Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så köps tusentals röster i schlagern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tävlingens producent Christer Björkman berättar för radiokanalen att det är tillåtet att använda sig av metoden. Han menar dock att det kan finnas ett etiskt problem med den.
Foto: Olle Sporrong

Med hjälp av en enkel dator kan vem som helst rösta tusentals gånger på ett och samma bidrag i Melodifestivalen.

P4 Sjuhärad avslöjar under torsdagen hur röstningen i Sveriges största musiktävling manipuleras.

– Som jag har hört sitter det callcenters och ringer åt kända skivbolagsdirektörer, säger en man som använt sig av röstfusket, till P4 Sjuhärad.

En man från en ort i Västsverige menar att röstningen i Melodifestivalen är manipulerad. För P4 Sjuhärad visar han hur man kan rösta på ett bidrag tusentals gånger med hjälp av en programmerad dator som automatröstar.

– Med en enkel dator är det rimligt att kanske få i väg ett par hundra samtal i minuten, säger mannen, till P4 Sjuhärad.

Mannen har utrustat sin dator med telefonväxelprogram och kan därigenom ringa och rösta tusentals gånger på det bidrag han vill ska gå vidare till final. På videoklippen, som P4 Sjuhärad har tagit del av, syns hur datorn ringer flera hundra samtal åt gånger. Totalt kom det in 2 500 röster på bidraget.

"Kända skivbolagsdirektörer"

Enligt mannen var syftet med demonstrationen att visa hur enkelt det är att automatrösta i Melodifestivalen. Han hade dessutom kontakt med personer bakom ett tävlingsbidrag som var med och betalade för rösterna.

En person som stod bakom bidraget var till en början tveksam till metoden. Men lockelsen över att komma långt i tävlingen vägde över till slut.

– Som jag har hört sitter det callcenters och ringer åt kända skivbolagsdirektörer. Det är klart - det är ett viktigt sätt att promota sin musik, och vad är då bättre än att få många röster?, säger mannen till P4 Sjuhärad.

Etiskt problem enligt Björkman

Han menar att det är flera bidrag genom åren som har försökt att köpa röster.

Tävlingens producent Christer Björkman berättar för radiokanalen att det är tillåtet att använda sig av metoden. Han menar dock att det kan finnas ett etiskt problem med den.

– Skulle det visa sig att det här börjar sättas i system så får vi titta på regelverket och se om vi ska begränsa det på något sätt. Vi tycker bara att det vore jädrigt tråkigt att göra det, säger Björkman till P4 Sjuhärad.

Så påverkar de röstningen

Man programmerar en dator till en automatisk röstningsrobot samt en telefonväxel. Tillsammans möjliggör dem att ringa hundratals samtal i minuten på ett utvalt bidrag.

Priset för rösterna är dock detsamma som för alla andra. Räkningen ska, enligt mannen i Västsverige, betalas av personer bakom bidragen.