Foto: Sven LindwallFoto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven LindwallFoto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Så hyllas Gina och Sarah för sin låt

Publicerad

Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer hyllas stort efter känslosamma mellanakten i Melodifestivalen.

På sociala medier svämmar berömmet över efter mellanakten, där SVT ändrat i nationalsången – och programledarduon sjunger svenska folkvisor översatta till arabiska och hebreiska.

"Jag älskar Sverige!! Och jag älskar den kulturella mångfald som gör Sverige till Sverige", skriver Malena Ernman på Instagram, efter att ha sett mellanakten.

Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer hyllas stort på nätet, efter mellanakten i Melodifestivalen.

I mellanakten sjöngs den svenska nationalsången. Men en rad hade förändrats. I stället för att sjunga "Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden", sjunger barnkören "jag vill leva jag vill dö på jorden".

Malena Ernman hyllar Gina och Sarah

Den övergick sedan till svenska folkvisor som översatts till hebreiska och arabiska, som framfördes av Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer.

 

LÄS MER: SVT ändrar nationalsången

 

Duon gästades också av Jon Henrik Fjällgren.

Programledarduon sade från scenen:

– För oss är det viktigt att alla ska känna sig välkomna. Att det här programmet är och förblir hela Sveriges fest, sa de under genrepet.

Efter det känslosamma uppträdandet svämmar nu sociala medier över med hyllningar till programledarduon.

Malena Ernman såg mellanakten under lördagens genrep.

"Jag älskar Sverige!! Och jag älskar den kulturella mångfald som gör Sverige till Sverige", skriver Malena Ernman på Instagram.

Henrik Schyffert skriver på Facebook:

"Till alla som får tuppjuck av att Sarah och Gina sjunger lite folkvisor på "kurrekurredutt-språk" på Mello ikväll. Lugna er the fuck down!".

 

LÄS MER: Hetaste snackisarna från Melodifestivalen

 

Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer hyllas av tittarna

Flera tittare stämmer upp i hyllningskören.

"Vi såg genrepet på Mello i Gävle igår och det var så vackert med alla sångerna på olika språk att jag fällde några tårar", skriver en användare på Instagram.

"....ja jag vill leva jag vill dö på jorden", skriver en annan.

"Viva Sweden our Homeland", skriver en tredje.

Efter fredagens genrep berättade Gina Dirawi om det känslosamma uppträdandet.

– Det är ett statement att vi alla kommer från olika saker. Vi bär med oss olika rötter, ursprung och erfarenheter. När man tar samman alla komponenterna blir det väldigt vackert. Synen på svenskhet... man borde ändra fokuset på vad som är svenskt eller inte. Vi är alla människor som lever på samma planet. Jag tror inte folk förstår vilket statement det är för oss som känt oss utanför. Det är väldigt mäktigt, sa Gina Dirawi då.

Sarah Dawn Finer berättade att det kom tårar under repetitionerna.

– Det blev tårar på repet. Och vår produktion stod i tårar när vi kom ned i dag. Det är jättegulligt. Musik ska beröra och det här berör. Jag har gråtit på repet. Jag har koncentrerat mig på att sjunga rätt bara, sa Sarah Dawn Finer.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag