Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Owe Thörnqvist firade – med att fylla 88 år

Foto: / SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALL

Owe Thörnqvist firade en sistaplats i Melodifestivalen med att fylla 88 år.

På efterfesten sjöng han en egenkomponerad visa, och ska dricka champagne på födelsedagen.

– Då kommer det smälla champagnekorkar, säger Owe Thörnqvist.

Owe Thörnqvist var inte bara finalist i Melodifestivalen - han fyller också 88 år.

På efterfesten efter finalen i Friends arena i Stockholm tog artisterna plats en efter en, och när det var Owes tur passade han på att visa vilken showman han är.

Owe Thörnqvist började med att fråga om det fanns några andra över 80 år på festen, och konstaterade sedan att han nu fyllt 88 år - då klockan var efter midnatt, och det officiellt söndag.

– Är det någon annan här som fyller 80 år eller mer, undrade Owe Thörnqvist från scenen, och den glada publiken jublade.

Han hade också komponerat en egen liten födelsedagslåt, dagen till ära.

Men det räckte inte för Owe Thörnqvist. Medan de andra artisterna nöjde sig med att sjunga sitt tävlingsbidraget på scenen, så berättade den nyblivna 88-åringen roliga historier om varm korv - hans signum.

– Har ni hört om han som ogillar fisk så mycket att han hade en varmkorv i akvariet, sa Owe Thörnqvist på efterfesten för att få folk att skratta.

Han drog också en "fräckis", där han berättade om en person som inte visste vad varmkorv var, eller pratade svenska.

– "This is a hot dog, he said" sa Owe Thörnqvist - alltså "det här är en varmkorv, sa han", och fortsatte till skämtets klimax:

– "I did not know you ate that part of the dog", sa Owe Thörnqvist på engelska, och anspelar alltså på en korvs utseende och att det engelska ordet för varmkorv är "hot dog".

Artisten konstaterade också för Expressen att han ska fira sin födelsedag med att dricka champagne.

– Pang i medaljongen höll jag på att säga. Då kommer det smälla champagnekorkar. Jag brukar skåla med Evert Taube varje år, han är en stor läromästare. Men sedan blir det hem till Stortorp och då blir det delikatesskorv tror jag. Men skumpan följer med!

Owe Thörnqvists sambo Berit Gullberg var lika taggad.

– Jag är jättetrött i fötterna men jag tycker att det här har varit otroligt kul. All ljus och positiv energi som har varit runt både Owe, musiken och alla människor vi har mött, det har varit jättekul. Många av de här människorna tillhör inte riktigt min generation men man blir ju kompis ändå. Det är musiken som förenar över åldersgränserna och så.

– Det här har satt i gång så mycket kring Owe så det här är bara en boll i rullning.

Kan han komma tillbaka till Melodifestivalen redan nästa år?

– Nej det tycker jag inte. Men det här ju bara en ansats till något annat och jag är så glad över att hans fokus har blivit så starkt på hela hans livsverk och allt han har gjort. För det är det inte så många som känner till.

Blir det champagne i kväll?

– Haha ja, massor!