Saades fräcka gåva till Helena Seger på galan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På lördag ställer han sig på Melodifestival-scenen igen.
Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson
Zlatan och Helena Seger.
Foto: Francois Mori
Eric Saade och Molly Sandén har haft ett förhållande.
Foto: Christian Örnberg

Han gav Zlatan Ibrahimovics fru ett par hotpants i present.

Eric Saade är artisten som gör det som faller honom in och säger vad han tycker.

I morgon ska han vinna Melodifestivalen - men först tog förhandsfavoriten ett rejält snack med Pascal Engman och berättade om allt från sexuella närmanden via nakenbilder till vänskapen med exet Molly Sandén och hennes nya pojkvän Danny Saucedo.

- Någonstans får man rycka på axlarna och tänka att vi har haft vår tid och det får räcka. Det viktiga är att vi alltid kan ha varandra.

Eric Saade och Sean Banan på båten M/S Molly, vilt festande med sina kompisar.

I lyxbåten Victorina III, som glider in mot kajen på Strandvägen, umgås kungafamiljen och några få inbjudna gäster under mer kontrollerade former, när de firar prinsessan Estelles stundande dop.

LÄS MER: Eric Saade om sin panikångest

Då, plötsligt, hör man från Eric och Seans båt, högt, så att det ekar över vattnet och Strandvägen: "Dinge dinge ding ding ding  här glider kingen in".

– Haha. Sean är rolig. En väldigt nära vän, en bror. Han gör den sortens saker. Jag gömde mig under en keps inne i båten då. Det blir aldrig bra när jag hamnar på bild.

När du hamnar på bild på krogen är du alltid omgiven av en massa tjejer.

– Klart att det är smickrande till en viss punkt. Men ibland blir det irriterande.

Hade du sagt det till de flesta 24-åriga killar hade de inte fattat vad du pratade om.

– Visst, det känns drygt att säga. Jag blir smickrad också. Men jag är en förhållandekille, trivs inte som singel. I helgen var jag ute och stod vid vårt bord i en liten hörna med min champagne eller vad det var. Och det kommer fram tjejer en efter en som vill prata. Kollar jag ner i mobilen eller pratar med mina kompisar frågar de varför jag är så tråkig. Det blir jobbigt. Jag vill ju inte dissa någon.

Är det många som vill gå hem med dig?

– Ja. Det är mycket snack om feminismen. Den är het. Och det är bra. Skitbra. Men tjejer går fram och tar mig på könet och säger "ska vi hem och knulla?". Hade en kille gjort det på en tjej hade han fått fängelse typ. Men visst, så är det väl inte för alla killar. Jag skrattar när det händer. Men det är inte den tjejen jag kommer gå hem med eller gifta mig med. Det är inte så trevligt. När jag skaffade Snapchat fick jag stänga ner den efter två dagar. Det kom en massa nakenbilder. Även om det bara var vanliga bilder tyckte jag att det var jobbigt. Det kändes för nära. En bild på när någon går upp på morgonen. Jag fick 3 000 bilder på en dag.

Är det många killar som stör sig på dig?

– Färre än förr. Det känns som att jag fått mer respekt det senaste året. Innan dess var många som ville tjafsa på krogen. Men där jag kommer ifrån är jag ganska van vid det. När de ser på mig att jag inte blir rädd skiter de i det. Hotar någon mig och säger att de ska slå mig på käften säger jag "här är jag". Men jag är en lugn person, jag skulle aldrig slå någon. Om de inte typ lappade till min flickvän.

Försätter du dig själv i farliga situationer?

– Nej. Min mamma skrämde upp oss när vi var kids. Skulle jag gå på ett skoldisco i sexan sa hon typ "akta så ni inte blir knivhuggna". Jag har en jävla respekt för faror.

Är hon fortfarande orolig för dig?

– Ja, haha, hon kommer alltid vara det. Åker jag till Dubai på semester kan hon säga "akta nu så du inte hamnar i trubbel och åker in i fängelse där". "Absolut mamma, jag lovar".

En person du ser upp till och ofta talar om är Zlatan. Har ni träffats?

– Ja. På Fotbollsgalan. Jag sjöng där och han fick Guldbollen. Jag stod och hängde och så kom han och skrek "Tja Eric" och gav mig en high five.

Fan vad stort.

– Alltså allting började egentligen med att hans kids hade mig som idol. Vi fixade så att de fick komma till min konsert i Malmö. Efteråt fick de träffa mig bakom scenen och jag signerade merchandise, tröjor, planscher och sånt. Till Helena Seger (Zlatans fru) gav jag ett par Eric Saade-hotpants och sa "Hälsa Zlatan". Hon tyckte det var askul. Det var därför han kom fram eftersom han också tyckte att det var roligt. Vi snackade om allt möjligt. Egentligen har jag inte velat berätta det tidigare eftersom jag inte velat att det ska bli någon grej, men nu har det gått så lång tid.

Varför väcker din person så mycket känslor?

– Alltså, det som händer ibland i den här fucked up branschen är att personer försvinner. Man blir en kändis som står och ler. Jag vill vara den person jag alltid varit. Alla kommer inte tycka om mig och det är fine. Då blir jag inte blek i alla fall.

