SVT:s krisdrag – artisterna tvättar sig med handsprit

Så arbetar Melodifestivalen för att förhindra spridning under finalen
Samtidigt som coronaviruset sprids i Sverige planerar ändå SVT att och Live Nation att köra finalen i Friends arena som planerat.
Foto: OLLE SPORRONG
En åtgärd är att artisterna får massvis med handsprit bakom scenen. Här Anis Don Demina.
Foto: OLLE SPORRONG
Felix Sandman med handspriten. Som han tycker är ett bra tilltag av produktionen: ”Det är bra att vara hygienisk”.
Foto: OLLE SPORRONG EXP
”Vi har planer för alla eventualiteter. I ett värsta fall kan det vara att publiken inte kommer”, säger Anette Helenius och berättar att SVT har daglig kontakt med Folkhälsomyndigheten.
Foto: OLLE SPORRONG
Anna Bergendahl med handspriten nära till hands.
Foto: OLLE SPORRONG

SVT har beslutat att köra Melodifestivalens final med publik trots coronautbrottet.

Samtidigt är flera av artisterna oroliga och tvingas tvätta sig med handsprit när de sitter i green room – mitt i publikhavet i Friends arena.

– Det återstår att se hur många som blir smittade här inne, säger Dotter. 

Efter beskedet att Danmark väljer att stoppa publiken från sin motsvarighet till Melodifestivalen, Melodi Grand Prix, satt SVT och Live Nation i ett krismöte om huruvida man skulle köra finalen i Friends arena utan publik.

Till slut bestämde man sig för att köra enligt plan – men man uppmanar besökare som varit i ett riskområde för coronasmitta att stanna hemma och erbjuder också pengarna tillbaka för den som kan visa resedokument.

– Vi har verkligen vridit och vänt på det här och jag tycker det känns bra att vi gick ut med uppmaning från SVT om att man faktiskt ska hålla sig härifrån om man vet man sig att man kan vara en potentiell risk. Vi har tagit ett extra ansvar och jag hoppas att besökarna också gör det, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen. 

Om myndigheterna ändrar sina rekommendationer kan man dock fortfarande komma att stänga ut publiken från Friends arena.

– Vi har planer för alla eventualiteter. I ett värsta fall kan det vara att publiken inte kommer, säger Anette Helenius och berättar att SVT har daglig kontakt med Folkhälsomyndigheten.

SVT:s åtgärd bakom scenen

Samtidigt berättar hon att man har vidtagit åtgärder i arenan och bakom scenen – produktionen har placerat ut handsprit överallt. Till och med i green room, där artisterna sitter efter sitt framträdande.

– Man går ju och ta på väldigt många barnhänder här ute. Det blir många bakterier. Det är bra att hålla sig så ren som möjligt, säger Johanna ”Dotter” Jansson som tycker det är bra att artisterna får handsprit.

Felix Sandman håller med:

– Vi tar i extremt många händer. Det är bra att vara hygienisk, säger han. 

Anis Don Deminas egna ord om inbrottet: ”Tråkigt”

Anis Don Deminas egna ord om inbrottet:

Mendez: ”Personligen inte rädd”

Dotter tror också att Danmark gjorde rätt som stängde ute publiken och säger att ”det återstår att se hur många som blir smittade” i Friends arena.

Andra artister tycker dock att SVT gör rätt som tillåter publik.

– Det är klart att det ska vara publik, varför inte? Det finns influensa och en massa sjukdomar. Det finns aids, den är jävligt dödlig och folk sätter inte ens på sig kondom. Nu snackas det om corona och jag har full respekt för folk som är rädda men jag personligen är inte rädd, säger Mendez.

Robin Bengtsson drabbas själv indirekt av coronautbrottet i Italien – hans pappa är nämligen i landet och missar finalen.

– Han är där nu och åker skidor och vill inte riskera något. Han hade tänkt åka hem men det är bättre att det säkra före det osäkra, säger Robin Bengtsson.

LÄS MER: Melodifestivalen 2020 – allt inför finalen: Artisterna och låtarna 

Favorittippade Hanna Ferm: ”Folk hade höga förväntningar”

Favorittippade Hanna Ferm: