Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukdomskris i Melodifestivalen – personal sätts i karantän

15 personer sjuka i influensa – sätts i karantän.
Melodifestivalens produktion har drabbats av ett sjukdomsutbrott.
Foto: SVEN LINDWALL
Nu tvingas man tillsätta vikarier för de sjuka.
Foto: SVEN LINDWALL
Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, är hård mot de som varit sjuka – inga får komma tillbaka förrän de är friska.
Foto: SVEN LINDWALL

Melodifestivalen har drabbats av en sjukdomskris bakom kulisserna, när ett femtontal personer i SVT:s produktion drabbats av influensa.

Inför lördagens deltävling i Malmö har man tvingats ta in vikarier – och de sjuka är satta i karantän.

– Vår sjukvårdare tar tempen på alla som vill komma tillbaka. Han kommer till personalentrén och möter dem innan de får komma in, säger Anette Helenius, projektledare för SVT.

Inför fjärde deltävlingen i Melodifestivalen har SVT och produktionen drabbats av ett jobbigt sjukdomsutbrott.

Bakom kulisserna har nämligen över femton personer drabbats av influensa, som gör att de inte kan jobba.

”Varit tvungna att ta in vikarier”

Anette Helenius, projektledare på SVT, berättar om krisen.

– Vi har ganska många i produktionen som dukade under i influensa den här veckan, det har varit ganska tungt. Det är ett 15-tal personer. Det har varit på viktiga positioner och på flera olika delar av produktionen - allt ifrån de som arbetar bakom scenen, till de som är ansvariga för röstningen, till pressansvariga och ansvariga för artister. Det har varit i alla läger, säger hon.

– I vissa delar har vi varit tvungna att ta in vikarier. En jätteviktig funktion, vår sändningsproducent är sjuk och kvar i Stockholm, så där har vi fått ta in en annan producent, som då får vara programledarnas röst och guide i örat under sändning. Men vikarien är otroligt erfaren, så jag är inte orolig. Men det har varit tungt.

Kommer tillbaka – men fortfarande sjuka

Flera i produktionen vill komma tillbaka och jobba trots att de inte är friska - men stoppas helt av SVT.

– Vi är stenhårda på att man inte kommer tillbaka för tidigt, för vi har två veckor kvar som är superviktiga, där vi inte har råd att ha fler sjuka. Så vi sätter alla som är sjuka i karantän. Vår sjukvårdare tar tempen på alla som vill komma tillbaka. Han kommer till personalentrén och möter dem innan de får komma in. Det här är ingen lek.

Melodifestivalen har drabbats av en sjukdomskris — programledarna berättar.

Nanne Grönvall om utmattningskollapsen