisterna i Melodifestivalen Foto: Sven Lindwall
Finalartisterna i Melodifestivalen Foto: Sven Lindwall

SVT:s okända order till juryn inför finalen

Publicerad

Den internationella juryn står för hälften av rösterna i finalen av Melodifestivalen.

Men SVT lämnar inte ifrån sig all makt – kanalen har gett en tydlig order till den hemliga juryn.

– Den är glasklar. De ska bara rösta på det som de tror får bäst resultat i Eurovision, säger Christer Björkman.

Finalen av Melodifestivalen avgörs i två steg.

Dels är det tittarnas röster, som kommer i form av telefon-, sms- och appröster. Tittarna står för 50 procent av de totala rösterna.

Den andra delen utgörs av den internationella juryn, som är uppdelad i elva jurygrupper utifrån vilket land de representerar.

Juryn står för resterande 50 procent av rösterna.

SVT:s order till hemliga juryn

Men SVT släpper inte ifrån sig makten helt. Kanalen har gett en tydlig order till jurygrupperna.

– De får bara en instruktion. En enda. Och den är glasklar. De ska bara rösta på det som de tror får bäst resultat i Eurovision Song Contest. Det är det enda, säger Christer Björkman.

 

LÄS MER: Nunstedt: Så bra är låtarna – egentligen

 

Juryn sätter sina betyg baserat på fredagens genrep. Klockan elva på finaldagen samlas alla jurygrupper för att se det bandade genrepet.

– Det är egentligen av praktiska skäl. Men det är också exakt samma princip som gäller i Eurovision. De träffas ju klockan elva. Då tittar de på det här. Sedan har de fram till 14 eller 15 på sig att lämna in sitt resultat. Det skulle inte fungera i realtid. Då hinner vi inte få in resultatet, säger Christer Björkman.

 

LÄS MER: Frans fick läkarvård efter blodiga situationen

 

Oscar Zia: "Det är det som är så dumt"

För Oscar Zia gick genrepet fel. Sången stämde inte. Han säger att det är "dumt" att betyget sätts utifrån genrepet.

– Det är det som är så dumt, att det är på ett genrep de sätter sina poäng. Det blir en annan stämning på en genrepspublik. Det är lite såhär... min favoritkänsla är när man kommer in och får den där nerven av att det är live. Det är nu man ska göra detta. Oscar skärp till dig. Jag försökte komma till den känslan i dag, för det är ett genrep även om det är asviktigt, säger Oscar Zia.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag