Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen stöttas efter kollegans kritik

Fab Freddie berättar nu om känslorna kring uppmärksamheten.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Pekka Heino riktade kritik mot Fab Freddie.
Foto: SVT
Som försvarades av Felix Herngren.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Radioprofilen Roger Nordin har delat med sig av sms där SVT:s val av sidekick i Melodifestivalen 2018 – Fab Freddie – får hård kritik.

Den tidigare SVT-profilen Pekka Heino instämmer i kritiken men Felix Herngren rycker ut till sidekickens försvar.

Fab Freddie berättar nu om de jobbiga känslorna som uppståndelsen kring hans person genererat.

– Många vill tycka och tänka och skriver kanske inte alltid så snälla saker, säger Fab Freddie själv.


Fab Freddie, eller Fredrik Svensson som han egentligen heter, är sidekick till programledaren David Lindgren under hela Melodifestivalen.

Fredrik Svensson började sin karriär på Youtube men är i dag programledare på SVT:s Barnkanalen. Melodifestivalen 2018 är hans största uppdrag hittills.

Samtidigt verkar programledaren dela tittarna. På Instagram har radioprofilen Roger Nordin delat med sig av ett sms där Fab Freddie och SVT får hård kritik.

"Börjar man inte bli lite trött på påklistrat och klyschiga 'homo-maskotar' som alltid ska vara med på ett hörn i alla tv-program? Hjälper detta verkligen HBTQ-kampen? Ge dem i alla fall ett roligt manus tack. Eller är jag elak nu?".

https://www.instagram.com/p/Bev02jbAoR5/?taken-by=radioroger

Bland kommentarerna är det många som riktar kritik mot SVT men Fab Freddie försvaras av regissören Felix Herngren som skriver:

"Freddie är grym. Han kommer vara en svensk klassisk mycket folkkär programledare om 20 år senast. Garanterat".


LÄS MER: David Lindgrens succé – trotsade sjukdomen 


Roger Nordin svarar då Felix Herngren:

"Frågetecknen handlar nog mer om fenomenet och manuset än om honom som person. Han är säkert en fantastisk människa som det kommer att gå fortsatt bra för".

Programledaren Pekka Heino, som nyligen sa upp sig från SVT, är inte heller han såld på Fab Freddie.

"Håller med", skriver han.

När Expressen når Pekka Heino innan gårdagssändningen vill han dock inte utveckla kritiken.

– Jag vet inte om jag ska ge mig in i det där så jag avstår. Det har bara varit en deltävling så jag vill åtminstone se vad som händer i kväll innan jag kommenterar. Det här var bara spontant medhåll på det som jag såg i den första deltävlingen och nu har jag nästan glömt allt som hände förra veckan, säger han.

"Många vill tycka och tänka och skriver kanske inte alltid så snälla saker", säger Fab Freddie
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fab Freddie om de elaka kommentarerna

SVT avböjer att kommentera kritiken:

"Vi kan inte avhålla någon att uttrycka sin åsikt. Och vi kan inte kommentera alla olika åsikter som uttrycks på sociala medier, därför avstår vi från att kommentera inlägget".

Efter lördagens direktsändning berättade Fab Freddie om reaktionerna efter hans två första veckor i Melodifestivalen:

– Det har varit blandade reaktioner, det ska jag ändå erkänna. Jag är ju knasig på det sättet att jag valde att läsa de här knasiga kommentarerna som man ju inte ska läsa. För det är ett stort program med jättestor publik. Många vill tycka och tänka och skriver kanske inte alltid så snälla saker. Söndagen var faktiskt en tuff dag och jag tyckte att det var lite jobbigt, säger han och fortsätter:

– Men jag har ändå funnit en styrka i att jag bara kan vara mig själv. Och det är den personen jag vill visa för hela svenska folket.

Vad skriver folk?

– Det handlar egentligen inte om min prestation utan om hur jag ser ut, hur jag klär mig, vem jag är och min personlighet. Att man inte riktigt förstår vem jag är och vad jag står för.


LÄS MER: Anmäldes – nu berättar Ida Redig om nakenbilden 


Hur mår du när du läser det här?

– Vem som helst hade tyckt att det var skitjobbigt och det var det ju också. Men nu har jag bestämt mig för att inte läsa någonting. Jag ska bara ta till mig av den fantastiska kärleken som har rasat in. Jag har fått så mycket fina kommentarer också.

Får du stöd av produktionen?

– Ja, alltifrån att jag alltid kan höra av mig till någon till att vi sätter oss ner i möten och pratar. De är jättestöttande och erbjuder sig att moderera mina sociala medier. De har varit jättefina, verkligen.

I en intervju med tidningen QX har Fab Freddie tidigare berättat om hur han drabbats av näthat.

– I början var det mycket om utseende och sexuell läggning, jag blev lika drabbad som vem som helst. Först tyckte jag att det var skitjobbigt att läsa kommentarer. Men mina föräldrar har alltid stöttat mig och pappa sa att puckon finns överallt, så det var bara att stålsätta sig. Och faktiskt, i dag rinner det av mig. Vad ger dem rätten att skriva eller säga det här om mig?, har han sagt till tidningen.