Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska spel stoppar allt spel på schlagern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
När SVT kan garantera att inga röstningsrobotar används kan spelet på Melodifestivalen återupptas.
Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Svenska spel stoppar tills vidare allt spel på Melodifestivalen.

– Det är ett populärt spel som vi vet att många vill ha, säger Johan Söderkvist på Svenska spel till P4 Extra med Lotta Bromé. Vi vill gärna kunna erbjuda det, men det måste då finnas en större säkerhet för spelarna.

När SVT kan garantera att inga röstningsrobotar används kan spelet återupptas.

Under torsdagen hade Svenska spel möte P4 Sjuhärad efter uppgifterna om hur röstningsrobotar manipulerat Melodifestivalens röstningsresultat.

Spel som redan har lagts gäller tills vidare.

– Vi kan komma att ompröva det också, i så fall kommer spelarna i stället att få pengarna tillbaka, säger Johan Söderkvist.

I P4 Extra kunde man höra mer om detta klockan 13.05.

Och klockan 13.15 sände SVT en extrainsatt presskonferens från Lidköping där veckans Andra chansen hålls på lördag.

Melodifestivalens projektledare Maria Ilsted sa att Melodifestivalens ledning har pratat ihop sig sedan uppgifterna om röstfusket framkom under gårdagen.

Och nu ändras reglerna för Melodifestivalen.

– Vi kommer att infoga ytterligare en skrivning i våra tävlingsregler, som säger att man inte får köpa en tjänst för att marknadsföra ett bidrag, och detta kommer nu att inkludera att köpa röstningsförrande, gör man det blir man diskvalificerad, säger Maria Ilsted.

Reglerna ändras

Efter att årets tävlingar är slut kommer Melodifestivalens ledning att se över reglerna ytterligare.

– Men detta är det vi gör i handling just nu. Efter finalen kommer vi att sätta oss och titta över helhetsmässigt, vad kan vi göra bättre så att inte de här sakerna händer, säger Maria Ilstedt.

När hon får frågan om hon tror att svenska folket tappat förtroende för tävlingen svarar hon:

– Vi visar på att vi agerar, det är jättevikigt att den här tävlingen är fair play, det ska vara att vi kan lita på varandra, det ska vara svenska folket som får rösta fram personerna, säger Ilstedt.

Det ska gå att upptäcka om röstningsrobotar manipulerar rösterna.

– Vi kan i dag se om det är en väldigt intensiv röstningskapacitet som sätter i gång i de här röstningsverktygen som vi har. Vi kan mäta det dagen därpå, inte under pågående sändning, säger Maria Ilstedt och förklarar att det kan gå tillbaka till 2012 om de ska titta på hur röstningsstatistiken har sett ut. Längre bak i tiden finns inga siffror sparade.

– Men under 2014 har de inte varit några aktiviteter, det känns väldigt skönt, säger Ilstedt.

Balans i röstningen

Under Eurovision Song Contest får varje telefon eller hushåll rösta max 20 gånger. Maria Ilstedt förklara att det gäller att hitta en balansgång i röstningen i Melodifestivalen. Det är ju tillåtet att rösta på sin favorit flera gånger.

– Men det är hela tiden de som köper tjänsten som vi vill komma åt, det är inte den som är "the biggest fan of Sanna Nielsen" som vi vill komma åt.