Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SCHLAGER-GUIDE: Alla låtarna i semifinalen

Artisterna, låtarna, getingbetygen och Anders Nunstedts kommentarer.

FAKTA

Så röstar du
Liksom i finalen på lördag är det tv-tittarna som avgör kvällens semifinal till schlager-EM i Istanbul.
Av de 22 låtarna går 10 vidare.
Här bredvid - i rött - hittar du telefonnumren för varje lands bidrag.
Du kan ringa hur många gånger som helst men bara från Sverige.
Varje samtal kostar 5:70, och hela överskottet går till EBU.
Programledare är Meltem Cumbul och Korhan Abay.
Svensk kommentator är Pekka Heino.

SVT1 20.
00

099-417 01

1. Finland

Jari Sillanpää: "Takes 2 to tango" Finnarna är dokumenterat tangofrälsta, och det är kul att de spinner på det i år. Inte lika kul är det att höra den här gubbiga smilfinken krysta ur sig sången i kvällens mest besynnerligt stabbiga nummer.

099-417 02

2. Vitryssland

Aleksandra & Konstantin: "My Galileo" Hon gör en super-knasig imitation av Shakira ovanpå ett etnogulligt discobeat med fiol och flöjt. Så långt allt ok. Men vad gör den där death metal-Konstantin i den här låten över huvud taget?

099-417 03

3. Schweiz

Piero Esteriore & The MusicStars: "Celebrate" Texten, som matchar den löjliga, förmodat medryckande, musiken är otroligt fånig. Med sitt blås påminner låten om skräpet som vann i Köpenhamn för tre år sedan. Och schweizermuppen går säkert vidare.

099-417 04

4. Lettland

Fomins & Kleins: "Dziesma par laimi" Och här har vi ett coverband på utflykt, ser det ut som. Tyvärr låter det ännu värre. "Dziesma par laimi" är ett sjukt dåligt försök till rocklåt utan udd, skärpa eller refräng. Totalt ocharmig på alla fronter.

099-417 05

5. Israel

David Dor: "Lehaamin" Musikal-Gösta håller handen för hjärtat och sträcker ut armarna i dramatiska gester. Inte så himla kul. Dessutom urartar den erbarmliga sången i nån Brightmansk popmusikalsmörja ju längre låten lider.

099-417 06

6. Andorra

Marta Roure: "Jugarem a estimar-nos" Lite lätt menlös pophistoria levererad av söt och glad blondin. Inte dålig, men rösten är svag och refrängen inget som fäster. Det verkar som om låtskrivarna snöat in lite för mycket på Wizex ungefär.

099-417 07

7. Portugal

Sofia: "Foi Magia" Sångerskan tycker uppenbarligen att låten är jättebra. Hon måste höra något som ingen annan hör. Det här är träig popdisco utan några som helst hookar. Sofia är dessutom en väldigt medioker performer.

099-417 08

8. Malta

Julie & Ludwig: "On again...off again" Hon vill vara Mariah Careys lillasyrra. Han Pavarotti. Låtens operarefräng är bedrövligt malplacé. En helt sjuk duett där de mot slutet byter roller: han sjunger med popröst medan hon sjunger skalor.

099-417 09

9. Monaco

Maryon: "Notre planète" Söta Maryon har en bra röst för låtens musikalinspirerade intro, men sen övergår soundet till en trist bruksdisco som Antique-Elena inte skulle tagit i med tång. Ingen scenshow att skriva hem om heller.

099-417 10

10. Grekland

Sakis Rouvas: "Shake it" Vältränad strandraggare som ser ut som en aerobicinstruktör med sina dansmoves och sitt headset. Lite gymfeeling, men inte så svettigt som greken vill få oss att tro. "Trumsolot" mot slutet är dock humor.

099-417 11

11. Ukraina

Ruslana: "Wild dance" Efter ett mysko intro följer kvällens absoluta poplåt i mina öron. Den innehåller flera vassa slingor, är upplyftande och fartfylld à la Shaikira och Sertab och ursäkta mig, men Ruslana är en sexbomb.

099-417 12

12. Litauen

Linas & Simona: "Whats happened to your love" Baltiskt beachdisco! Killen ser ut som Åshöjdens Hitte-Joel, tjejen som en äkta Pocahontas. Småtrevligt, men Simona är en avsevärt vassare artist än sin duettpartner. Går förmodligen vidare ändå.

099-417 13

13. Albanien

Anjeza Shahini: "The image of you" Den här showen är så bisarr att man misstänker att Spike Jonze regisserat den (minns hans video till Fatboy Slims "Praise you"). Låten är också ett skämt. Tjejen ser ut och sjunger som en flourtant.

099-417 14

14. Cypern

Lisa Andreas: "Stronger every minute" Söt tjej som gärna blundar och sjunger så det stänker om det. Den försiktiga balladen påminner lite om gamla Whitney Houston med sitt klassiska arr. Lite händelsefattig, men en given favorit hos de äldre.

099-417 15

15. Makedonien

Tose Proeski: "Life" Lite tusen och en natt-stämning ett hyfsat Sertab-försök rent soundmässigt men låtbygget är ändå ett haveri. Killen har en jobbigt rockrivig röst och man blir lätt irriterad på hans spänniga stil.

099-417 16

16. Slovenien

Platin: "Stay forever" Det här är en syn för ögat! Peter Grönwalls hemliga bögbrorsa sjunger med blond miljonärska. Hon har lite Celine Dion i rösten och duetten har sina "Islands in the stream"-poänger, fast i dansbandstempo.

099-417 17

17. Estland

Neiokõsõ: "Tii" Fem unga tjejer som sjunger konstig schlager i krum folkviseton. Det låter som "Kossera kossera" med lite trummor i bakgrunden. Etno är förvisso farligt i schlagersammanhang, men det här känns för knasigt.

099-417 18

18. Kroatien

Ivan Mikulic: "You are the only one" Så här kan det låta när man hamnar på en restaurang i medelhavet där det sitter en "underhållare" bakom en stor synt som skiter ur sig förprogrammerade rytmer och stråkar. Ivan den förskräcklige del 2.

099-417 19

19. Danmark

Tomas Thordarson: "Shame on you" Han saknar Ricky Martins utstrålning, dansar knappt och har en röst som inte låter särskilt latino men låten är medryckande. Med rätt artist, typ Andrés Esteche, hade den varit en outsider på lördag.

099-417 20

20. Serbien

Zeljko Joksimovic: "Lane moje" Mellaneuropas Julio Iglesias har uppdaterat folkmusikformeln till 1997 det var då soundtracket till "Titanic" kom. Sentimentalt och smäktande och en fullblodig balladröst. Växer och blir farlig i finalen.

099-417 21

21. Bosnien

Deen: "In the Disco" Han ser ut som en supergayig Sven Väth elak, cool och kåt och hyser antagligen en ohälsosam beundran för Donna Summer. Låten är en mix av "Hot stuff" och "I feel love", fast utan en stark hook.

099-417 22

22. Holland

Re-union: "Without you" Lägereldsfjantar som plockat fram akustiska gitarren och knäpper med fingrarna och försöker återskapa Mr Big-hiten "To be with you", ungefär. Men sån här barstols-pop går det tretton på dussinet av.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!