Ratades – då gjorde Lotta Engberg succé

Så mycket tjänar Anis Don Demina på Youtube
Lotta Engbergfick ett stort genombrott med ”Fyra Bugg och en Coca-Cola”
Foto: ULF RYD
Men låten var från början avsedd för det värmländska pojkbandet The Pinks.
Foto: - / VYKORT
Robban Andersson, sångare i The Pinks blev fotograf.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Robban Andersson i The Pinks.
Foto: TORBJÖRN SELANDER
Lotta Engberg.
Foto: /IBL / /IBL
1 / 7

Lotta Engberg gjorde succé och vann ”Melodifestivalen” 1987 med låten ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” – men låten var från början inte avsedd för henne.

Sångerskans stora genombrott var egentligen skriven till pojkbandet The Pinks, som var för unga för att tävla.

– Det var långt långt senare som någon sa att det fanns en tanke kring att vi skulle vara med, säger Robban Andersson.

Höggravid vann Lotta Engberg ”Melodifestivalen” med låten ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” 1987. Att Engberg skulle vinna tävlingen var inte väntat, utan hon uppträdde mest för att det var en kul grej. 

Men det blev Lotta Engbergs stora genombrott och grunden till hennes i dag folkkära status.

Efter vinsten svartlistades låten av Sveriges Radio på grund av att det nämndes varumärken i titeln. Låten som Lotta Engberg sedan uppträdde med i Eurovision hade en annan textversion. ”Boogaloo, dansa rock'n'rolla”, löd den nya refrängen.

Men något som inte alla vet är att låten från början var skriven för några helt andra - nämligen till pojkbandet The Pinks.

Sveriges första pojkband

The Pinks var ett av Sveriges första pojkband. Folkparker såldes ut på löpande och skrikande tjejer var en vardag.

Medlemmarna i pojkbandet från Degerfors var bara mellan 8 och 14 år gamla när de var aktuella under mitten av 80-talet. Bandet upptäcktes av Bert Karlsson, och blev signade till hans skivbolag.

– Det var långt långt senare som någon sa att det fanns en tanke kring att vi skulle vara med, säger The Pinks sångare Robban Andersson.

Om planen var att The Pinks skulle ha deltagit i ”Melodifestivalen” är inget som Andersson vet helt säkert. Men skivbolagsdirektören Bert Karlsson ville att låten skulle vara med i Melodifestivalen, och The Pinks var tyvärr för unga.

– Det vet inte jag, om ursprungstanken var att vi skulle spela den i Melodifestivalen, säger Robban Andersson.

”Vet inte om jag klarat av den pressen”

Men att låten skulle varit skriven till bandet är inte helt oväntat för bandmedlemmen.

– Det är ju inte orimligt med tanke på den titeln, säger Robban Andersson.

När bandet senare fick höra att låten egentligen var skriven till dem hade de redan lämnat musikbranschen. Robban Andersson berättar att om de hade vetat om situationen vid den tidpunkten hade de förmodligen blivit ganska sura. Men när han flera år senare fick höra hur det egentligen låg till reagerade han annorlunda. 

– Jag var nog lite lättad kanske just då. Jag vet inte själv om jag hade klarat av den pressen som det hade inneburit att vara med i Melodifestivalen så pass ung.

The Pinks-medlemmen berättar att det var något utöver det vanliga att vara så ung och slå igenom. Han tror dock att erfarenheten bara påverkat honom positivt. 

– Det var speciellt att få den uppmärksamheten vid så ung ålder. Men det var fantastiskt kul, säger Robban Andersson.

Den unga åldern hos medlemmarna gjorde att de fortfarande gick i skolan samtidigt som de spelade in musik. Enligt Andersson gick det bra för dem att kombinera skola och artisteri.

– De första scenkläderna som vi hade på turné, de sydde vi själva i syslöjden, berättar Andersson.

Gjorde comeback

Efter några år lade The Pinks ner, i slutet på 80-talet, men gjorde för bara några år sedan comeback. Efter flera år ifrån varandra var de tillbaka där allt började - i Degerfors. 2016 stod de där återförenade på scen på en välgörenhetsgala.

– Det var lite speciellt att efter så lång tid spela tillsammans. Vi hade inte träffats på så många år, säger sångaren.

Efter framträdandet i Degerfors har bandmedlemmarna nu mer kontakt med varandra. Hur det ser ut för The Pinks framtid och om det blir några fler spelningar för bandet är inte helt klart. Inga framträdanden är planerade men Andersson håller dörren öppen.

– Vi får väl se. Vi håller allting öppet. Skulle vi få en fråga så får vi ta ställning till det då, säger Robban Andersson.

Vilda festen efter Melodifestivalens första deltävling 

Vilda festen efter Melodifestivalen i natt – se bilderna här