Anna Bergendahl direkt efter vinsten i Melodifestivalen. Senare på scen efter sitt framträdande uppstod ett missförstånd där vinnaren vägrade svara på frågor. Foto: Sven Lindwall
Anna Bergendahl direkt efter vinsten i Melodifestivalen. Senare på scen efter sitt framträdande uppstod ett missförstånd där vinnaren vägrade svara på frågor.  Foto: Sven Lindwall

SVT: Anna Bergendahl är inte riktigt klar i huvudet

Publicerad
Anna Bergendahl var övertygad om att hon inte fick svara på pressens frågor direkt efter sändningen.
Ett missförstånd påstår SVT - och förklarar:
- Har man vunnit är man inte riktigt klar i huvudet, säger Helena Brodén, pressansvarig på SVT, till Expressen.se.
Anna Bergendahl, 18, var i chock efter att hon vunnit Melodifestivalen. Precis efter att sändningen i SVT var slut träffade Expressen.se:s utsände i Globen vinnaren framme vid scenkanten, men hon vägrade då att svara på några frågor.
Anna Bergendahl var övertygad om att SVT sagt åt henne att hon inte fick prata med pressen.
– Jag skulle gärna svara på frågor, men jag får inte, sa Anna Bergendahl.
Men från SVT:s håll förnekar man att man lagt munkavle på segraren.
– Jag har absolut inte sagt något sådant, säger Helena Brodén, pressansvarig på SVT för Melodifestivalen, till Expressen.se.

"Har ingen aning"

Helena Brodén förklarar det hela med att Anna Bergendahl sannolikt var förvirrad efter den omtumlande vinsten.
– Har man vunnit är man inte riktigt klar i huvudet. Det är förmodligen något sådant. Det är klart att hon fick lov att prata med er, säger Helena Brodén.
Eva Hamilton, vd på SVT:
– Jag har inte aning. Jag är inte inblandad i detta. Jag tycker att det är en bagatell, jag tänker inte engagera mig i detta.

DISKUTERA ALLT OM MELODIFESTIVALEN HÄR

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag