Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så låter Mello-bidragen i deltävling 4

••• Schlagercirkusen rullar vidare. Den här helgen är det dags för den fjärde och sista delfinalen, i Skellefteå.

••• Förra helgen skrällde Owe Thörnqvist, och gick direkt till den final där utropstecken som Nano och Mariette redan befinner sig.

••• Expressens schlagerkrönikör Anders Nunstedt har lyssnat in veckans sju bidrag i Melodifestivalen och serverar sina första intryck:

••• Loreen leder startfältet med en märkligt modig uppföljare till Eurovisionvinnaren "Euphoria".

 1. 1. Loreen "Statements"

  Foto: Janne Danielsson / SVT / PRESSBILD

  Nunstedt om låten: Som politiskt statement är den luddig, som uppföljare till "Euphoria" är den flummig. Som comeback är den modig. Hårda djungelvrål, distade syntar och ett skitigt arr som får alla andra artister att låta som mesar.

  Faktakoll: Loreen, 33, deltog i "Idol" 2004. Hon vann sedan Eurovision 2012, med "Euphoria". Årets bidrag har hon skrivit tillsammans med teamet bakom Måns Zelmerlöws "Heroes".

 2. 2. Wiktoria "As I lay me down"

  Foto: Janne Danielsson / SVT / PRESSBILD

  Nunstedt om låten: Feelgoodpop med countrysväng, det är svårt att se ett lika stillastående nummer som "Save me" framför sig när man hör den här färgglada Aviciischlagern. Särskilt när pianot börjar spela retrohouse.

  Faktakoll: Precis som i fjol - då Wiktoria Johansson slutade fyra i finalen med "Save me" - räknar Boråstjejen in låtskrivare med Avicii-meriter i sin stab. 20-åringen är klar för "Diggiloo"-turnén i sommar.

 3. 3. Axel Schylström "När ingen ser"

  Foto: Janne Danielsson / SVT / PRESSBILD

  Nunstedt om låten: Uppdaterad svensk pop, med ett uttryck som hamnar aningen närmare Barbados-Magnus än Norlie & KKV. Det är inte så att man trillar omkull direkt. Fast låten har effektiva handklapp och lättfäst refräng.

  Faktakoll: Axel, 23, har spelat A-lagsfotboll i IK Sleipner. När han tog studenten klättrade han upp på ett tåg och fick 16 000 volt genom kroppen, en olycka som uppmärksammades när han tävlade "Idol" 2015.

 4. 4. Jon Henrik Fjällgren feat Aninia "En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)"

  Foto: Janne Danielsson / SVT / PRESSBILD

  Nunstedt om låten: Jojk och etnoatmosfär i pampig men småsömnig ballad som kan vikariera för John Blund om han skulle tröttna (!) på sitt jobb. Men när Aninia får ta refrängen in i en tonartshöjning kan dvalan vika hädan.

  Faktakoll: Jon Henrik är världens mest berömda renskötare, verksam i Mittådalens sameby i Härjedalen. 2015 blev han tvåa i Melodifestivalen. Ett år yngre duettpartnern Aninia är debutant.

 5. 5. Alice "Running with lions"

  Foto: Janne Danielsson / SVT / PRESSBILD

  Nunstedt om låten: Inleds med ett lejonvrål.., som mest låter som en fet katt som råkar rapa. Det här är inte någon "Roar", men ändå fullt fungerande Katy Perry Jr-pop. Eller Sia light. Frågan är bara varför allt låter så tillrättalagt.

  Faktakoll: Ännu en deltagare som tävlat i "Idol" - Alice Svensson slutade tvåa 2008. Nu gör hon debut i Melodifestivalen med en låt hon skrivit tillsammans med bland andra Anderz "Kizunguzungu" Wrethov.

 6. 6. Les Gordons "Bound to fall"

  Foto: Janne Danielsson / SVT / PRESSBILD

  Nunstedt om låten: Indiepop som högst sannolikt har hört talas om Mando Diao och Brainpool. Tralligt och glatt, men anonymare än en fantomteckning på Inspiral Carpets. Känns som något Estland kunde skickat till Eurovision 2007.

  Faktakoll: Örebroband som kom sjua i Sveriges radios talangjakt "Svensktoppen nästa". Bra nog, ansåg schlagerjuryn och gav dem en plats i årets Melodifestival. Låten har de skrivit ihop med Jimmy Jansson.

 7. 7. Sara Varga och Juha Mulari "Du får inte ändra på mig"

  Foto: Janne Danielsson / SVT / PRESSBILD

  Nunstedt om låten: Tänk en Melissa Horn/Lars Winnerbäck-duett, fast sångarna utbytta mot Charlotte Perrelli och Rikard Wolff. Det låter mesig och teatral vispop. Det vill till att det sprakar på scenen för duon för att ha en chans till en andra chans.

  Faktakoll: Sara Varga, 34, slog igenom med "Spring för livet" i Melodifestivalen 2011. Juha Mullari, 52, debuterade som skivartist vid 50 års ålder. Vargas medkompositör är Lars Hägglund, som även skrev Perrellis låt i år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!