Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är låtarna i deltävling 2

Så här är bra är låtarna i andra deltävlingen i Melodifestivalen 2017.

Expressens Anders Nunstedt sätter betyg på alla bidragen.

Mariette, Lisa Ajax och Benjamin Ingrosso får högst betyg.

 1. 1. Mariette "A million years"

  Vem: Mariette Hansson, 34, har tävlat i "Sikta mot stjärnorna" och "Idol". Slutade trea i Melodifestivalen med "Don’t stop believing" 2015.

  Från: Harplinge/Stockholm.

  Artisten om låten: "Väldigt annorlunda. Mer tempostark och tydlig än senast."

  Ett elegant bidrag, med "Euphoria"-teamet G:son/Boström bland låtskrivarna, som andas popklass rakt igenom. Mariette står stilla i den småkrystade bungykoreografin, men utstrålar ändå positiv energi. Låten är en smaskig nattklubbssandwich fylld med Loreenskinka, Kyliepickles och Madonnamajo. Enda svaga punkten: det abrupta slutet.

 2. 2. Roger Pontare "Himmel och hav"

  Vem: Roger Pontare, 65, har vunnit Melodifestivalen två gånger ("Stjärnorna" 1994, "När vindarna viskar mitt namn", 2000).

  Från: Bjuråker.

  Artisten om låten: "En etnisk hymn med tänkvärd text. Var rädd om miljön."

  Välbekant etnobrygd, komplett med märkliga ljudeffekter och "typiskt" norrländska attribut som facklor, djurskinn, skägg och särk... Pontare klär inte ut sig till någon annan än Pontare. Omgiven av brinnande facklor iscensätter han en liten men pampig cover av en OS-invigning. Den gamla pipan har dock större pondus än den lättviktiga melodin.


 3. 3. Etzia "Up"


  Vem: Erica "Etzia" Haylett, 31, är med i organisationen Femtastic som jobbar för jämställdhet i musikbranschen.

  Från: Göteborg.

  Artisten om låten: "En kärleksfull upplyftande låt med reggeapop-toner."

  Det är något som inte harmonierar här. Låten är lätt kolsyrad calypsoschlager mixad med alkoholfri karibisk pop. Numret är "Boogie nights" (rullskridskodansarna) korsad med "Studio 54" (Etzias kroppsstrumpa). Hm? Därför Etzia ser lite vilsen ut? Men den största invändningen riktas mot den bleka melodin. Den tar aldrig fart, ens i tonartshöjningen.

 4. 4. Allyawan "Vart har du varit"

  Vem: Allyawan, 30 sågs i TV4:s hiphopsatsning "Lyckliga gatan" och jobbar med med Salazar Brothers.

  Från: Jönköping.

  Artisten om låten: "Inte festivalanpassad, utan hiphop i dess mest kärleksfulla esse."

  Kanske borde Allyawan hållt i den där feta syntbasen lite bättre? Efter låtens snygga intro hamnar dess bästa specialeffekt för långt bak i mixen. Och apropå effekt: enda effekten av skyltdockorna på scenen är att numret liknar dunkelt ljussatt amatörteater. Annars: kompetent hiphop möter konventionell r’n’b, dock utan att det säger klick direkt.

 5. 5. Dismissed "Hearts align"

  Vem: Tor Höglund, Johan Carlsson, Freddie Van Eijsden och Douglas Woodbridge tävlar med låt skriven av bland andra Ola Salo.

  Från: Göteborg.

  Artisterna om låten: "Dynamisk arenarockliknande låt, men råare. Lite som Muse."

  Numret är ett pompöst luftslott med catwalk i stället för vindbrygga, där kvartetten "bryter normer" med punkigt kvinnlig skäggmake och klänning. Fast... gör de? Jämfört med Conchita Wurst är det roliga timmen, minus en kul låt. Det lite för lätt att avfärda Dismisseds "Hearts align" som The Ark light eller sockerfri Andreas Johnson. Eller trams.

 6. 6. Lisa Ajax "I don’t give a"


  Vem: Lisa Ajax vann "Idol" 2014, bara 16 år gammal. I fjol gick hon till final med mellodebuten "My heart wants me dead".

  Från: Järfälla.

  Artisten om låten: "Den handlar om kärlek, om ett par som gör misstag hela tiden."

  Inte för att det lär spela någon roll i slutändan, men Ajax känns inte trovärdig när hon sjunger "fuck" om och om igen. Inte provokativ heller för den delen. Dessutom är det tveksamt om den stora selfieskärmen som dominerar scenen är en lajkraket. Låtmässigt är detta dock ungdomlig och habil radiopop i Zara Larsson/Adriana Grande-land.

 7. 7. Benjamin Ingrosso "Good lovin"


  Vem: Vann Lilla Melodifestivalen 2006 och "Let’s dance" 2014. Mamma heter Pernilla Wahlgren, pappa Emilio Ingrosso.

  Från: Stockholm.

  Artisten om låten: "En soulig låt om ett break-up man inte riktigt kommit över."

  Inte ens om Justin Timberlake gurglar halsen med flytande margarin kommer han att låta lika smörig som "Benji" när han sjunger "you give me that good good lovin" med blicken fäst i kameran. Men undantaget det (och foliescenografin) så har den unge pastakocken komponerat ett potentiellt finalrecept: soulpepprad discopop inbakad i salta dansmoves.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!