Sjukdomskris: Hedlunds familj drabbad

Expressens Ellinor Svensson på plats i Malmö
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

SVT kämpar med sjukdomsbortfall, när ett femtontal personer i produktionen drabbats av influensa och är satta i karantän för att inte smitta resten.

Programledaren Lina Hedlunds familj har också drabbats av vabruari – men Hedlund själv gör allt för att hålla sig frisk.

– Jag var krasslig första veckan, då var det Alvedon och Ipren för mig, morgon och kväll. Jag hoppas, peppar peppar, att jag hade mitt då, säger Lina Hedlund.

Med fjärde deltävlingen av Melodifestivalen på tröskeln har SVT och produktionen drabbats av tuffa sjukdomsmotgångar. 

Ett femtontal personer på olika positioner i den stora produktionen har den senaste veckan drabbats av influensa, något som lett till stora problem för det populära underhållningsprogrammet.

– Vi har ganska många i produktionen som dukade under i influensa den här veckan, det har varit ganska tungt. Det är ett 15-tal personer. Det har varit på viktiga positioner och på flera olika delar av produktionen - allt ifrån de som arbetar bakom scenen, till de som är ansvariga för röstningen, till pressansvariga och ansvariga för artister. Det har varit i alla läger, berättar Anette Helenius, projektledare på Melodifestivalen.

Tvingas byta personal

Det har varit så illa att man tvingats ta in vikarier – något som väldigt sällan händer i Melodifestivalsammanhang.

– En jätteviktig funktion, vår sändningsproducent, är sjuk och kvar i Stockholm. Så där har vi fått ta in en annan producent, som då får vara programledarnas röst och guide i örat under sändning. Men vikarien är otroligt erfaren, så jag är inte orolig. Men det har varit tungt, säger Helenius.

SVT är stenhårda mot de som varit sjuka – är de inte friska får de inte komma tillbaka till jobbet. Innan de kan visa att de är feberfria för en sjukvårdare på plats så är de satta i karantän.

– Vi är stenhårda på att man inte kommer tillbaka för tidigt, för vi har två veckor kvar som är superviktiga, där vi inte har råd att ha fler sjuka. Så vi sätter alla som är sjuka i karantän. Vår sjukvårdare tar tempen på alla som vill komma tillbaka. Han kommer till personalentrén och möter dem innan de får komma in. Det här är ingen lek, säger Anette Helenius.

Programledarnas hälsa

Programledarna David Sundin, Linnea Henriksson och Lina Hedlund däremot lyckas hålla sig friskare än många av sina kolleger i produktionen, även om Sundin dragits med en förkylning i veckan.

– Jag har lyckats hålla mig frisk. Jag var krasslig första veckan, då var det Alvedon och Ipren för mig, morgon och kväll. Jag hoppas, peppar peppar, att jag hade mitt då. Och det blev ju aldrig någon feber, så det var ju skönt, säger Lina Hedlund.

Samtidigt omges den sjungande programledaren av baciller inte bara på jobbet – utan även på hemmaplan. Innan hon lämnade familjen för Malmö blev både hennes söner och fästmannen Nassim Al Fakir sjuka.

– Killarna där hemma är sjuka allihopa, men det var väl bra att jag åkte då kanske. Det är ju förkylningar med barn hela tiden, man bygger upp något immunförsvar.

Programledarnas tuffa nätter efter sjukdomsbeskedet