Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandalerna bakom
kulisserna i Melodifestivalen

Charlotte Perrelli gick inte till final.
Loreen hade ett politiskt nummer. Foto: Sven Lindwall
Anton Hagman pussas med sin flickvännen Wilma Foto: Ola Axman / /IBL
Mariette med kärleken Melanie Wehbe. Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven Lindwall
Anton Hagman på en efterfest. Foto: Ola Axman / /IBL
FO&O sprutar champagne på efterfesten efter deras deltävling. Foto: / SVEN LINDWALL
Lisa Ajax tog sig till final – men vann inte hela klabbet.
1 / 8

Vi har alla under sex veckor sett dem glittra i tv och sätta de där rätta tonerna.

Men vad händer egentligen när strålkastarna släcks och det drar ihop sig till efterfest?

Expressen tar dig med bakom kulisserna där alkoholen flödade och skandalerna du inte får se i tv aldrig var långt borta.

Roger Pontare, Charlotte Perrelli och Loreen.

I Melodifestivalen 2017 var det giganterna som föll – samtidigt som nya stjärnor tändes.

Robin Bengtsson vann hela Melodifestivalen – efter sitt andra försök i Melodifestivalen.

Men extra tungt blev fallet för Charlotte Perrelli, den hyllade sångerskan som vunnit både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Hennes comeback präglades av en ny personlig stil. Borta var schlagerdrottningen – ersatt med en ensam Charlotte Perrelli med en gitarr.

Men tittarna tog inte till sig sångerskans nya stil och straffade henne med jumboplatsen. Charlotte Perrelli, som redan innan tävlingen hade garderat sig genom att förklara att hon förväntade sig ett fiasko, höll trots sistaplatsen god min vid den efterföljande presskonferensen. Sångerskans besvikelse syntes dock i ögonen, det proffsiga leendet till trots.

 

LÄS MER: Robin Bengtsson vann Melo

 

Vid hennes sida fanns hela tiden maken Anders Jensen, som stöttade, peppade och tröstade.

Och på efterfesten var det en stoisk Charlotte Perrelli som dök upp, trots att tittarna gjort tummen ner. Få noterade hennes värdiga smygsorti tillsammans med maken Anders Jensen innan festligheterna drog i gång på allvar.

 

Charlotte Perrelli gick inte vidare till finalen.

 

***

 

Efter det fem år långa uppehållet återvände sångerskan till Melodifestivalen med ett politiskt laddad – och mycket påkostat nummer.

Redan innan den fjärde deltävlingen i Skellefteå gjorde teamet kring Loreen ett nummer av att sångerskans bidrag "Statements" innehöll en referens till det klassiska fotot "Kvinnan med handväskan", som visar hur Danuta Danielsson, då 38 år gammal, slår en nynazist med sin handväska under en demonstration i Växjö.

För Danuta Danielssons son Robin, som länge varit engagerad i debatten kring fotot, som ibland beskrivs som århundradets bild, reagerade kraftigt.

Trots kritiken – och Robins vädjan – vägrade Loreen att ändra sitt nummer. Och turbulensen slutade inte där. Med bara timmar kvar till sändning råkade någon på Loreens skivbolag Warner Music lägga ut "Statements" på Itunes, vilket ledde till att den snabbt fanns på nätet - något som bryter mot SVT:s regler.

Kanalen tvingades sätta sig i ett blixtinkallat möte där en panikåtgärd vidtogs – alla låtar skulle läggas ut på SVT:s sajt. Loreen klarade sig undan med blotta förskräckelsen och slapp bli diskvalificerad som Anna Book blev året innan.

Vilken påverkan lördagens händelser hade för Loreen vet vi inte men klart är att hon förlorade sin finalplats till Jon Henrik Fjällgren och Aninia för att i stället förpassas till Andra chansen, där hon skulle göra upp mot ynglingen Anton Hagman.

Efter sändningen vägrade Loreen att dyka upp på presskonferensen inom utsatt tid. I stället kom hon runt 20 minuter för sent. Kön av journalister som ville intervjua sångerskan hade vid det laget hunnit bli riktigt lång vilket ledde till att många inte hann prata med Loreen.

På efterfesten försökte Loreen, som tröstades av sin mamma, hålla god min samtidigt som teamet runt henne mådde uppenbart dåligt efter fiaskot.

 

 

Loreen hade ett politiskt nummer. Foto: Sven Lindwall

 

***

 

En vecka senare, i Linköping, blev det återigen fiasko för Loreen. Lördagen innan sändning berättade Danuta Danielssons son Robin att han övervägde att vidta rättsliga åtgärder mot både Loreen och SVT. Detta då han ansåg att sångerskan utnyttjat hans mamma för att göra ett politiskt ställningstagande.

Hotet om stämning ledde till en febril aktivitet hos SVT och Loreens team, som både helst av allt ville glömma kritiken och fokusera på numret. Loreen valde trots det att återigen behålla handväskan på scen.

En vecka senare.

När krutröken lagt sig stod det klart att Loreen återigen straffats av tittarna. Anton Hagman, som lyckades besegra veteranen, såg chockad ut när han fick höra resultatet. Hans mikrofon var inte på, men för de som såg hans ansikte var det ingen tvekan om vilka ord som lämnade hans läppar: "What the fuck?".

 

***

 

Owe Thörnqvist. Mannen, myten legenden. Och undantaget som bekräftade regeln. Den 87-årige veteranen lyckades skrälla rejält i Växjö och tog sig direkt till final med sin "Boogieman blues". Detta trots att sångaren, som under dagarna i Växjö hade fått hjälp att ta sig runt i arenan på grund av sin dåliga syn, sjöng fel i direktsändning.

Att Owe Thörnqvist inte hade väntat sig att gå vidare var tydligt. När resultatet kom upp hörde Owe Thörnqvist först inte att det var hans namn som ropades upp. I stället var det hans dansare som fick säga till honom.

Owe Thörnqvist, som under repetitionerna tappat sin fejkkorv, hade – som han sa – lyckats tämja korven och ta sig till Friends arena. Vid hans sida fanns hela tiden sambon Berit Gullberg.

 

***

 

Melodifestivalen 2017 har verkligen haft sin beskärda del av upprörda känslor, tårar och besvikelse. Turnén har också bjudit på en hel del heta känslor och spirande kärlek.

Den mest omtalade relationen är utan tvekan den mellan FO&O-medlemmen Oscar Enestad, 19, och nöjesprofilen Cecilia, 48. Paret hade gjort sitt bästa för att hålla relationen hemlig, men kort innan deltävlingen i Växjö pekade sajten Stoppa Pressarna ut Cecilia som 20-åringens kärlek.

Cecilia dök också upp på efterfesterna både i Växjö och Linköping. Och trots idogt smusslande med känslorna fastnade paret på bild flera gånger.

FO&O:s pressansvariga gjorde sitt bästa för att hålla relationen hemlig och i Växjö rök hon ihop med en reporter och försökte slita dennes diktafon ur händerna. På efterfesten fortsatte tjafset.

Senare publicerade Stoppa Pressarna också uppgifter om att Lisa Ajax och Christopher Martland i De vet du är ett par. Det var under efterfesten i Linköping som artisterna mös ihop.

Ett annat hett kärlekspar i Melodifestivalen 2017 är Mariette Hansson och Melanie Wehbe. Det var i samband med deltävlingen i Malmö som Mariette visade upp sin flickvän, som körar bakom både henne och Lisa Ajax.

 

 

Även Loreen uppges ha haft en hemlig kärlek på plats. Samtidigt avslöjade Ace Wilder att hon träffar en man i musikbranschen som dock är portad från Melodifestivalen.

Det hetaste ryktet gör dock gällande att två personer, varav en artist, ska ha haft sex i hotellkorridoren under själva efterfesten.

 

Lisa Ajax med "Det vet du"-medlemmen h Christopher Martland Foto: Sven Lindwall

***

 

Melodifestivalens efterfester brukar vara blöta och årets tävling var inget undantag. Dinah Nah satte standarden direkt efter att ha tvingats lämna den första deltävlingen i Göteborg.

