Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sanna Nielsens väg till schlagersegern

2001 - tredjeplats
Sanna Nielsen deltar med balladen "I går, i dag" och slutar på tredjeplats.
Foto: Gugge Zelander
2003 - femteplats
"Hela världen för mig" slutar på femteplats och intar Svensktoppen i 35 veckor.
Foto: Cornelia Nordström
2005 - åttondeplats
Sjunger tillsammans med Fredrik Kempe "Du och jag mot världen", det blir en åttondeplats.
Foto: Sven Lindwall
2007 - sjundeplats
"Vågar du, vågar jag" slutar på sjundeplats.
Foto: David Sica
2008 - andraplats
Deltar med balladen "Emty room" och segern är i hennes händer då svenska folket ger henne flest röster. Internationella juryn sätter dock stopp och Charlotte Perrelli vinner.
Foto: Andreas L Eriksson
2011 - fjärdeplats
"I'm in love" når inte heller ända fram, comebacken slutar på en fjärdeplats.
Foto: Sven Lindwall
2014 - vinst
Favorittippad tar hon sig direkt till final - där pressen fortsätter. Men denna gång ska inget hindra henne. "Undo" vinner - med 212 poäng totalt.
Foto: Christian Örnberg
1 / 7

Skam den som ger sig - det blev sjunde gången gillt för Sanna Nielsen.

Och nu har hon fått sin ultimata revansch på högstadiets elaka tvivlare.

- Jag är så lycklig över detta. Jag har jobbat så hårt för att vara där jag är i dag, och att få den här belöningen - det betyder otroligt mycket, jublar sångerskan minuter efter segern.

Hon vann! Efter snöpliga förluster, förlorade låtar och en internationell jury som bestal henne på segern blev det sjunde gången gillt för Sanna Nielsen, 29.

SÅNGFÅGEL. Foto: Foto: Privat Nu går resan för Skånetjejen över sundet till Eurovision Song Contest i Köpenhamn. Men hennes resa dit, den började långt, långt tidigare.

Redan som liten flicka var hon 1992 med i sin första talangjakt, i Olofström. 1994 fortsatte hon, med en vinst och låten "Can you feel the love tonight", enligt Helsingsborgs Dagblad. Det ledde till en dansbandskarriär i bandet Mats Elmes orkester, som i sin tur gav henne kontrakt med tv-producenten Ragnar Dahlberg - och framträdande i "Café Norrköping" som 11-åring.

Svensktoppen som 11-åring

11-åriga Sanna skulle också stå för karriärens första, men långt i från sista, genombrott. Med låten "Till en fågel" tog hon sig in på Svensktoppen, och landade som etta som den yngsta svenskan någonsin. Redan då var hon också en strålande stjärna, alltid med ett leende.

- Jag tror att jag fått mitt glada humör från Edenryd, min hemby. Jag har haft en trevlig uppväxt med glada föräldrar och syskon. Aldrig problem, aldrig gjort något problem, har Sanna sagt till Expressen.

I Edenryd bor 175 personer, två av dem är extra viktiga för Sanna - hennes föräldrar.

- Jag känner en oerhörd tacksamhet när det gäller dem. De körde mig till alla talangjakter och alla gig ända till jag klarade mig själv. Och de kommer fortfarande och kollar.

Men alla stöttade henne inte. Avundsjukan blev stor i byn.

- Högstadiet... Att vara tonåring är inte jätteenkelt. Det var mycket tyckande och tänkande om mig. Jag stack ut och det är inte lätt när man är tonåring. Jag kommer från landsorten där alla känner alla, säger Sanna.

Hon skulle dock lämna byn, för estetiska programmet med inriktning på musik i Malmö. Och snart skulle hon klara sig själv. Debutalbumet "Silvertoner" kom samma år som genombrottet, 1996. Julen kom också tidigt för Nielsen. Första julalbumet hon gjorde, "Min önskejul" kom 1997 och efter gymnasietiden på estetiska programmet - inriktning musik - på Heleneholmsgymnasiet i Malmö åkte hon 2001 på stor julturné med Christer Sjögren, Sten Nilsson och Charlotte Perrelli. Den senare skulle hon möta fler gånger under karriären, inte minst i Melodifestivalen.

Under 2000-talet fortsatte julturnéerna för Nielsen, samtidigt som hon med start 2001 var med i Melodifestivalen.

Första gången blev det en tredjeplats, 2003 en femteplats - och så vidare. Men året många minns var 2008 och låten "Empty room".

Sanna fick flest röster av tittarna, och hade segern i sin hand. Men internationella juryn fällde henne och Charlotte Perrelli knep segern.

"Jag kan bara njuta av det"

- Jag har aldrig tänkt på de andra som tävlar. Och framför allt inte nu, nu är jag en mycket tryggare person och är lugn i att göra det jag gör - och fokusera på det, har Sanna sagt under finalveckan.

- Jag har blivit äldre, och det har gett mig ett nytt lugn. Jag kan bara njuta av hela den här upplevelsen nu.

Samtidigt har hon inte hymlat med att en förstaplats, och Eurovision Song Contest, lockat.

- Det kan jag inte sticka under stol med. Många har pratat om hur det är på Eurovision, och det är klart man blir sugen. Jag tror det var Rickard Engfors som sa att alla kommer kunna dina låtar när du kommer dit. Och jag har själv varit i Madrid för några år sedan, de kunde de svenska texterna bättre än mig. Det är fantastiskt, och självklart vill man möta den publiken. Det är ju att klättra ett steg till på sin stege och utmana sig själv, utvecklas. Det vill jag alltid göra, säger Sanna Nielsen.

Och så blev det alltså. Den här gången fanns ingen som kunde hota henne, trots uppstickare som Ace Wilder vars låt spelades friskt på Spotify stod Sanna stark bland sina gnistrande kristaller i Friends arena utanför Stockholm. Och det blev seger.

- Äntligen, så känns det verkligen. Jag är så lycklig över detta. Jag har jobbat så hårt för att vara där jag är i dag, och att få den här belöningen - det betyder otroligt mycket, säger Sanna Nielsen.

Och så fick hon plötsligt ännu ett genombrott under sin långa karriär.

Det lär bli fler.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!