Är det inte jobbigt också, om du ska vara ärlig?

– Det är jobbigt så fort någon vrider saker. Som när jag skrev på Twitter att Isa är snygg. Jag har känt henne sedan hon var tio. Nu tränar hon på min dansskola. Vi känner varandra. Hon är ju snygg. Framför allt kommer hon bli en snygg kvinna. Skitsnygg. När jag skrev att hon är snygg var det en komplimang, som hon blev glad för. Men några kopplar det till något sexuellt. Är det fel på mig eller på den personen som skriver så och tolkar det så? Men det var jag som fick hatet. Jag måste försvara mig. Och jag tycker det är så in i helvete orättvist.

Sedan du var 17 har du varit ansvarig inför vuxna människor på ett sätt andra tonåringar inte behövt vara. Hur har det påverkat dig?

– Jag är inte konflikträdd. Jag kan säga vad som helst till vem som helst utan att backa. Jag måste göra så. Det finns så många som vill styra mig. "Gör den här låten". "Gör så här". Jag har fått ta så mycket skit att det bara rinner av mig. Floppar jag, vilket jag kommer göra en dag, då kommer jag inte kunna leva med mig själv om det var för att jag gjorde som någon annan sa. Nu är ansvaret bara mitt.

Din musik, som är så personlig för dig, har blivit sågad i alla år. Utåt sett har du varit rätt kaxig mot recensenter men hur har du känt inombords?

– Det har varit jobbigt, skitjobbigt. Samtidigt har jag förstått deras kritik. Jag har vetat att plattorna inte skulle fungera för proffstyckarna. De sitter och dissekerar det musikaliska, texterna. Jag var 19, 20 när jag släppte dem. Kärnan i min publik var 12-13. Då var det rätt att göra en låt som heter "Manboy" och en platta som heter "Masquerade" med elektronisk pop. Massproducerad och hittig. Hade jag försökt vara kreddig då eller gjort musik som recensenterna ska tycka om hade jag tappat publiken. Jag har alltid sagt att jag ska skynda långsamt. Skita i om jag blir sågad. Klart att det varit jobbigt eftersom jag själv tyckt om låtarna, även om jag inte hade producerat dem så i dag. Men det är för att jag är äldre. Jag har varit tvungen att växa med min publik.

Har du lyckats?

– Visst. Och det är det som varit så fantastiskt. Det är klart jag inte mått bra när det står "vilken jävla skitskiva". Samtidigt har jag fattat att det är positivt att de inte gillat den  då. Om några år är det viktigt. Då har jag nått en ålder då jag ska bli en person som gör vad proffstyckarna tycker är "bra musik". Men jag fattar fortfarande inte hur de kunde såga min senaste platta, "Forgive me".

Det talades mycket om att skivan var till ditt ex, Molly. Men du har aldrig sagt det rakt ut. Var den till henne?

– Klart den var. Hon tyckte det var fint. Vi är skitbra vänner. På QX-galan, senast, blev jag så rörd när hon höll sitt tal. Jag känner henne utan och innan. När hon började prata om de sakerna hon gjorde visste jag exakt vad hon pratade om. Och så kommer det alltid vara.

Är du kompis med Danny Saucedo, hennes nya kille?

– Ja. Men visst var det känsligt i början. Skaffar jag en flickvän och hon har ett ex är det känsligt. Särskilt om exet och hon står varandra skitnära, som jag och Molly. Det respekterade jag och höll mig borta. I dag är allt hur cool som helst. Vi har snackat om det, jag och Danny. Vi behövde verkligen det. Vi både pratade i telefon och träffades ensamma. Klart att det var weird i början, men sen blev det sakta men säkert inte alls konstigt. Molly är min ungdomskärlek. Jag kommer alltid älska henne. Någonstans får man rycka på axlarna och tänka att vi har haft vår tid och det får räcka. Det viktiga är att vi alltid kan ha varandra.

När du växte upp hade din familj det tufft ekonomiskt. Nu är du miljonär. Har du gett något till dem?

– Jadå, framför allt till mina syskon. Som när mamma inte hade råd att låta min brorsa börja på dansskola. Och gå på parkour ville han visst också, av alla grejer. Men sånt tar jag hand om. Aktiviteter är dyra. Det är dyrt att ha barn. Jag har sex småsyskon. Någon vill dansa, en annan spela ishockey. Jag har sagt att om de inte får ihop det så betalar jag det. Men jag bygger fortfarande mitt imperium. Jag drömmer om att en dag kunna säga till mamma att hon inte behöver jobba mer. Det är min stora dröm och jag har sagt det till henne sen jag var liten.

Hur mycket driver det dig?

– Väldigt mycket. Hon har jobbat så hårt, har så många barn. Hon kommer alltid att vara kvinnan i mitt liv. Det spelar ingen roll vem jag gifter mig med i framtiden, mamma är kvinnan i mitt liv.

LÄS MER: Eric Saade om Måns låt: "Ett problem"

FAKTA

Namn: Eric Saade.

Ålder: 24.

Bor: På Kungsholmen i centrala Stockholm.

Yrke: Artist.

Aktuell: I Melodifestivalen-finalen i Globen med låten "Sting".