Under efterfesten hann hon både med att dansa sönder ett bord, sjunga sin låt flera gånger på scen och dessutom slicka på De vet dus frontman Johan Gunterberg.

– Förlåt Marie, sa hon efter att hon hade slickat på artistens kind.

Artisten hamnade också i ett mindre bråk med DJ:n efter att ha tagit sig upp på scen och mixtrats med hans utrustning.

Efteråt tog sig De vet du till hotellrummet där de efterfestade till arla morgon, rapporterar Aftonbladets Tobbe Ek i sin Schlagerblogg.

Nästan lika vild på efterfesten var Adriana, som dansade loss. På efterfesten befann sig även Dr. Alban och Måns Zelmerlöw.

Också i Malmö flödade alkoholen och en kvinnlig gäst blev så berusad att hon ramlade omkull flera gånger. Hon fick sedan hjälp att ställa sig upp av en bekant och vakter, som stöttade henne samtidigt som hon stod i hotellreceptionen.

Mariette, som var på festen med sin flickvän Melanie Wehbe var taggad. Lika taggad var dock studiomannen Henric von Zweigbergk som lyfte upp Mariette på sina axlar på dansgolvet. Innan hade snacket om Mariette så klart handlat om den otäcka olyckan som skedde direkt efter direktsändningen.

 

Mariette med sin kärlek Melanie Wehbe Foto: Sven Lindwall

 

Mariette var på väg upp på scen för att ta vinnarbilder med Benjamin Ingrosso när hon plötsligt försvann ner i ett hål på scenen. Artisten skrek av smärta, men lyckades alltså ta sig vidare till efterfesten där hon kurerade sig med champagne.

När efterfesten var slut ville ingen gå hem och flera privata efterfester arrangerades på hotellet.

Kvällens vinnare Mariette och hennes crew var på en efterfest där det skålades i champagne medan Lisa Ajax, som gick vidare till Andra chansen försvann in på ett hotellrum med förra årets vinnare – Frans Jeppsson-Wall – och dennes vänner, vilket Aftonbladets Tobbe Ek har bloggat om.

 

***

 

 

Anton Hagman har kul på efterfesten. Foto: Ola Axman / /IBL

 

Även i Växjö dansades det på bord och den här gången var det FO&O:s tur att stå för showen. Bordsdansen avslutades först efter att hotellpersonalen sagt ifrån på skarpen.

Efteråt tog sig flera festsugna människor vidare till ett hotellrum för att festa vidare. På efterfesten dök bland andra komikern och den tidigare programledaren Petra Mede och artisten Andreas Lundstedt upp, vilket Tobbe Ek har bloggat om.

Dagen after var det många trötta miner och på flygplatsen blev det dålig stämning när personalen, märkbart stressad, sa åt både Owe Thörnqvist och Anton Hagman på skarpen. Detta då de försökt gå före barnfamiljer i kön. Aftonbladets Tobbe Ek bloggade om bråket.

 

***

 

I Skellefteå bjöd både Alice Svensson och Loreen på ofrivilligt underklädesvisande. Loreen råkade dessutom ut för en klädmiss där hennes bröst exponerades för publiken. I samband med presskonferensen efter fredagens genrep blev det återigen bråkig stämning. När undertecknad ville fråga Juha Mulari om hans röriga förflutna bröt artistens presstalesperson och Sara Varga in och försökte avbryta intervjun.

På efterfesten var pappan till en av artisterna berusad och upprörd på en journalist. Enligt ryktet letade pappan efter nämnda journalist för att "nita honom". Bråket rann dock ut i sanden.

 

***

Foto: / SVEN LINDWALL

 

 

 

2017 må ha varit ett uselt år för Melodifestivalens veteraner. Men för många yngre förmågor blev tävlingen ett genombrott och många nya stjärnor tändes. Inte minst Anton Hagman, som alltså lyckades besegra Loreen. Och Wiktoria Johansson, som gick direkt till final efter Skellefteå.

Och sen Robin Bengtsson – som vann hela finalen.