Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robin Stjernbergs väg till att bli en stjärna

BADPOJKE. "Han badade så mycket att han fick öroninflammation i örongången", berättar syster Josefine.Foto: PRIVAT
FÖRSTA GITARREN. Robin hade redan som barn ett stort intresse för musik - här får han sin första gitarr tillsammans med pappa James.Foto: PRIVAT
TÅRTKALAS. Robin växte upp i Hässleholm med en familj full av musiker.Foto: PRIVAT
SUPERHJÄLTE. Redan som barn var Robin inställd på att bli en superhjälte.Foto: PRIVAT
TALANGFULL. Robin vann Kvällspostens tävling "Sommarchansen" 2006.Foto: Ulf Ryd
GENOMBROTTET. RObins stora genombrott kom i Tv4:s "Idol" 2011.Foto: Olle Sporrong
HÅNAD AV BARD. Robin kämpade mit Alexander Bards utseendehån i "Idol" - i går fick han sin revansch.Foto: Sven Lindwall
PAPPAS POJKE. Robin kramas om av pappa James.Foto: Sven Lindwall
SEGERLYCKA. Robin Stjernberg jublar efter segern.Foto: Sara Strandlund
1 / 9

Strax före 22.00 i går kväll tändes en stjärna: Robin Stjernberg.

Efter en lång resa från de första tonerna i gosskören som barn charmade han svenska folket med ”You” - en låt han tillägnar sin pappa som uppfostrat honom ensam eftersom hans mamma är tragiskt sjuk.

– Jag visste att det skulle gå till slut. Jag har kämpat, säger Robin Stjernberg som nybliven segrare.

1991 föds Robin James Olof Stjernberg i Hässleholm. Farmor Inga Stjernberg, 88, är bara en av många i släkten Stjernberg som sysslat med musik - och Robin följde snabbt i deras fotspår.

– Jag har spelat piano i många år och kan också spela dragspel. Så jag tror att Robin har fått den musikaliska genen. När han har varit på besök hos mig så har han både joddlat och sjungit så jag har vetat att han är väldigt begåvad, säger Inga Stjernberg.

Tidigt sökte han sig också till talangjakter. 2004 kom han som 13-åring till Expressens sydsvenska edition Kvällspostens uttagning till Sommarchansen i Malmö. Men han blev så nervös att han slängde kölappen och åkte hem.

– Jag skakade i hela kroppen och vågade inte sjunga upp för juryn, sa han efteråt.

Han skulle få fler chanser. Två år senare, som 15-åring, vann han talangtävlingen.

– Efter det här finns ingen återvändo, sa han då.

"Kunde bli precis vad som helst"

Han skulle få rätt. Stjernberg, likt andra skånska sångfåglar som Amanda Fondell (hon bor i dag granne med Robin), gick på C4-gymnasiet i Kristianstad. Där minns man honom väl.

– Robin ratade musikskolan hemma i Hässleholm till förmån vår skola, har rektor Jörn Johansson berättat.

– Han kunde bli precis vad som helst. En ny Tommy Körberg. En ny Peter Jöback, minns också sångläraren, Johanna Lüddeckens Persson.

I stället för att satsa på målaryrket, Robin var en period målarlärling i Hässleholm, hamnade han också i pojkbandet What's up där han samsades om uppmärksamheten med Eric Saade, och framtiden skulle visa att deras karriärer skulle följas åt än längre. Men först väntade ytterligare en talangjakt - "Idol". Robin deltog 2011, och fick en brokig resa genom programmet. Bland annat hånades han av jurymedlemmen Alexander Bard för sitt utseende - och i finalen gav han upp då Bard innan resultat förkunnats uttalat Amanda Fondell som värdig vinnare. Redan i "Idol" charmade han dock, och sjöng även där för sin pappa James, i en tårfylld version av "You raise me up", som under perioder fått uppfostra Robin ensam.

– Han tog med mig på talangtävlingar, till och med i Stockholm, eftersom jag älskade att sjunga så mycket. Han har fått ta hand om oss själv eftersom mamma har varit sjuk, säger Robin Stjernberg i dag.

Mamman blev tragiskt sjuk redan när han var två år.

– Vi har inte någon kontakt, det går lite upp och ner, säger Robin Stjernberg till Expressens Therese Färsjö.

Det blev en andraplats i "Idol" - och en ny kärlek i Molly Pettersson Hammar, 17.

– Hon har varit ett enormt stöd, säger han om kärleken i dag.

"Tynade bort" efter "Idol"

Trots förlusten lämnade Robin också Hässleholm för Stockholm.

– För mig har det hela tiden varit viktigt att hitta mig själv. Jag ska skriva låtar, producera. Ja, allt som behövs för att hitta fram till den jag ska vara, sa han efter andraplatsen.

Men han skulle söka länge. Efter "Idol" rullade på med gig efter gig och däremellan gjorde Robin ingenting. Någon karriär blev det inte. I stället tynade han bort.

– Ingen trodde på mig efter "Idol", säger han.

Till slut insåg han att det var dags att ta tag i karriären. Inför Melodifestivalen började han bland annat träna - och fick helt ny energi med minus 15 kilo på vågen.

– Jag har inte orkat så mycket tidigare. Jag var helt nedslagen efter varje pressdag i "Idol" till exempel.

Med ny kraft började han även jobba på sin andra platta, med egna låtar. "You" blir tredje singeln. Men det blir också Sveriges representant i Eurovision Song Contest - det står klart efter gårdagens seger.

– Jag har kämpat så hårt för det här. Jag har fått visa att jag hör hemma här. Jag gör verkligen det, säger en överlycklig Robin Stjernberg till Expressens Therese Färsjö efter segern.

"Jag är på rätt spår"

Han följde sin dröm - genom kriser och en stundtals tuff uppväxt.

– Att jag fick stå här i Melodifestivalen, det är ett bevis på att jag är på rätt spår. Att jag gjorde rätt i som följde min dröm och inte gav upp.

– Och som jag sjunger i låten så hade jag inte varit här utan min pappa, för han har stöttat mig och låtit mig följa min dröm. Från det att jag fick sjunga i gosskören i skolan till att han tog med mig på talangtävlingar.

Nu ser framtiden ljus ut.

– Jag är musik och jag lever musik. Detta är det enda jag kan tänka mig att göra i mitt liv. Det finns liksom inget annat, säger Robin Stjernberg.