Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT vägrar att ändra reglerna efter kritiken

När krutröken lagt sig stod det klart att Nagi "Nano" Omar vunnit folkets röst, men kom tvåa hos internationella juryn.
Foto: / OLLE SPORRONG EXP
Robin Bengtsson vann hela Melodifestivalen
Foto: / SVEN LINDWALL
Enligt Christer Björkman är det inte aktuellt att skrota juryn.
Foto: Sven Lindwall

Efter Robin Bengtssons seger riktade såväl tv-tittarna som medtävlarna kritik mot SVT:s system med den internationella juryn.

Men kanalen vill inte ändra reglerna inför nästa år – samtidigt är Robin Bengtsson nöjd med segern:

– Jag tycker inte att jag har något att be om ursäkt för faktiskt, säger han.

När den internationella juryn, som står för 50 procent av rösterna hade sagt sitt låg Robin Bengtsson i topp.

Men bland det svenska folket såg det annorlunda ut. Och resultatshowen blev en riktig nagelbitare.

När krutröken lagt sig stod det klart att Nagi "Nano" Omar vunnit folkets röst med Wiktoria Johansson som tvåa. Robin Bengtsson kom först på en tredje plats men lyckades knipa segern tack vare den internationella juryn.


LÄS MER: SVT:s hemliga order kan ha sänkt Owe


Ett historiskt resultat - aldrig har en trea hos svenska folket tidigare vunnit hela tävlingen.

Tv-tittarna reagerade mycket starkt på detta faktum:

Många kräver nu att SVT ska skrota den internationella juryn.

”Varför ha utländska röster med? När det är vi som sitter i Sverige och röstar. Så fel”, skriver en tittare på SVT:s Facebook-sida.

”Vad är poängen med att rösta på våra finalister om andra länder ska lägga sig i. Alltihop är en enda stor fars och alla som var involverade i beslutet som ledde till detta borde avlägsna sig från tävlingen och branschen i stort”, skriver en annan.

Artisterna kritiska

Flera av artisterna var också kritiska mot upplägget:

– Jag tycker att Robin är en värdig vinnare men jag tycker att det här är Sveriges bidrag och det ska inte någon annan bestämma, säger Anton Hagman.

Ace Wilder:

– Någonstans ska väl folket få bestämma vem de vill ska representera oss.

Elin "Aninia" Nyblom:

– På ett sätt kan jag känna att vi som folk borde skicka det vi tror på och gillar, det borde ingen lägga sig i. Å andra sidan kan det vara ett hjälpmedel för att få ut det Europa förstår.

Nano säger själv:

– Jag vann Sveriges röster – vad mer kan man begära? Sverige röstade på mig och jag har chansen att fortsätta min musikaliska resa. Det klart att jag hade velat vinna. Vem vill inte det? Jag blev Sveriges etta, men det är klart att jag hade velat vinna, säger han och fortsätter:

– Jag vann i Sverige, och det är Sveriges röster. Sen att Sverige har ett system där man tar in internationella röster, det är lite 'weird' men det är som det är.

Wiktoria om förlusten

Wiktoria tillhörde förhandsfavoriterna. Hon fick näst flest röster av svenska folket efter Nano, men kom sämre till hos den internationella juryn.

– Den internationella juryn tyckte väl inte att låten var tillräckligt bra vilket är tråkigt, men svenska folket röstade mig som tvåa, så jag är glad för det, säger hon.

Men Robin Bengtsson är tacksam:

– Just i dag var det juryn som fällde avgörandet så det får jag säga att jag är.

Är du ledsen för Nanos skull?

– Nej, det vet jag inte om jag kan säga, jag är glad för hans skull att han kom tvåa och att han gjorde så bra ifrån sig. Det är hans första år i Mello. Första året kom jag femma och var överlycklig så jag tror att han är överlycklig också.


LÄS MER: Sanningen om den mystiska ringen


Känns det inte lite konstigt att inte vinna folkets röst och vinna tack vare juryn?

– Nej det var ganska väntat, jag trodde jag skulle få mer från juryn än från folket. Jag var beredd på det. Jag tycker inte att jag har något att be om ursäkt för faktiskt. Jag tycker att jag gjorde ett bra jobb och jag blev jätteglad för att svenska folket tyckte att jag var trea och att jag kombinerat med juryn blev juryn. Jag är superstolt och glad.

Hur ser du på att folk är arga för att Nano blev snuvad på segern?

– Ja han har inte blivit snuvad på någon seger eftersom det är ett samlat resultat som gäller i tävlingen. Engagemanget är ju positivt, när människor bryr sig är det bra. Men det är klart att man blir besviken när ens favorit inte vinner.

Enligt Christer Björkman är det inte aktuellt att skrota juryn.

– Inte som det ser ut nu. Vi tycker att det har fungerat väldigt bra. Vi har fått två bronsmedaljer och två vinster sedan vi införde dem så jag kan säga att det har gett ett resultat i positiv riktning.