Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT kallar in jurister efter sketch-stölden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: SVT, Youtube

Tittarna reagerade kraftigt på sketchen med Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer i går och menade att skämten var stulna.

Nu visar det sig att SVT inte kollat med manusförfattarna till originalet från en gala i Hollywood om de hade rättigheter att använda sketchen – och kopplar därför in sina egna jurister.

– Våra jurister kommer att ta tag i det här i morgon, säger Maria Ilstedt, produktionsledare för Melodifestivalen.

Reaktionerna har varit många efter Gina Dirawis och Sarah Dawn Finers sketch i gårdagens deltävling.

Anledningen: manuset är i det närmaste identiskt med en sketch från People's Choice Awards från 2012 – se själv här.

"Nytt content"

– Men den här sketchen har ett nytt content eftersom den bygger på Ginas och Sarahs relation, säger Maria Ilstedt, på söndagen till Expressen.se.

Hon förklarar att SVT vanligtvis är mycket noggranna med att få godkänt av den ursprungliga manusförfattaren när de översätter en text till svenska. Men den här gången föll den kontakten mellan stolarna - man har nämligen inte kontaktat den manusförfattare som skrev sketchen till People's Choice Awards.

Har inte hänt innan

– Våra jurister kommer att ta tag i det här i morgon. Då kommer vi att titta på hur vi behöver agera mot de ursprungliga manusförfattarna under morgondagen, säger Maria Ilstedt och fortsätter:

– Det här har inte hänt innan, men tyvärr har det sluppit igenom den här gången, antagligen eftersom det bara rör sig om en text, och inte en sångtext.

Edward af Sillén, Melodifestivalens manusförfattare, säger att han förstås kände till att sketchen först uppfördes på People's Choice Awards, och berättar att reaktionerna på sketchen har varit många.

På SVT:s hemsida la man i går kväll ut sin förklaring till sketchen, och skrev att det var en "hemlig hyllning."

– Det stämmer att det är hyllning till Neil Patrick Harris, säger Edward af Sillén, till Expressen.se på söndagen.

Tv-kritikern Kjell Häglund, som även är editorial director på DG communications, berättar säger att han tycker att manusförfattaren gick för långt när han använde sketchen:

– Att sno skämt av varandra är något komiker har gjort i alla tider, det tillhör kulturen. Och det är jämförbart med att sno riff till en låt, en textrad, en ackordföljd. Men att kopiera hela sketcher, med identiska repliker, är snarare detsamma som att plagiera en hel låt, säger Kjell Häglund.