Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Petra Mede leder Eurovision i Malmö

Petra Mede leder Eurovision Song Contest i Malmö i maj. Det blev klart när Christer Björkman presenterade programledaren på en presskonferens på måndagen.

- Jag älskar att göra saker som tar all min koncentration i anspråk. Det är som att livet blir lite mer intensivt. Det blir lite mer liv i livet, säger Petra Mede i ett pressmeddelande.

Här ovan kan du se Sven Lindwalls bilder från presentationen.

Tidigare programledare för ESC i Sverige:

1975: Karin Falck

1985: Lill Lindfors

1992: Harald Treutiger och Lydia Capolicchio

2000: Kattis Ahlström och Anders Lundin

2013: Petra Mede.

När Loreen vann i Baku med "Euphoria" förra året blev det klart att Sverige skulle få arrangera sitt femte Eurovison Song Contest.

I dag avslöjades det att det blir komikern Petra Mede som ensam fått uppdraget att leda tv-programmet som varje år ses av cirka 125 miljoner tittare runt om i världen.

- Det är så roligt. Jag kommer att göra det på mitt sätt, säger Petra Mede på presskonferensen.

Showproducenten Christer Björkman presenterade valet på en presskonferens på Operakällan på måndagen där han motiverade valet av en programledare med de här orden bland annat: "En mångfacetterad och begåvad person. Humoristisk, men dramatisk. Varm och empatisk. Elegant, men vanlig. Erfaren, men oförutsägbar. Älskad, kontroversiell, trygg och rolig."

- Petra har hela tiden varit vårt förstahandsval. Hon har närheten, värmen och humorn som behövs för att ge publiken en oförglömlig upplevelse, säger Björkman i ett pressmeddelande.

"Mer liv i livet"

Enligt Björkman kom Mede på tal redan på plats i Baku när det blev klart att Sverige skulle få arrangera schlagerkalaset och för komikern var det ingen tvekan om att hon skulle tacka ja.

- Jag älskar att göra saker som tar all min koncentration i anspråk. Det är som att livet blir lite mer intensivt. Det blir lite mer liv i livet, säger Petra Mede.

- Nu vill jag vara med och skapa ett varmt och oförglömligt Eurovison Song Contest 2013. Samtidigt ska man veta att programledarrollen här är lite som att få nobelpriset i litteratur: Världen gläds och applåderar men ingen har den blekaste aning om vem man egentligen är, säger hon.

Femte gången

Första gången tävlingen hölls i Sverige var efter ABBA:s vinst 1974 med "Waterloo". Då var Karin Falck programledare, Lill Lindfors skrev tv-historia när hon tog sig an uppdraget som Eurovisionvärd 1985 efter Herreys seger med "Diggi-Loo Diggi-Ley" och efter Carolas vinst 1991 gick programledaruppdraget till Harald Treutiger och Lydia Capolicchio 1992.

Senast när Sverige arrangerade Eurovision Song Contest var år 2000, efter Charlotte Nilssons seger 1999 med låten "Take me to your heaven". Då var det SVT-profilerna Kattis Ahlström och Anders Lundin som fick uppdraget att leda musiktävlingen som det året sändes från Globen i Stockholm.

I år kommer tävlingarna att hållas i Malmö. Semifinalerna äger rum den 14 och den 16 maj, finalen den 18 maj.

Den svenska Melodifestivalen inleds på lördag med den första delfinalen. Programledare för Melodifestivalen är Danny Saucedo och Gina Dirawi.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!