Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är låtarna i deltävling 4

Expressens Anders Nunstedt sätter betyg på bidragen som gör upp i Melodifestivalen 2017 i Skellefteå.

Loreen och Wiktoria får högst betyg.

1. Jon Henrik Fjällgren feat Aninia "En värld full av strider"

Foto: Sven Lindwall

Vem: Jon Henrik, 29, är renskötare i Mittådalens sameby. Han slutade tvåa, efter Måns, i schlager-SM 2015. Aninia är 28 år.
Från: Mittådalen respektive Täby.
Artisterna om låten: "Djupare och bredare än "Jag är fri", och mer känslosam."

Åhh. Allvaret i jojken ändå. Detta är inget att skoja med! Bilden där Jon Henrik plötsligt går ner på knä, som om hela världen vilar på hans axlar är obetalbar. Texten går inte heller av för hackor (ordagrant "Joooooo hej jooolooooo/Oh la oh la/Hejooooo hej joooloooo"). Musiken? Rockig etnogröt enligt Enigmakoncept med fyndig tonartshöjning.


2. Alice "Running with lions"

Foto: Sven Lindwall

Vem: Mellodebutant som slutade tvåa i "Idol" 2008. Alice Svensson, 25, är adoptivbarn och har en tvillingsyster som bor kvar i Vietnam.
Från: Hedesunda/Stockholm.
Artisten om låten: "Det är modern pop, men organiskt - som i Motown."

Undantaget det inledande "lejonvrålet" - det låter mest som om någon spolar i en flygplantoalett - är detta välgroomad amerikansk middle-of-the-road-pop. Det är inget fel med det, men behöver världen en Katy Perry Jr? Sia light? Ariana Minimale? På plussidan: stråkarna efter refrängen. På minuskontot: en riktigt mesig hissresa.


3. Les Gordons "Bound to fall"

Foto: Sven Lindwall

Vem: Jonatan Renström, 25, Carl Ragnemyr, 27, David Runebjörk, 29, Andreas Persson, född 27 och Albert Björliden, 25.
Från: Örebro.
Artisterna om låten: "Vi gjorde hela låten på tre timmar. En liten metapoplåt om bandet."

Kvintetten påminner minst sagt om gammal svensk 90-talsindie (This Perfect Day, Brainpool) och britpop (Shed Seven, Northern Uproar) och jag hade eventuellt älskat det greppet för 20 år sedan, men i dag låter dylik käck gitarrpop bara hopplös. Att de värvades efter att ha slutat sjua (!) i tävlingen "Svensktoppen nästa" säger det mesta.


4. Wiktoria "As I lay me down"

Foto: Sven Lindwall

Vem: Wiktoria Johansson, 20, slutade fyra i finalen med "Save me" i fjol. 20-åringen är klar för "Diggiloo"-turnén i sommar.
Från: Brämhult/Stockholm.
Artisten om låten: "Den handlar om att känna sig ensam men ändå tro på kärleken."

Wiktorias glada countrypopnummer är klass, även om vän av ordning kanske frågar sig vad hon gör på numrets LED-säng. Mer relevanta frågor är dock om housepianot en gång tillhört Black Box, om hon specialstuderat Whitneys wail-teknik samt om detta är kvällens säkraste finalist. Ett medryckande pophantverk med närmast övertydlig refräng.


5. Axel Schylström "När ingen ser"

Foto: Sven Lindwall

Vem: Axel, 24, har spelat A-lagsfotboll i IK Sleipner. 2012 fick han 16 000 volt genom kroppen, men repade sig och deltog i "Idol" 2015.
Från: Norrköping.
Artisten om låten: "Låten är upptempo, dans, fest och roligt. Det kommer att bli drag!"

Som en slags återkommande mardröm har Axel kämpat med den dansanta koreografin sedan han satte ner klackarna i arenan. Det har sett ut som att han ligger en tiondel efter sina danssteg under tre minuter, under samtliga rep. Osis. För hans hurtiga popdänga, i stiligt uppdaterat Barbados-Magnus-sound, har uppenbara schlagerkvaliteter.


6. Sara Varga och Juha Mulari "Du får inte ändra på mig"

Foto: Sven Lindwall

Vem: Sara Varga, 34, slog igenom med "Spring för livet" i Melodifestivalen 2011. Juha Mullari, 52, skivdebuterade vid 50 års ålder.
Från: Stockholm/Rosengård.
Artisterna om låten: "Den är vemodig och hoppfull på samma gång."

I svt.se:s egen Kalle Anka-rapportering av sitt eget evenemang står "Låten är väldigt mjuk och mysig. Juhas mörka stämma i kombination med Saras ljusa toner känns väldigt behaglig." Läs: detta är en sövande Winnerbäck-duett som mest går ut på att paret sakta graviterar, ser varandra djupt in i ögonen, håller hand och sjunger "Vi är dom vi är". Meh.


7. Loreen "Statements"

Foto: Sven Lindwall

Vem: Loreen, 33, deltog i "Idol" 2004. Hon vann Eurovision med "Euphoria" 2012. "Statements" skrevs med teamet bakom Måns Zelmerlöws "Heroes".
Från: Västerås/Stockholm.
Artisten om låten: "Den handlar om situationen i världen, om att ge kraft och inspiration."

Kort snabbrepris av Loreens comebacksound; hårda djungelvrål, distade syntar, mullrande industribas och Kanye-skitigt arr. Det är uppfriskande modigt, men är det för vågat? Vi får se. Loreens ambitiöst konstnärliga koreografi - pepprad med mer eller mindre tydliga politiska budskap - är i alla fall skrämmande cool. Finalens barnkör är briljant.