Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen bakom ”tillfälliga avbrottet” i sändningen

Hör programledarduon Pernilla Wahlgren och Per Andersson om den omtalade mellanakten.
Anette Brattström.
Foto: OLLE SPORRONG EXP
Karin Gunnarsson, tävlingsproducent för Melodifestivalen.
Foto: OLLE SPORRONG EXP
Foto: OLLE SPORRONG EXP
Foto: SVT
Foto: SVT

Några timmar innan sändningen låg den förinspelade mellanakten på klippbordet. Men SVT lyckades bli klara och för Melodifestivalens tre miljoner tittare dök en ruta med texten ”tillfälligt avbrott” upp.

Tittarna blev förvånande – men avbrottet var planerat av SVT. 

I kväll tävlade artister som Eric Saade, Tess Merkel och The Mamas om de två sista platserna till Mello-finalen i mars. När kvällen rundades av stod det klart att Eric Saade och The Mamas gick direkt till finalen.

Men den fjärde och sista deltävlingen drabbades i sista sekunden av förseningar när den förinspelade mellanakten fortfarande låg på klippbordet timmar innan sändning.  

På gårdagens genrep blev rutan svart under flera minuter och på presskonferensen efteråt förklarade SVT orsaken bakom förseningen:

– Vi har en mellanakt som vi aldrig hade kunnat göra om vi hade haft en publik.  Så vi har spelat in mellanakten i studiomiljö på scenen. Den är så tekniskt komplicerad, det är stunt, det är specialeffekter och massor av saker som händer och som kan kan gå fel. Det är fullständigt omöjligt att göra den i direktsändning, säger Melodifestivalens projektledare Anette Brattström. 

”Vi vet”

Under dagens genrep var mellanakten fortfarande inte färdigställd och den ligger fortfarande på klippbordet. Men enligt Lovisa van der Schoot, pressansvarig för Melodifestivalen, fanns det ingen risk för att rutan skulle bli svart under direktsändningen. 

”Det kommer vara färdigt tills i kväll”, skrev hon i ett sms. 

Som tur var kunde mellanakten spelas upp under sändning – och den var minst sagt kaosartade. Under numret började bland annat Pernilla Wahlgrens vingar brinna och Per Andersson ramlade av scenen. SVT låtsades då att sändningen fick ett ”Tillfälligt avbrott”. 


Sannex deltar i den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2021.