Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT:s kamp mot fiaskosiffrorna

ÄNDRINGAR. Efter de svaga röstsiffrorna senast görs nu förändringar i kvällens deltävling. Programledarna Anders Jansson och Nour El-Refai ska mer aktivt få tv-tittarna att lyfta telefonen och rösta. Foto: Olle Sporrong

ÖRNSKÖLDSVIK. Efter fiaskosiffrorna - nu har SVT krisplanen klar.

Programledarna coachas att få tittarna att ringa och rösta - samtidigt som duon själva nu börjat ta in åsikter för att förbättra programmet.

– Man måste vara lyhörd när man gör ett sådant här program, säger Anders Jansson.

SVT går in i den fjärde och sista deltävlingen med katastrofsiffror i ryggen. Förra veckan inkom endast 258 000 röster, som jämförelse röstade 223 000 - enbart på Danny Saucedo 2012.

Siffror SVT nu måste ändra på.

– Det är tråkigt, det är klart att det är det, säger Christer Björkman som under veckan försökt analysera siffrorna.

– Vi vet inte vad det beror på, eller om det blir så igen, säger han.

SVT har gått igenom föregående program för att hitta felet, och kommer nu bland annat att coacha programledarna att påminna tittarna om att rösta.

– Vi får nog göra det lite grann nu, annars glömmer ju folk bort det. Det ska vi ta tillbaka, säger Christer Björkman.

Innehållsansvarige Henrik Johnsson:

– Det är min uppgift, jag ska bli bättre på det, säger han.

Öppna för förändring

Samtidigt öppnar programledarduon Anders Jansson, 46, och Nour El-Refai, 26, upp för input för att förbättra programmet.

– Man måste vara lyhörd när man gör ett sådant här program, vi justerar lite. Det blir konstigt annars när det är så många som tittar. Man lär sig också lite efter förra programmet, och nu när vi än en gång testar något nytt så har vi möjlighet att justera lite. Idéerna finns ju där, men vi justerar, säger Anders Jansson.

"Vi är scenmänniskor"

Vad är bättre nu?

– Jag vet inte, det är svårt. Vi kör ju på, vi har inte justerat formen. Programmen ska dock vara olika. Men att göra den här låten vi gör live, det är kul. Förinspelade grejer kanske det finns behov av ibland, men vi är scenmänniskor och fajtas för det vi tror på, säger Anders Jansson.

Nour El-Refai har tidigare uttryckt att kritiken ibland blir missriktad mot programledarna, då misstag begås bakom kulisserna. Under genrepet under fredagen fick hon fel manuskort vid ett tillfälle, och uttryckte att hon hörde åtta olika röster, som alla sa olika saker, inför publiken i Örnsköldsvik.

– Det blir så ibland, vi repar och man får fel kommando. Det blir så att när något går snett, tekniskt eller så, så ser det ut som att jag knasar till det, säger Nour El-Refai.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!