Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu återförenas stjärnorna från A-Teens

Marie Serneholt och Sara Lumholdt står på samma scen igen, när den tredje deltävlingen avgörs. Foto: ANDERS YLANDER/THOMAS NILSSON/SVT
LINKÖPING/STOCKHOLM. A-Teens erövrade världen och hotade Britney Spears på poptronen. Men framgångssagan slutade med medlemmar som var urtrötta på varandra och slutade prata.
På lördag står två av dem på samma scen igen - Marie Serneholt som programledare och Sara Lumholdt som artist.
- Jag tror verkligen att det var meningen att vi skulle sammanföras i det här, säger Sara Lumholdt.

FAKTA

1998: Ola Håkansson på Stockholm Records kommer på idén till Abba Teens tillsammans med talangscouten Anders Johansson och marknadschefen Niklas Berg. Lasse Kühlers show- och dansskola i Stockholms samlade 50 elever för audition. Fyra av dem uppträdde i grupp och skivbolaget föll pladask. De fyra var Marie Serneholt, Sara Lumholdt, Amit Paul och Dhani Lennevald. Bandet får byta namn till A-Teens efter en förfrågan från Benny
Andersson.

1999:
A-Teens släpper sin första singel "Mamma Mia". På våren släpptes första skivan "The Abba generation". Den sålde i tre miljoner exemplar. De ger sig ut på turné med N'Sync.

2000:
Gruppen turnerar med Britney Spears. "Jag pratade med USA varje dag. Britney var jävligt stressad på A-Teens. De gick bättre än henne på turnén och flera skrev att A-Teens sopade banan med henne. Det är få som insett detta", säger Ola Håkansson.

2001:
Bandet har sålt 6 miljoner album. Plattan "Teen spirit" släpps och säljer guld i USA med en halv miljon exemplar. Abbareferenserna är borta och gruppen är nu en hyllad popgrupp över hela världen.

2004:
Samlingsalbumet "Greatest hits" släpps. Gruppen meddelar att de tar en paus. "Vi sa att det var en paus, men innerst inne kände vi nog alla att det var för gott", har Sara Lumholdt sagt tidigare.

2006:
A-Teens meddelar officiellt att de splittras. Marie Serneholt släpper sitt soloalbum. 2003: Gruppen släpptes det tredje albumet "New arrival".

2002: Får ett reklamkontrakt med Coca-Cola och gör ledmotivet till Disneyfilmen "Lilo & Stich". Albumet "Pop 'till you drop" släpps. "Det var enormt egentligen när man tänker efter. Disney valde dem ju också till 'En prinsessas dagbok'", säger Niklas Berg.

2009:
A-Teens blir erbjudna att återförenas i Melodifestivalen. I stället ställer Marie Serneholt upp solo med låten "Disconnect me".

2011:
Marie Serneholt, 27, är programledare för Melodifestivalen. Sara Lumholdt, 26, tävlar i Linköping på lördag med låten "Enemy". Dhani Lennevald, 26, jobbar på sin solokarriär i Los Angeles. Amit Paul, 27, jobbar med solokarriären.

Vi tar det från början. 1998 föddes idén hos Ola Håkansson, då direktör på skivbolaget Stockholm Records, och hans kollegor Anders Johansson, talangscout, och Niklas Berg, marknadschef. En hel generation hade missat Abbas låtar. Och de skulle hålla för en vända till, resonerade man.
- Jag hade Stockholm Records och fick som uppdrag att bli vd också för Polar och Sonett. Då föddes idén att aktivera Abbas katalog och få unga människor att upptäcka musiken, säger Ola Håkansson, i dag delägare i produktionsbolaget Ten.

Skivbolaget föll pladask

Redan 1996 hade man haft tankar på att starta en covergrupp bestående av tioåringar med namnet Abba Kids. Nu blev det Abba teens i stället. Anders Johansson ringde till Lasse Kühlers show- och dansskola i Stockholm. Danslärarinnan Eva Jonsson samlade ihop 50 elever för audition. Fyra av dem uppträdde i grupp, och skivbolaget föll pladask. De fyra var Marie Serneholt, Sara Lumholdt, Amit Paul och Dhani Lennevald.
Via stenhårda marknadsföringskampanjer erövrade A-Teens, som de kom att heta, världen. De blev snabbt älskade i USA.
- Jag tror inte att folk förstår vilket intryck de gjorde. Abbas låtar var en del i det, men Abba var inte gigantiska i USA ska man komma ihåg. A-Teens var fräscha, drivna och amerikanska i sitt sätt. De kunde dansa och ta regi av de amerikanska dansinstruktörerna som var bäst i världen, säger Ola Håkansson.
Vi snabbspolar fram till 2004. Gruppen är superkändisar i stora delar av världen och har gjort det många tonåringar inte ens vågar drömma om i sina vildaste fantasier.
- Jag blir pirrig i magen när jag tänker på A-Teens. Det var en sådan speciell period. Det är som om det ligger i en sådan liten snökula som man kan skaka om och ta fram och titta på. Det finns så mycket fina ögonblick. Det är svårt att ta på. Det känns som om det är ett annat liv, säger Sara Lumholdt om tiden.
Men känslan hade börjat växa hos medlemmarna att göra annat. Officiellt tog de en paus, men inom gruppen visste de att det var över.
- Alla fyra kände att det var läge. Vi kunde inte låtsas att vi var bästa kompisar. Vi ville ju så olika grejer på slutet, säger Sara Lumholdt.

"Vi var tonåringar då"

De senaste åren har de forna medlemmarna, främst Sara och Marie Serneholt dragits med uppgifter att de skulle vara bittra fiender.
2008 sa Sara följande om Marie i en intervju med tidningen Aftonbladet.
- Jag tror inte att hon tycker om mig. Jag får den känslan ibland. Vet inte varför. Jag har varit jättesnäll och trevlig.
Inför Melodifestivalens deltävling i Linköping erkänner nu Sara att det fanns stridigheter inom gruppen när de valde att gå skilda vägar.
- Vi var tonåringar då och man är inte sitt rationella jag, speciellt inte när man känner att man vill göra något annat. Då blir det lätt att man tröttnar.
Hon slår dock bestämt tillbaka uppgifterna att det skulle finnas någon fientlighet mellan dem i dag och att de inte ens vill prata med varandra.
- Vi har varit så jäkla tajta. Vi har alltid ett band. Det vi har gjort är så stort och så viktigt för vilka vi blev som personer.
- Jag är jätteglad för Maries skull att hon är programledare och har kollat på henne och tycker att hon är grym. Det menar jag verkligen. Jag visste att hon skulle briljera.

"Härligt när vi ses"

Uttalandet att de inte lyckönskat varandra förklarar hon med att de inte hade den kontakten.
- Det hade känts jättekonstigt att helt plötsligt ringa henne när inte vi har hörts annars. Det om något skulle varit ett spel för gallerierna. Men att påstå att det skulle vara ett bråk mellan oss, det är bara larvigt, säger Sara.
- Vi ringer inte varandra och går på bio och fikar, men det är fortfarande härligt när vi ses, säger hon.
I en intervju med Expressen har Marie tidigare sagt att hon är glad att Sara ska vara med i Melodifestivalen.
- Ja, det ska bli jätteroligt att träffa Sara. Och framförallt är jag extremt glad för att hon har fått möjligheten att vara med. Hon kommer att växa massor, det gjorde jag.